A mixed method analysis of the kpopification in Anies Baswedan's campaign for 2024 Indonesian Presidential election
Anies Baswedan'ın 2024 Endonezya Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının kpopifikleştirilmesinin analizinde karışım yöntemi
- Tez No: 906071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARANFİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ağ Analizi, Çevrimiçi Siyasal Aktivizm, Kpopifikasyon, Siyasal Kampanya, Siyasal Katılım, Kpopification, Network Analysis, Online Political Activism, Political Campaigning, Political Participation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, Anies Baswedan'ın 2024 Endonezya başkanlık kampanyasına K-pop hayran kültürünün entegrasyonunu ve bunun siyasal katılım üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma, bu fenomenin çevrimiçi ve çevrimdışı siyasi faaliyetler üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlamaktadır ve yaratıcılık, bilgi yayma, iletişim ve sivil güçlendirme konularına odaklanmaktadır. Çalışma iki ana soruyu ele almaktadır: @aniesbubble Twitter hesabının ortaya çıkmasından önce ve sonra Anies Baswedan'a yönelik kamuoyu duyarlılığındaki fark ve K-popifikasyonun siyasi katılım üzerindeki etkisi, Twitter'ın Siyasal Kullanımı (PUT), Siyasal Öz Yeterlilik (PSE), Çevrimiçi Siyasal Faaliyetler (OnP) ve Çevrimdışı Siyasal Faaliyetler (OfP) bağlamında değerlendirilmektedir. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır; SmartPLS ile nicel çıkarımsal analiz ve NodeXL ile nitel ağ ve duygu analizi gerçekleştirilmiştir. Nitel yöntem sonuçları, @aniesbubble hesabından önce daha fazla düğüm ve kenarla daha yüksek bir etkileşim olduğunu, @aniesbubble sonrası ise ağ yoğunluğunun arttığını ve daha fazla bağlantılı bileşen olduğunu göstermiştir, bu da artan etkileşimleri ve daha odaklı bir ağı işaret etmektedir. Duygu analizi, her iki dönemde de ağırlıklı olarak olumsuz duyguların hakim olduğunu, ancak @aniesbubble sonrası #aforevery1 ve #aniesfinalstage gibi destekçi odaklı etiketlerle hafif bir iyileşme olduğunu ortaya koymuştur. Nicel yöntem sonuçları, Siyasal Öz Yeterlilik (PSE) ve Twitter'ın Siyasal Kullanımı (PUT) değişkenlerinin Çevrimdışı Siyasal Kampanyaları (OfP) Çevrimiçi Siyasal Faaliyetler (OnP) aracılığıyla etkilediğini göstermiştir, bu da etkileşimin sadece faaliyetten daha önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, aktif iletişim ve anlamlı etkileşimlerin (OnP) çevrimdışı siyasal faaliyetleri (OfP) artırmada kritik olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, popüler kültürün siyasi kampanyalara entegre edilmesinin gençleri mobilize etme ve siyasi katılımı artırma potansiyelini ortaya koymaktadır. Gelecekteki araştırmalar, sosyal medyanın ve popüler kültürün siyasetteki gelişen rolüne dair daha fazla içgörü sağlamak amacıyla bu tür stratejilerin uzun vadeli etkilerini ve etkinliğini farklı kültürel ve siyasi bağlamlarda incelemelidir.
Özet (Çeviri)
This study explores the integration of K-pop fan culture into Anies Baswedan's 2024 Indonesian presidential campaign, termed“Kpopification,”and its influence on political engagement. The research aims to understand how this phenomenon affects online and offline political activities, focusing on creativity, knowledge dissemination, communication, and civic empowerment. The study addresses two main questions: the difference in public sentiment on Anies Baswedan before and after the @aniesbubble Twitter account's emergence and the impact of K-popification on political engagement, considering the Political Use of Twitter (PUT), Political Self-efficacy (PSE), Online Political Activities (OnP), and Offline Political Activities (OfP). A mixed-method approach was utilized, combining quantitative inferential analysis using SmartPLS with qualitative network and sentiment analysis via NodeXL. Qualitative method results indicated an initial higher engagement with more vertices and edges before @aniesbubble, while post-@aniesbubble, the network showed higher graph density and more connected components, suggesting increased interactions and a more focused network. Sentiment analysis revealed predominantly negative sentiment in both periods, with a slight improvement post-@aniesbubble, driven by supporter-driven hashtags like #aforevery1 and #aniesfinalstage. Quantitative method results indicated Political Self-Efficacy (PSE) and Political Use of Twitter (PUT) influence Offline Political Campaigns (OfP) through Online Political Activities (OnP), highlighting the importance of engagement over mere activity. Furthermore, active communication and meaningful engagement (OnP) are crucial for enhancing offline political activities (OfP). This study underscores the potential of integrating popular culture into political campaigns to mobilize youth and enhance political participation. Future research should examine the long-term impacts and effectiveness of such strategies in various cultural and political contexts to provide further insights into the evolving role of social media and popular culture in politics.