Panik bozuklukta yaşam kalitesi
Quality of life in panic disorder
- Tez No: 142162
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR AYDIN LEVENT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Panik Bozukluk, yaşam kalitesi, SF-36. VI, Panic Disorder, quality of life, SF-36. vn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Panik Bozuklukta Yaşam Kalitesi Son yıllarda yaşam kalitesi ile ilgili birçok çalışma yapılmış, panik bozukluk tanısıyla izlenen olgularda yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilendiği yönünde birçok veri elde edilmiştir. Bu çalışma ile, Panik Bozukluğun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyip etkilemediğinin, kontrol grubu ile karşılaştırılması ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği bilinen ve başka bir hastalık olan majör depresyon ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya Psikiyatri polikliniğine başvuran PB tanısı konan yaşlan 1 8-60 arasında (ortalama 35,4±10,8) değişen 13 erkek ve 33 kadın olgu; majör depresyon tanısı konan yaşlan 25-69 arasında (ortalama 42,7±10,9) değişen 10 erkek ve 43 kadın olgu alındı. Ayrıca herhangi bir yalanması olmayan yaşlan 18-57 arasında (ortalama 34,9±10,6) değişen 10 erkek ve 21 kadm sağlıklı denek kontrol grubu olarak çalışmaya katıldı. Çalışma toplam 130 olgudan oluşmuştur. 46 PB hastasının %50'si agorafobili, %50'si agorafobisiz olarak seçildi. Kontrol grubu mümkün olduğu kadar hastanın sosyokültürel düzeyine uygun ve yakın çevresinde yaşayan bireylerden alınmaya çalışıldı. Bu temin edilemediği durumlarda yaş eğitim düzeyi ve cinsiyet temel alınarak benzer kontrol örnekleri alındı. Tüm deneklere ilk görüşme sırasında çalışmanın amacı anlatıldı ve onaylan alındı. Yapılandınlmış bir görüşme formu (SCID-I) ile psikiyatrik görüşme yapıldı. Sosyodemografîk veri formu, Hamilton Anksiyete Ölçeği(HAM-A), Hamilton Depresyon Ölçeği(HAM-D), Kısa Form 36 Yaşam Kalitesi ölçeği (SF-36), Panik ve Agorafobi ölçeği ve Endicott İş Üretkenlik ölçeği (EWPS) uygulandı. Çalışma sonucunda, panik bozukluğun (agorafobili ya da agorafobisiz), yaşam kalitesini sağlıklı kontrol grubuna göre olumsuz etkilediğim saptadık. Agorafobili panik bozukluğun, yaşam kalitesini, agorafobisiz panik bozukluğa ve sağlıklı kontrol grubuna göre daha kötü etkilediği saptandı. Agorafobili panik bozukluğu olan olguların, depresyonu olan olgulara göre yaşam kalitesi ölçeği alt gruplarından fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü ve ağnda daha belirgin bozulma belirlendi. Depresyonu olan olgularda ise enerji ve ruhsal sağlık alt gruplarında daha belirgin bozulma olduğunu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Quality of life in Panic Disorder At last years, several studies on quality of life have been made, and data showing that quality of life is negatively affected in cases being followed with panic disorder diagnosis have been obtained. In this study, it was aimed to investigate whether panic disorder affects quality of life negatively or not in comparison with a control group and cases with major depression, another disease negatively affecting quality of life. 13 men and 33 women (total 46) within an age range of 18 and 60 (mean age 35,4±10,8) diagnosed as panic disorder; 10 men and 43 women (total53) within an age range of 25-69 (mean age 42,7±10,9) diagnosed as major depression were included in this study on admission to psychiatry policlinic. In addition 10 men and 21 women (total 31) within an age range of 18-57 (mean age 34,9±10,6) without no complaint were also participated in the study as a control group. The study consisted of total 130 cases. %50 of 46 panic disorder patients were choosen as agoraphobic while the rest %50 were without agoraphobia. We tried to select the control group among the people living in similar environment and at similar sociocultural levels, when possible. If that was not achieved, similar control samples were choosen according to age, education level and gender. Psychiatric consultation was carried out using Structured Clinical Interview for Diagnose (SCID-I). Sociodemographic data form, Hamilton Anxiety Scale (HAM-A), Hamilton Depression Scale (HAM-D), Short form 36 Quality of Life Scale (SF-36), Panic and Agoraphobia Scale and Endicott's Work Productivity Scale (EWPS) were applied. As a result of the study, we found that Panic Disorder (with or without Agoraphobia) had negatively affected quality of life in comparison with healty control group. We also found that Panic Disorder with Agoraphobia had affected the quality of life worse then comparison with Panic Disorder without Agoraphobia and healthy control group. We detected more significant impairment in physical function, physical role disability and pain subgroups of quality of life scale (SF-36)in Panic Disorder with Agoraphobia group than depression group. We detected a more significant impairment in energy and mental health subgroup of SF-36 in depression.