Disc brake design and analysis with finite element methods
Disk fren tasarımı ve sonlu elemenlar methodu ile analizi
- Tez No: 905959
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BÖĞREKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Disk, Fren, Balata, Kaliper, Disk geometrisi, Termal iletkenlik verimliliği, FEA, Sonlu elemanlar metodu ile analiz, Optimizasyon, Disc, Brake, Pad, Caliper, Disc geometry, Thermal conductivity efficiency, FEA, Analysis with finite element method, Optimization
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez ile, fren sistemlerinde kullanılan disk frenin tasarımı ve bu tasarımın bilgisayar destekli mühendislik hesaplama araçları kullanılarak optimum tasarımın elde edilmesi amaçlanmaktadır. Optimum tasarım için disk fren tasarımında hem disk geometrisi hem de diskin malzeme kalitesi değiştirilerek optimum tasarıma ulaşmak hedeflenmektedir. Bu tezde, tasarım ve optimizasyon için bilgisayar destekli mühendislik hesaplama araçları kullanılarak disk fren tasarımının verimliliğinin arttırılması hedeflenmiştir. Bu hedefe ulaşmak için, tasarım oluşturulmuş ve sonlu elemanlar metodu ile analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu tezde, tasarım geometrisi ve malzeme kalitesi değiştirilerek, termal iletkenlik kıyaslanmış, en verimli disk geometrisinin ve malzeme kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Alüminyum alaşımlı çelik, paslanmaz çelik ve yapı çeliği kullanarak malzeme kalitesi değiştirilmiştir. Bu farklı tasarımlar karşılaştırılarak tasarım parametrelerinin sonuçlara etkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarının, disk fren tasarımı ve malzeme kalitesi seçimi ile termal iletkenlik performansı arasındaki ilişkiye dair önemli öngörüler sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is aimed to design the disc brake used in braking systems and to obtain the optimum design by using computer-aided engineering calculation tools. For optimum design, it is aimed to reach the optimum design by changing both the disc geometry and the material quality of the disc in disc brake design. In this thesis, it is aimed to increase the efficiency of disc brake design by using computer-aided engineering calculation tools for design and optimization. To achieve this goal, the design was created, and the finite element method and analysis methods were used. In this thesis, thermal conductivity was compared by changing the design geometry and material quality and it was aimed to determine the most efficient disk geometry and material. The material quality has been changed by using aluminum alloy steel, stainless steel and structural steel. By comparing these different designs, the effects of the design parameters on the results were evaluated. The results of this study are expected to provide important insights into the relationship between disc brake design and material quality selection and thermal conductivity performance.