Tip 2 diabetes mellituslu hastalardaki mikrovasküler komplikasyonların varlığı ile insülin direnci göstergesi olabilecek indekslerin ilişkisi
The relationship of indexes that may be indicators of insulin resistance and the presence of microvascular complications in patients with type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 905787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Family Medicine, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, diyabet komplikasyonları, insülin direnci, Type 2 Diabetes Mellitus, diabetes complications, insulin resistance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Diabetes mellitus (DM), insülin eksikliği veya periferik dokularda insülin etkisine karşı gelişmiş olan insülin direnciyle karakterize bir metabolizma bozukluğudur, diyabetik bireylerde kötü glisemik kontrol; retinopati, nefropati ve nöropati gibi mikrovasküler komplikasyonlara yol açar.Komplikasyonları öngörmek hastalığın izlemi açısından fayda sağlayacaktır. Bazı indesklerin DM 'un ortaya çıkması ve seyrinde önemli bir yer tutan insülin direnci ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada birinci basamak sağlık hizmetlerinde sıklıkla takip edilen Tip 2 Diabetes Mellituslu hastalardaki mikrovasküler komplikasyonların varlığı ile insülin direnci göstergesi olabilecek indekslerin ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki bu çalışma Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Pendik Kaynarca Diyabet Merkezi'ne başvuran 384 hasta ile yürütülmüştür. Katılımcılara birebir görüşme ile sosyodemografik veri formu yöneltilmiştir. Diyabet ile ilişkili komplikasyon gelişimi açısından muayeneleri yapılmıştır.Rutin kontrollerinde bakılmakta olan laboratuvar ölçümleri ve HOMA indeski ile insülin direnci göstergesi olabilecek indekslerden TG/ Glukoz İndeksi, TG/HDL Oranı, VAİ, LAP indeksinden aldıkları puanlar antropometik veri formuna kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 384 katılımcının yaş ortalaması 57.3±9.5 yıl olup, katılımcıların 205 (%53.4)'i kadın, 179 (%46.6)'u erkektir. Katılımcıların 106 (%27.6)'sında nöropati, 59 (%15.4)'unda retinopati, 59 (%22.9)'unda nefropati saptanmıştır. Katılımcıların 182 (%47.4)'sinde mikrovasküler komplikasyon olduğu görülmüştür. Katılımcıların HOMA İndeksi'nden aldıkları puan ile TG/Glukoz İndeksi, TG/HDL Oranı, VAİ, LAP İndeksi'nden alınan puanlar arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon izlenmiştir (sırasıyla r=0.396, p=0.000, r=0.232, p=0.000, r=0.241, p=0.000, r=0.303, p=0.000). Mikrovasküler komplikasyon varlığı ile LAP indeksi arasında anlamlı ilişki görülmüştür(p=0.016). Nöropati, nefropati varlığı ile LAP indeksi arasında anlamlı ilişki görülmüştür(sırasıyla p=0.11, p=0.038). Sonuç: Çalışmamızda insülin direnci göstergesi olabilecek indesklerden LAP indeksi nöropati ve nefropati varlığını öngörmede anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetes mellitus (DM) is a metabolic disorder characterized by insulin deficiency or insulin resistance to insulin action in peripheral tissues. Poor glycemic control in diabetic individuals; It causes microvascular complications such as retinopathy, nephropathy and neuropathy. Predicting complications will be beneficial in monitoring the disease. Some indices are thought to be related to insulin resistance, which has an important place in the emergence and course of DM. In this study, we aimed to reveal the relationship between the presence of microvascular complications and indices that may be indicators of insulin resistance in patients with Type 2 Diabetes Mellitus, who are frequently followed in primary healthcare services. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted by 384 patients who applied to Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Pendik Kaynarca Diabetes Center. The sociodemographic data form was asked to the participants in a one-on-one interview. They were examined for the development of diabetes-related complications. The laboratory measurements taken during their routine controls, the HOMA index, and the scores they received from the TG/Glucose Index, TG/HDL Ratio, VAI, LAP index, which are indices that may be indicators of insulin resistance, were recorded in the anthropometic data form. Results: The average age of the 384 patients in the study was 57.3±9.5 years, 205 (53.4%) of the patients were women and 179 (46.6%) were men. Neuropathy was detected in 106 (27.6%) of the patients, retinopathy in 59 (15.4%), and nephropathy in 59 (22.9%). Microvascular complications were observed in 182 (47.4%) of the patients. A significant positive correlation was observed between the patients' scores from the HOMA Index and the scores obtained from the TG/Glucose Index, TG/HDL Ratio, VAI, and LAP Index (r=0.396, p=0.000, r=0.232, p=0.000, r=0.241, p=0.000, r=0.303, p=0.000, respectively). A significant relationship was observed between the presence of microvascular complications and the LAP index (p=0.016). A significant relationship was observed between the presence of neuropathy, nephropathy and the LAP index (p=0.11, p=0.038, respectively). Conclusions: In our study, LAP index, one of the indices that can be an indicator of insulin resistance, was found to be significant in predicting the presence of neuropathy and nephropathy.