Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde siberkondri (sağlıkla ilgili bilgi arama davranışı) düzeyleri ve ilişkili faktörlerin araştırılması
Investigation of cyberchondria levels and related factors amongmedical faculty students
  1. Tez No: 905758
  2. Yazar: İSA ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: siberkondri, tıp fakültesi öğrencileri, siberkondri ciddiyet ölçeği, cyberchondria, medical faculty students, cyberchondria severity scale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
İnternetten semptomlar ve hastalıklar hakkında bilgi aramak yaygındır ve genellikle faydalı amaçlara hizmet eder. Ancak, sağlıkları konusunda aşırı derecede endişeli ya da kaygılı olan birçok kişi, internette aşırı ya da tekrar eden sağlıkla ilgili aramalar yaptığında bu durum sadece daha fazla endişe ya da korkuya yol açar. Bu davranış, aynı zamanda bir tür güvence arayışı olarak da yorumlanabilir ve sağlık kaygısı ile hipokondriyazisin bir tezahürü olarak ortaya çıkar. Çalışmamızda siberkondri ciddiyet ölçeği kullanılarak tıp fakültesi öğrencilerinin siberkondri düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza 1217 öğrencinin 407'si katılmıştır. 407 katılımcının ortalama siberkondri ölçeği puanı 30,4 bulunmuştur, bu puan“düşük”olarak kategorize edilmiştir. Kadın katılımcıların siberkondri düzeyi erkeklere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin sınıflarına göre yapılan değerlendirmede; üçüncü ve beşinci sınıf öğrencilerinde siberkondri düzeylerinin diğer sınıflardaki öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Genel değerlendirmede katılımcıların %62,6'sında siberkondri düzeyi çok düşük veya düşük düzeyde, %35,9'unda orta düzeyde ve %1,5'inde yüksek düzeyde bulunmuştur. Siberkondrinin olumsuz etkisi ve halk sağlığı açısından önemi giderek daha fazla tanınmakta, ancak sistematik olarak araştırılmayı beklemektedir. Siberkondrinin önlenmesi ve yönetimine dair çeşitli fikirler öne sürülse de, bu fikirlerin geliştirilmesi ve test edilmesi gerekmektedir. Mevcut durum bu nedenle, siberkondri sorununun var olduğunun kabul edildiği, ancak tam doğasının henüz net bir şekilde açıklığa kavuşturulmadığı şeklinde özetlenebilir. Çalışmamızda siberkondri özel bir grup katılımcıda araştırılmıştır. Bu alanda daha detaylı verilere ulaşmak ve siberkondrinin psikopatoloji alanındaki önemini daha net bir şekilde ortaya koymak için bireylerin internet davranışlarının da değerlendirildiği özellikle klinik popülasyonlar üzerinde yürütülecek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Cyberchondria Levels and Related Factors Among Medical Faculty Students Searching for information about symptoms and diseases on the internet is common and generally serves useful purposes. However, many people who are overly concerned or anxious about their health experience increased anxiety or fear when they engage in excessive or repetitive health-related searches online. This behavior can also be interpreted as a form of reassurance-seeking and may manifest as a form of health anxiety or hypochondriasis. In our study, we aim to investigate the levels of cyberchondria among medical faculty students using the Cyberchondria Severity Scale. 407 of 1217 medical faculty students participated in our study. The average cyberchondria scale score of the 407 participants in our study was found to be 30.4, which is categorized as“low”. The cyberchondria levels of female participants were found to be higher compared to males. Additionally, an evaluation based on students' academic years revealed that third- and fifth-year students had higher levels of cyberchondria compared to students in other years. In the overall assessment, 62.6% of the participants had very low or low levels of cyberchondria, 35.9% had moderate levels, and 1.5% had high levels. The negative impact of cyberchondria and its importance for public health are increasingly recognized, but it still awaits systematic investigation. While various ideas have been proposed regarding the prevention and management of cyberchondria, these ideas need to be further developed and tested. The current situation can therefore be summarized as one where the existence of the problem of cyberchondria is acknowledged, but its full nature has not yet been clearly defined. In our study, cyberchondria was investigated in a specific group of participants. To obtain more detailed data in this area and to better clarify the significance of cyberchondria in the field of psychopathology, there is a need for studies to be conducted on clinical populations where individuals' internet behaviors are also evaluated.