Adenoid vejetasyonun farklı klinik prezentasyonlarında CD-56 ve IFN- gamma ekspresyonlarının histopatolojik değerlendirilmesi
Histopathological evaluation of CD-56 and IFN-gamma expressions in different clinical presentations of adenoid vegetation.
  1. Tez No: 905715
  2. Yazar: TUĞBERK SEBİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET URAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Adenoid vejetasyon, İnterferon gamma, CD-56, effüzyonlu otitis media, kronik tonsillit, Adenoid vegetation, Interferon gamma, CD-56, otitis media with effusion, chronic tonsillitis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada adenoid hipertrofisi nedeniyle opere edilmiş olan hastalarda ek olarak gelişmiş olan efüzyonlu otitis media ve tonsil hipertrofisi ilişkisi açısından IFN –γ ve CD- 56'nın histopatolojik incelemesi yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniklerine başvurmuş ve son 5 sene içerisinde adenoidektomi operasyonu olmuş olan hastalar dahil edildi. Mayıs 2016- Mayıs 2021 tarihleri arasında polikliniğimize başvurmuş ve adenoidektomi, adenotonsillektomi, adenoidektomi ve ventilasyon tüpü tatbiki, adenotonsillektomi ve ventilasyon tüpü tatbiki uygulanmış hastalar dahil edildi. Toplam 4 (dört) grup oluşturuldu. Her grupta 25 (yirmi beş) hasta olacak şekilde 100 (yüz) hasta alındı. Hastaların arşivden dosyaları incelendi, yapılmış olan cerrahi türüne göre gruplara ayrıldı. Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı tarafından preperatlara Hematoksilen Eozin, CD- 56 ve IFN- γ ile boyama yapıldı. Adenoid vejetasyonu olan hastalardaki farklı klinik prezantasyonlarına göre patoloji preperatlarının sonuçları değerlendirildi. Çalışma kapsamında 100 hastanın; yaşları, cinsiyetleri, ek hastalıkları, yapılan cerrahi tedavi tipi, adenoid oranı, tonsil derecesi, adenoid hacmi, kronik effüzyonlu otitis media eşlik etmesi, patoloji preperatlarında Hematoksilen ve Eozin, IFN-γ, CD-56 ile histopatolojik boyanma oranları karşılaştırılması açısından incelendi. Bulgular: Çalışmamızda adenotonsillektomi ve ventilasyon tüpü tatbiki uygulanmış olan hastaların patoloji preperatlarındaki IFN-γ boyanma oranı diğer gruplara göre istatiksel anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Çalışmamızda adenotonsillektomi ve ventilasyon tüp tatbiki uygulanmış hastaların preperatlarında diğer gruplara göre IFN-γ ile boyanma oranının daha yüksek gözlenmiş olması IFN-γ 'nın engelenmesiyle adenoid hipertrofisi olan hastalarda efüzyonlu otitis media gelişimi ve tonsil hipertrofisinin engellenebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, histopathological examination of IFN-γ and CD-56 was performed in terms of the relationship between otitis media with effusion and tonsil hypertrophy, which developed additionally in patients who had been operated for adenoid hypertrophy. Materials and Methods: In our study, patients who applied to Bolu Abant İzzet Baysal University İzzet Baysal Training and Research Hospital Otorhinolaryngology outpatient clinics and had an adenoidectomy operation in the last 5 years were included. Patients who applied to our outpatient clinic between May 2016 and May 2021 and underwent adenoidectomy, adenotonsillectomy, adenoidectomy and ventilation tube application, adenotonsillectomy and ventilation tube application were included. A total of 4 (four) groups were created. 100 (one hundred) patients were included, with 25 (twenty-five) patients in each group. The files of the patients from the archive were analyzed and they were divided into groups according to the type of surgery performed. The preparations were stained with Hematoxylin Eosin, CD-56 and IFN-γ by the Department of Medical Pathology. The results of the pathology preparations were evaluated according to their different clinical presentations in patients with adenoid vegetation. Of 100 patients participating in the study; Age, gender, comorbidities, type of surgical treatment, adenoid ratio, tonsil grade, adenoid volume, accompanying otitis media with chronic effusion, histopathological staining rates of Hematoxylin and Eosin, IFN-γ, CD-56 in pathology preparations were compared. Findings: In our study, the rate of IFN-γ staining in the pathology preparations of patients who underwent adenotonsillectomy and ventilation tube application was found to be statistically significantly higher than the other groups (p0.05). Results: The fact that the rate of staining with IFN-γ was observed to be higher in the preparations of patients who underwent adenotonsillectomy and ventilation tube application in our study, compared to other groups, suggests that the development of otitis media with effusion and tonsil hypertrophy can be prevented in patients with adenoid hypertrophy by inhibition of IFN-γ.