Tik bozukluğu tanılı çocuk ve ergenlerde serum zonulin, okludin, klaudin-5, trisellülin ve haptoglobin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum zonulin, occludin, tricellulin, claudin-5, and haptoglobin levels in children and adolescents diagnosed with tic disorder
- Tez No: 905972
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE NUR SAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Tik bozukluğu, zonulin, okludin, trisellülin, klaudin-5, haptoglobin, Tic disorder, zonulin, occludin, tricellulin, claudin-5, haptoglobin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tik bozukluğu tanılı çocukların serum zonulin, okludin, trisellülin, klaudin-5 ve haptoglobin düzeylerinin sağlıklı kontroller ile karşılaştırılmasıdır. Ayrıca bu parametreler ile tik semptom şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza 45'i tik bozukluğu tanısı alan ve aktif tikleri olan, 45'i sağlıklı olan 6-18 yaş arasındaki çocuklar dahil edilmiştir. Araştırmacı tarafından hasta grubundaki çocuklar için Yale Genel Tik Ağırlığını Derecelendirme Ölçeği (YGTADÖ) doldurulmuştur. Örneklem grubundaki ebeveynler tarafından Sosyodemografik Veri Formu ve Turgay Yıkıcı Davranış Bozuklukları Tarama ve Değerlendirme Ölçeği (YDB-TDÖ) anne-baba formu doldurulmuştur. Okula devam eden katılımcıların öğretmenleri tarafından Turgay YDB-TDÖ öğretmen formu doldurulmuştur. Çalışmaya katılan çocukların serum zonulin, okludin, trisellülin, klaudin-5 ve haptoglobin düzeyleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Tik bozukluğu tanısı olan çocuklarda serum zonulin, trisellülin ve klaudin-5 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. Serum okludin ve haptoglobin düzeylerinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Trisellülin ile hareket tiklerinin toplam puanı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, BKİ (beden kitle indeksi), komorbidite varlığı gibi karıştırıcı faktörlerin etkisi kontrol edildiğinde tik bozukluğunun zonulin ve klaudin-5 düzeyleri ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: Tik bozukluğu tanılı çocuklarda saptanan yüksek serum zonulin, trisellülin ve klaudin-5 düzeyleri bağırsak geçirgenliğindeki bozulmanın ve kan-beyin bariyerindeki hasarın bir göstergesi olabilir. Tik bozukluğu etyopatogenezinin aydınlatılabilmesi ve tik bozukluğunun sıkı bağlantı proteinleri ile ilişkisinin anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare serum levels of zonulin, occludin, tricellulin, claudin-5, and haptoglobin in children diagnosed with tic disorders to those of a healthy control group. Furthermore, the study aims to examine the relationship between these parameters and the severity of tic symptoms. Method: Our study included children aged 6-18 years, with 45 diagnosed with tic disorders and active tics, and 45 healthy controls. The Yale Global Tic Severity Scale was completed by the researcher for the children in the patient group. The Sociodemographic Data Form and the Turgay DSM-IV Disruptive Behavior Disorders Screening and Rating Scale (T-DSM-IV-S) parent form were completed by the parents of the children in the sample group. T-DSM-IV-S teacher form was completed by the teachers of participants who were attending school. The serum levels of zonulin, occludin, tricellulin, claudin-5, and haptoglobin of the children participating in the study were evaluated. Results: In children diagnosed with tic disorder, serum levels of zonulin, tricellulin, and claudin-5 were found to be significantly higher compared to the control group. No statistically significant difference was observed between the groups in terms of serum occludin and haptoglobin levels. A weak negative correlation was found between tricellulin levels and the total score of motor tics. When the effects of confounding factors such as age, gender, BMI (body mass index), and presence of comorbidities were controlled, tic disorder was found to be significantly associated with zonulin and claudin-5 levels. Conclusion: The elevated serum levels of zonulin, tricellulin, and claudin-5 observed in children with tic disorder may indicate a disruption in intestinal permeability and damage to the blood-brain barrier. Further research is required to elucidate the etiopathogenesis of tic disorder and to better understand its association with tight junction proteins.