Dental lup kullanımının çocuk diş hekimliği uzmanlık öğrencilerinin çalışma postürü üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of dental loupe usage on the working posture of pediatric dentistry specialty students
- Tez No: 906157
- Danışmanlar: DOÇ. SEMA AYDINOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ergonomi, Postür, Pulpotomi, Ergonomics, Posture, Pulpotomy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dental Lup Kullanımının Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlık Öğrencilerinin Çalışma Postürü Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada, pedodonti uzmanlık öğrencilerinin dental lup kullanımının çalışma postürleri üzerine etkisininin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2023 ve Haziran 2024 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı'nda görev yapmakta olan 23 uzmanlık öğrencisi dahil edildi. Bu çalışmanın ilk aşamasında hekimler dental lup kullanmadan, ikinci aşamada ise aynı hekimler dental lup kullanarak farklı bir hastada pulpotomi uygulamasını gerçekleştirdi. Tedavinin başlangıcında, 15. ve 30. dakikalarında hekimlerin önceden belirlenen yerlerden fotoğrafları çekildi. Hekimlerin çalışma postürlerinin ergonomik risk analizi yapıldı. Verilerin analizinde Eşleştirilmiş Örneklem t testi, Wilcoxon testi ile Friedman testi uygulandı. İstatistiksel olarak anlamlılık düzeyi p0,05). Dental lup kullanan hekimlerin toplam M-DOPAI puanlarının dental lup kullanmadan çalışanlara göre daha az olduğu görüldü (p0,05). Sonuç: Çalışmanın sınırlılıkları dahilinde çocuk hasta bakarken dental lup kullanımın hekimlerin ergonomik çalışma postürüne ulaşmalarını kolaylaştırdığı görülmektedir. Bu nedenle kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları bakımından muhtemel riskleri azaltacağı düşünülerek diş hekimlerinin özellikle pedodontistlerin tedavi sırasında dental lup kullanmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Dental Loupe Usage on the Working Posture of Pediatric Dentistry Specialty Students Aim: This study aimed to evaluate the effect of dental loupe usage on the working posture of pediatric dentistry specialty students. Material and Methods: Twenty-three pediatric dentistry specialty students from the Department of Pediatric Dentistry at Recep Tayyip Erdoğan University, Faculty of Dentistry, were included in the study, conducted between November 2023 and June 2024. In the first phase of the study, the dentists performed pulpotomy procedures without using dental loupes. In the second phase, the same dentists performed pulpotomy on a different patient using dental loupes. Photographs of the dentists were taken from predetermined angles at the start of the treatment, as well as at the 15th and 30th minutes. An ergonomic risk analysis of the working posture of the clinicians was conducted. Paired Samples t test, Wilcoxon test and Friedman test were used in the analysis of data. Statistical significance level was determined as p0.05). It was observed that the total M-DOPAI scores for dentists using dental loupes were lower than those for dentists not using loupes (p0.05). Conclusion: Within the limitations of the study, it appears that the use of dental loupes facilitates achieving an ergonomic working posture for dentists when treating pediatric patients. Therefore, it is recommended that dentists, particularly pediatric dentists, use dental loupes during treatment to potentially reduce the risk of musculoskeletal disorders.