تحليل كتاب جواهر الأفكار ومعادن الأسرار لابن بدران من حيث اللغة العربية وبلاغتها
İbn Bedrân'ın (1848-1927) Cevâhirül Efkar ve Me'âdinü'l Esrâr adlı kitabının Arap Dili ve Belâgatı açısından incelenmesi
  1. Tez No: 906009
  2. Yazar: MUHAMMED ZAKIR ELHAZNEVI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT SAĞDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Bedran, Tefsir, Dil, Gramer, Belagat, Ibn Bedran, Tafsir, Language, Grammar, Rhetoric
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma Kur'an-ı Kerim tefsirleri arasında yer alan, parlak bir eser kabul edilen ve ilim ehli arasında dolaşımı yaygın bir kitabı, Allâme İbn Bedrân'ın tefsirini konu edinmektedir. Tez, Allame İbn Bedrân'ın tefsirindeki yöntemini ortaya çıkarmaya odaklanmaktadır. Bu tefsirdeki dilsel, gramatik ve belagat unsurları araştırdıktan sonra, araştırmacı söz konusu tefsirin dilbilim açısından önemli incelikler, araştırmalar ve meseleler ihtiva ettiğini görmüş, bunların nazarî ve uygulamalı incelemeleri hak ettiğini belirlemiştir. Bilhassa bu lugavî meselelerin Arap dilinin rolünü öne çıkarması ve Kur'an metninin delalet ettiği manaların doğru bir şekilde yorumlanması açısından etkili olduğu görülmüştür. İbn Bedrân'ın tefsiri Kur'an metninin tahlilinde dil unsurunu başat bir araç olarak ele almakta ve kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the commentary of Allama Ibn Bedran, a book that is among the interpretations of the Holy Quran, is considered a brilliant work and is widely circulated among scholars. The thesis focuses on revealing Allama Ibn Bedrân's method in his commentary. After researching the linguistic, grammatical and rhetorical elements in this commentary, the researcher saw that the commentary in question contained important subtleties, research and issues in terms of linguistics, and determined that these deserved theoretical and practical studies. In particular, these linguistic issues have been seen to be effective in highlighting the role of the Arabic language and correctly interpreting the meanings implied by the Qur'anic text. Ibn Bedrân's commentary considers and uses the language element as a primary tool in the analysis of the Qur'anic text.