An investigation of the relationship between perfectionism, burnout and psychology of rest in collegiate student-athletes
Üniversite öğrencisi-sporcularda mükemmeliyetçilik, tükenmişlik ve psikolojik dinlenme arasındaki ilişkiye yönelik inceleme
- Tez No: 906066
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVID WILLIAM ECCLES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kademe I, mükemmeliyetçi kaygılar, mükemmeliyetçi çabalar, iyileşme, uyanık dinlenme, division I, perfectionistic concerns, perfectionistic strivings, recovery, wakeful rest
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Florida State University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Spor ve Egzersiz Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET ABD'de NCAA Kademe I üniversite öğrencisi sporcular en yüksek üniversite düzeyinde müsabakalara katılır. Bu üst düzey akademik ve sporla ilgili talepler mükemmeliyetçi eğilimler meydana getirebilir. Daha önceki çalışmalar, mükemmeliyetçi kaygıların sporcu tükenmişligi ile pozitif ilişkili olduğunu, mükemmeliyetçi çabaların ise negatif ilişkili olduğunu göstermektedir. Sporcu tükenmişliğinin önlenmesi için fiziksel ve psikolojik dinlenme tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, daha önce mükemmeliyetçilik ve psikolojik dinlenme arasindaki ilişkiyi araştıran bir çalışma yoktur. Bu nedenle, bu çalışma mevcut çalışmalara iki şekilde katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İlk olarak, D-I üniversite sporcularında mükemmeliyetçilik ile sporcu tükenmişliği arasindaki ilişki tespit edilmiştir. İkinci olarak, bu sporcularda mükemmeliyetçilik ve psikolojik dinlenme arasındaki ilişki belirlenmiştir. 295 D-I kadın takım sporu oyuncusundan oluşan bir örneklem çalışmaya katılmıştır. Sporcular Rekabetçi Yönelimler Ölçeği (Spor MPS-2), Sporcu Tükenmişlik Ölçeği (ABQ) ve Uyanık Dinlenme Deneyimleri Anketinden oluşan çevrimiçi anketleri doldurmuştur. Bu ölçütlere ilişkin puanlardan dört alt örneklem belirlenmiştir: saf değerlendirme kaygıları olan mükemmeliyetçilik grubu (n = 11), karma mükemmeliyetçilik grubu (n = 28), mükemmeliyetçiliğin olmadığı grup (n = 23) ve saf kişisel standartları olan mükemmeliyetçilik grubudur (n = 18). 1. Hipotezde, tükenmişlik puanlarının saf değerlendirme kaygıları olan mükemmeliyetçilik (ECP) grubunda en yüksek, karma mükemmeliyetçilik grubunda ikinci en yüksek, mükemmeliyetçiliğin olmadığı grupta üçüncü en yüksek ve saf kişisel standartları olan mükemmeliyetçilik (PSP) grubunda en düşük olacağı belirtilmiştir. 2. Hipotezde, psikolojik dinlenme deneyimi puanlarının saf PSP grubunda en yüksek, mükemmeliyetçiliğin olmadığı grupta ikinci en yüksek, karma mükemmeliyetçilik grubunda üçüncü en yüksek ve saf ECP grubunda en düşük olacağı belirtilmiştir. Hipotezleri test etmek için iki ayrı Tek-Yönlü ANOVA testi yapılmıştır. Hipotezler kısmen desteklenmiştir. Sonuçlar, saf ECP ve karma mükemmeliyetçiliğe sahip sporcuların, mükemmeliyetçi olmayan ve saf PSP'li sporculara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek sporcu tükenmisliği seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, mükemmeliyetçi olmayan sporcular, karma mükemmeliyetçiliğe sahip sporculara kıyasla psikolojik dinlenme deneyimlerine daha yakın zamanda daha fazla katılım gösterdiklerini bildirmişlerdir. Bu çalışma, mükemmeliyetçilik ve tükenmişlik ile ilgili araştırmaları ileri seviyeye taşıyarak ve mükemmeliyetçilik ile psikolojik dinlenme arasındaki ilişkiye yönelik araştırmalarda öncü olması özelliğiyle önceki çalışmalara katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
NCAA Division I collegiate student-athletes in the US compete at the highest college level. These high-level academic and sport-related demands can create perfectionistic tendencies. Prior literature shows that perfectionistic concerns are positively related to athlete burnout while perfectionistic strivings are negatively related. For the prevention of athlete burnout, physical and psychological rest has been recommended. However, there is no previous study that explored the relationship between perfectionism and psychological rest. Therefore, the present study aims to contribute to the existing literature in two ways. First, the relationship between perfectionism and athlete burnout in D-I collegiate athletes was explored. Second, the relationship between perfectionism and psychological rest was explored in these athletes. A sample of 295 D-I, female, team sport athletes participated. Athletes completed online questionnaires comprised of the Competitive Orientations Scale (Sport MPS-2), The Athlete Burnout Questionnaire (ABQ), and the Wakeful Resting Experiences Questionnaire. Four subsamples were identified from the scores on these measures: a pure evaluative concerns perfectionism group (n = 11), a mixed perfectionism group (n = 28), a non-perfectionism group (n = 23), and a pure personal standards perfectionism group (n = 18). Hypothesis 1 stated that burnout scores would be highest in the pure evaluative concerns perfectionism (ECP) group, second highest in the mixed perfectionism group, third highest in the non-perfectionism group, and lowest in the pure personal standards perfectionism (PSP) group. Hypothesis 2 stated that psychological resting experience scores would be highest in the pure PSP group, second highest in the non-perfectionism group, third highest in the mixed perfectionism group, and lowest in the pure ECP group. Two separate One-Way ANOVA tests were performed to test the hypotheses. Hypotheses were partially supported. The results showed that athletes with pure ECP and mixed perfectionism had significantly higher levels of athlete burnout compared to athletes with non-perfectionism and pure PSP. Moreover, athletes with non-perfectionism reported significantly greater recent engagement in psychological resting experiences compared to athletes with mixed perfectionism. This study contributes to the literature by furthering the research on perfectionism and burnout and being a pioneer in research on the relationship between perfectionism and psychological rest.