Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin stres algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of stress perceptions of Mersin University Medical Faculty students
  1. Tez No: 623691
  2. Yazar: SELİN ATA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜCEL UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, ASÖ-10, Algılanan Stres Ölçeği, Stress, PSS-10, Perceived Stress Scale
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Stres, fiziksel ve psikolojik taleplere karşı vücudun fizyolojik olarak vermiş olduğu karşılıktır. Bireyin üzerine belirli talepler yükleyen eylem, durum ve olayların sonucu olan ve bireysel farklılıkları azaltan bir uyum tepkisidir ve genellikle bireyin bunaltıcı olduğu düşünülen bir durumla karşı karşıya kaldığında ve böyle bir durumla baş edemediğinde ortaya çıkar. Üniversite öğrencilerinde ve özellikle zorlu bir eğitim öğretim sürecine sahip tıp fakültesi öğrencilerinde stres yaygın görülen bir durumdur. Bu çalışmada Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerine ASÖ-10 (Algılanan Stres Ölçeği, 10 maddelik versiyon) uygulanmış, öğrencilerin stres durumları ve hangi bireysel özelliklerin bu stres durumuyla ilişkili olabileceği araştırılmıştır. Öğrencilerin stres düzeylerinin yaş, cinsiyet, devam ettikleri sınıf, gelir durumları, yaşadıkları yer, kullandıkları ulaşım aracı, fakültede geçirdikleri süre, haftalık çalışma saati, kendilerine ayırdıkları zaman, kronik hastalık durumları ve vücut kitle indeksi ile ilişkili olup olmadığı analiz edilmiştir. Çalışmamızda erkek öğrencilere kıyasla kadın öğrencilerin stres skorlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca birinci ve ikinci sınıflarındaki öğrencilerin stres düzeylerinin daha üst sınıflardaki öğrencilere kıyasla daha fazla olduğu belirlenmiştir. Aylık gelirleri düşük olan öğrencilerin stres düzeylerinin aylık gelirleri yüksek olan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaşadıkları yer bağlamında analiz edildiğinde; ailesiyle, akrabalarıyla birlikte yaşayan veya yurtta kalan öğrencilerin stres düzeylerinin tek başlarına veya arkadaşlarıyla birlikte evde yaşayan öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Öte yandan öğrencilerin haftalık ders çalışma süreleri arttıkça stres düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Geçerliliği ve güvenirliği yüksek bir test olan ASÖ'nün (Algılanan Stres Ölçeği) tüm öğrencilere üniversiteye başlarken ve tamamladıkları her yılın sonunda rutin olarak uygulanması ile öğrencilerin stres düzeylerinin ortaya konmasının faydalı veriler sağlayacağı düşünülmektedir. Stres düzeyleri ve diğer öğrenci memnuniyet anketleri ile birlikte öğrencilerin toplam yaşam kaliteleri ve bunu etkileyen parametrelerin değerlendirilmesinin ve ortaya çıkan sonuçlar çerçevesinde eğitim öğretimi geliştirme çalışmalarının planlanmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Stress is physiological response of the body to physical and psychologic needs. It is an harmony reaction that decreases individual differences and loads individual some requests resulting different statements. Generally it happens when individual faces with oppressive events that cannot cope. Recently stres is common among university students especially in medical students who attend a difficult education duration. In this study PSS-10(Perceived Stres Scale, 10 items version) was applied to students of Mersin University Medical Faculty. Stres level of students and factors effecting stres levels were searched. These factors were searched whether they have effects on stres levels; age, gender, class, income, living place, transportation to school, time that they spend in faculty, time that they spend for their social living, chronic disease and body mass index. In out study stres levels of male students were found higher than female students. Stres levels of class one and class two students were higher than bigger classes. Monthly income of the students were asked, according to the answers it was determined that stress levels were higher in students whose monthly income were lower. It was found that students who lived with their parents and relatives had higher stress levels than the students who lived alone or with friends in separate houses. Moreover, students who spend more time studying for their lessons had lower stress levels. Validity and reliability of PSS (Perceived Stress Scale) is quite acceptable. We suggest this scale to apply all students at the beginning of university and at the end of each year. By analyzing the results of PSS together with other student satisfaction surveys it can be possible to evaluate total quality of life of students and interpret the factors effecting these issues by the means of improving education processes.