ABD'nin Güney ve Doğu Çin Denizi politikası (2009-2024)
US policy in the South and East China Sea (2009-2024)
  1. Tez No: 905822
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Asya-Pasifik, Bölgesel İhtilaflar, Güney Çin Denizi, Doğu Çin Denizi, Amerika Birleşik Devletleri, Dış Politika, Asia-Pacific, Regional Disputes, South China Sea, East China Sea, United States, Foreign Policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Stratejik ve jeopolitik bir öneme sahip olan Güney ve Doğu Çin Denizi, Hint Okyanusu ve Batı Pasifik arasında önemli bir köprü görevi görmektedir. Güney ve Doğu Çin Denizi, dünya ticaretinin ana arterlerinden biri olmasının yanı sıra zengin petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olması özelliği kıyıdaş olan devletleri etkilemekte ve bölgede siyasi ve askeri gerginliklerin artmasına neden olmaktadır. Çin'in Güney ve Doğu Çin Denizi'nde egemenlik alanını genişletme doğrultusunda izlediği politikalar bölge ülkeleriyle çatışma potansiyeline yol açmaktadır. Güney ve Doğu Çin Denizi'nde önemli bir aktör olan ABD, Çin'e karşı Pasifik'te jeopolitik bir rekabet sürdürmektedir. Başkan Barack Obama yönetimi ile başlayan Asya'ya Yöneliş stratejisi kapsamında, ABD bölgedeki etkinliğini artırmaya başlamıştır. Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi ihtilafı, Başkan Donald Trump ve Başkan Joe Biden döneminde ABD'nin dış politikasında önemli bir güvenlik konusu olmuştur. Bu çalışma kapsamında ABD'nin bölgedeki politikaları diplomatik, ekonomik ve güvenlik/askeri boyutlarıyla incelemeye tabi tutulmuştur. ABD'nin bölgede müttefikleriyle kurduğu ikili ve çok taraflı ittifaklar ile Çin'i çevrelemeye ve bölgedeki hegemonik girişimlerini engellemeye yönelik stratejiler izlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The South and East China Sea, which has a strategic and geopolitical importance, serves as an important bridge between the Indian Ocean and the Western Pacific. In addition to being one of the main arteries of world trade, the South and East China Sea has rich oil and natural gas reserves, which affects the littoral states and leads to increased political and military tensions in the region. China's policies to expand its sovereignty in the South and East China Sea have led to the potential for conflict with the countries in the region. As an important actor in the South and East China Sea, the US is engaged in a geopolitical competition against China in the Pacific. As part of the pivot to Asia strategy that started with the administration of President Barack Obama, the US has started to increase its influence in the region. The South China Sea and East China Sea dispute has become an important security issue in US foreign policy under President Donald Trump and President Joe Biden. Within the scope of this study, US policies in the region are analyzed in terms of diplomatic, economic and security/military dimensions. It is concluded that the US has pursued strategies to contain China and prevent its hegemonic initiatives in the region through bilateral and multilateral alliances with its allies.