Kamu diplomasisi alanı olarak eğitim göçleri: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi örneği
Education migrations as a field of public diplomacy: The case of Sivas Cumhuriyet University
- Tez No: 905851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Kamu Diplomasisi, Eğitim Diplomasisi, Uluslararası Öğrenci, International Migration, Public Diplomacy, Education Diplomacy, International Students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Uluslararası göç hareketleri siyasi, ekonomik, doğal afet ve can güvenliği gibi nedenlerle gerçekleşmektedir. Göçü zorunlu hale getiren bu nedenlerin yanı sıra haberleşme ve ulaşım alanında yaşanan teknolojik gelişmelere ve yine küreselleşmeye bağlı olarak gönüllü olarak gerçekleşen göçler de günümüzde önemli bir ivme yakalamış durumdadır. Gönüllü göçlerin bir türü olarak kabul edilen eğitim göçleri de içinde bulunduğumuz yüzyılda varlığını giderek artırmaktadır. Böylece göç olgusu geçmişte olduğu gibi günümüzde de farklı formlarda dinamikliğini korumaktadır. Kamu diplomasisi, başka ülkelerin vatandaşlarıyla, özel kişi veya kurumlar aracılığıyla, mümkün olan tüm iletişim araçlarını kullanarak ve özellikle eğitim ve kültür yoluyla iletişim kuran çok çeşitli tanıtım ve bilgi paylaşma faaliyetlerini içerir. Kamu Diplomasinin bileşenlerinden olan eğitim diplomasisi alanı ise ülkelerin entelektüel sermayesinin alt yapısını oluşturan yükseköğretim kurumları yani üniversitelerdir. Uluslararası öğrencilerin rol model alınması ve yürütülecek olan kamu diplomasisi politikalarına dâhil edilmesi dünya devletleri içerisinde hızla önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda, nitel araştırma deseni alan araştırması olan çalışma, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde öğrenim hakkı kazanan uluslararası öğrencilerin Türkiye“imajı”hakkında değerlendirmeleri amacında Türkiye'deki eğitim hayatları bittiğinde uluslararası ilişkiler arenasında Türk kamu diplomasisine istek ve katkı düzeylerini anlamaya çalışmıştır. Çalışmada ilk olarak göç olgusu hakkında bir literatür değerlendirmesi ile kamu diplomasisinin kavramsal çerçevesi ve göç olgusu ilişkisi sunulmuş sonrasında ise uygulanan metodoloji ile birlikte çalışmanın bulgularına yer verilmiştir. Bulgular sonucunda, Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında eğitim kalitesi farkı ile uluslararası öğrencilerin öncelikli tercihi olma amacıyla yürüttüğü eğitim diplomasisi stratejisine dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
International migration movements occur for various reasons, including political, economic, natural disasters, and safety concerns. Alongside these forced reasons for migration, voluntary migrations have also gained significant momentum today, influenced by technological advancements in communication and transportation, as well as globalization. Educational migration, considered a type of voluntary migration, is increasingly prominent in the current century. Thus, the phenomenon of migration maintains its dynamism in various forms, just as it did in the past. Public diplomacy encompasses a wide range of promotional and information-sharing activities that engage citizens of other countries through individuals or institutions, utilizing all possible communication tools, especially through education and culture. One component of public diplomacy is educational diplomacy, which is built on higher education institutions, or universities, that form the intellectual capital of nations. The role of international students as role models and their inclusion in public diplomacy policies is rapidly gaining importance among nations. In this context, the qualitative research study aimed to evaluate the“image”of Turkey from the perspective of international students who gained the right to study at Sivas Cumhuriyet University in the 2023-2024 academic year. It sought to understand their willingness and contributions to Turkish public diplomacy in the field of international relations after their educational experiences in Turkey. The study first presented a literature review on the phenomenon of migration and the conceptual framework of public diplomacy in relation to migration. Following that, it included the methodology applied and the findings of the study. Based on the findings, recommendations were made regarding Turkey's educational diplomacy strategy, aimed at becoming the preferred choice for international students due to differences in educational quality among countries.