Yarıiletken ince filmlerde DC iletim türleri
DC conduction types in semiconductor thin films
- Tez No: 90599
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN ZOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Thin film, Contact, Space charge, Trap, Defect
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YARIİLETKEN İNCE FİLMLERDE DC İLETİM TÜRLERİ Nihal BAYSAL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muhsin ZOR 1999, 86 Sayfa Bu tezde, yarıiletken ince filmlerin önemi ve uygulama alanları araştırılarak, yarıiletken ince filmlerde DC iletim türleri incelenmiştir. İletim mekanizmaları metal- yarıiletken kontakları ile doğrudan ilişkili olduğundan metal-yaniletken kontakları konusuna yer verilerek yarıiletken ince filmlerde DC iletim türleri termiyonik (Schottky) emisyon, termiyonik-field emisyon, field emisyon, uzay yükü ile sınırlı akım, Frenkel- Poole emisyon akımı ve iyonik iletim olmak üzere altı ayrı biçimde sunulmuştur. Termiyonik emisyon akımı, termal uyanlma sonucu arayüzey potansiyel engeli üzerinden elektronların bir yarıiletkenin iletim bandına emisyonu olarak tanımlanmıştır. Ortalama sıcaklıklarda, metalin Fenni seviyesinin üzerindeki enerji seviyesinde bulunan elektronların yarıiletkenin iletim bandına tünelleme ile geçişi termiyonik-field emisyon akımı olarak açıklanmıştır. Field emisyonun uygulanan voltaja bağlı olduğu belirtilmiştir. Uzay yükü ile sınırlı akımın yarıiletken ile kontak durumundaki elektronlar yarıiletkenin valans bandına holleri yada iletim bandına elektronları enejekte edebildikleri zaman meydana geldiği şekillerle gösterilmiştir. Frenkel-Poole emisyonda tuzaklardaki elektronların termal uyarılma ile yarıiletkenin iletim bandına geçtiği ifade edilmiştir. İyonik iletimin temel olarak örgü kusurlarından oluştuğu formüllerle birlikte anlatılmıştır. Tüm bu iletim mekanizmaları sonuç kısmında değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler; İnce Film, Kontak, Uzay yükü, Tuzak, Kusur
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DC CONDUCTION TYPES IN SEMICONDUCTOR THIN FILMS Nihal BAYSAL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Muhsin ZOR 1999, Page 86 In this thesis, DC conduction types in semiconductor thin films is studied by exploring the importance and application fields of semiconductor thin films. Since the conduction mechanisms are directly related with metal-semiconductor contacts, metal- semiconductor contacts are mentioned and then DC types in semiconductor thin films including the thermionic (Schottky) emission, thermionic-field emission, field emission, space-charge limited current, Frenkel-Poole emission, ionic conduction are presented in six groups. The thermionic emission current is defined as the emission of the electrons over the potential barrier from metal to the conduction band of the semiconductor by thermal excitation. At moderate temperatures, tunneling of the electrons at an energy level over the fermi level of the metal to the conduction band of the semiconductor is explained as thermionic-filed emission. It is determined that the field emission depends on the applied voltage. It is shown with figures that space charge limited conduction occurs when the contacting electrodes are capable of injecting either electrons into the conduction band or holes into the valence band of the semiconductor. It is reported that in Frenkel- Poole emission the transmission of the trapped electrons to the conduction band of the semiconductor by thermal excitation is possible. Using the formulas, it is referred that ionic conduction is basically formed on account of lattice defects. All of these conduction mechanism are analysed in the conclusion part