Siyenit hammaddesinin seramik bünyelere etkilerinin incelenmesi
Effect of syenite raw material in ceramic structures
- Tez No: 90616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN YERSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siyenit, Yer Karosu, Karo Bünye, Albit, Fiziksel Özellikler, Syenite, Floor Tile, Floor Tile Mass, Albite, Physical Properties
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİYENİT HAMMADDESİNİN SERAMİK BÜNYELERE ETKİSİ İRFAN TÖRE Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabüim Dalı Danışman: Doç. Dr. H.Gürkan YERSEL 1999, 82 Sayfa Siyenit hammaddesi seramik yer karosu reçetesinde feldispat hammaddesi olarak kullanılmaktadır. Açık renkli, K-Feldispat içeren sili ve dayk tipinde oluşan bir damar kayacıdır. Oluşumu itibariyle porfiriktir ve ortaklas mineralleri gözle görülebilecek iriliktedir. Araştırma konusu siyenit Bursa - Orhaneli bölgesine aittir ve oldukça büyük bir rezerve sahiptir.Orhaneli siyenitlerinin mineralojik analizinde cevherde majör mineraller olarak ortaklas, albit, anortit, serbest kuvars, minör mineraller olarak da apatit, titanit, magnetit, zirkon ve feldispatoidler (başlıca nefelin) içerdiği laboratuvar çalışmalarında tespit edilmiştir. Bu çalışmada siyenit farklı oranlarda karo bünyesine ilave edilerek albit içeren karo bünye ile karşılaştırılmak suretiyle sıcaklık derecelerine bağlı olarak mekanik ve fiziksel özellikleri incelenmiştir. Seramik yer karosu masse reçetesinde kullanılan siyenit, sinterleşme sıcaklığını düşürmektedir. Siyenitli reçetede sinterleşme esnasında cam fazın daha düşük sıcaklıkta ve pişirme süresinde olgunlaştığı saptanmıştır. Türkiye albitlerinin ergime sıcaklığı 1170 - 1 200° C'dir. Oysa Orhaneli siyeniti 1 140° C'de ergimeye başlayıp, 1170°C'de tümüyle cam faz hale geçmektedir. Dolayısıyla yer karosu ürün özelliklerini istenilen kalitede elde etmek için gerekli pişirme sıcaklığını aşağıya çekerek dikkate değer bir enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Siyenitin en önemli özelliği ürünün su emme özelliğini olumlu yönde etkilemesidir. Siyenitsiz feldispatlı bir reçetede 1180-1210°C'de elde edilen %2-3'lük su emme değerine siyenitli bir reçetede 1 160-1 180°C'de ulaşılmaktadır. Bunlara ilaveten, yer karosu bileşen hammaddesi olarak siyenitin sinterleşme derecesine bağlı olarak eğilme dayanımını artırdığı saptanmıştır.Bu özelliklerinden dolayı siyenit yer karosu massesinde olumlu etkileri nedeniyle kullanılması tavsiye edilebilir, önemli bir hammaddedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Of Science Thesis EFFECT OF SYENITE RAW MATERIAL IN CERAMIC STRUCTURES İrfan TÖRE Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Supervisor : Doç.Dr. H. Gürkan YERSEL 1999, page 82 Raw material of syenite has been used for feldspar in floor tile ceramic structure. Light colored syenite, consisting of K-Feldspar and albite, has been formed in the form of sill and dayk. Its forming type is porfiritic and orthoclase minerals are in visible size by naked eyes. Syenite of research subject has been produced in Bursa - Orhaneli region and it has a big reservoir.The syenite of Orhaneli has been determined that mine consists of orthoclase, albite, anorthite, free quartz as major minerals and apatite, titanite, magnetite, zircon and feldspathold (mainly nepheline) as minör minerals in mineralogic analysis. In this study, syenite was added to the floor tile body with different proportions and this bodies were compared with floor tile body with albite addition by examining their mechanical and physical characteristics due to firing degrees. Sintered temparature has been decreased by syenite which is used in ceramic floor tile formula. It is proved that glassy phase has formed at lower temparature if it includes syenite. Melting points of Turkey's albites is varying between 1170 and 1200°C. In addition, Orhaneli Syenite has been started to melt at 1140°C and then passed through the glassy phase. So needed temparature for getting floor tile product properties, it can be economized from energy. The most properties of syenite is effect to possitively water emission value of floor tile. Although water emission value is %2-3 without using syenite at 1180-1210°C, the same value can be taken at 1 100-1 180°C using syenite. In addition, bending strength value has been increased by syenite which is used in ceramic floor tile mass due to sintered degrees. So, syenite should be used in ceramic sector due to positive effects of syenite in ceramic floor tile mass.