Farklı büyütme sistemleri kullanılarak yapılan restorasyonların klinik başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical success of restorations using differentmagnification aids
  1. Tez No: 815953
  2. Yazar: İPEK ÇUBUKCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE İŞCAN YAPAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dental lup, dental operasyon mikroskobu, restorasyon başarısı, FDI kriterleri, Clinical trial, Dental loupe, Dental operating microscope, Restoration success, FDI criteria
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu çalışmada farklı büyütme oranlarına sahip lup ve dental operasyon mikroskobu kullanımının sınıf II direkt kompozit restorasyonların başarısı üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: 85 hastanın toplam 130 adet sınıf II, D2 derinlikte çürük dişleri çıplak göz, 3x büyütmeye sahip lup, 5x büyütmeye sahip lup, 8.5x büyütmede kullanılan dental operasyon mikroskobu (DOM) gruplarına rastgele dağıtıldı ve direkt kompozit restorasyonlar bu büyütme yardımcıları ile gerçekleştirildi. Tüm restorasyonlarda Clearfil SE Bond 2 ve Clearfil Majesty Posterior kompozit kullanıldı. Yapılan restorasyonlar 1,6 ve 12 aylık periyotlarda Dünya Diş Hekimliği Federasyonu (FDI) kriterleri kullanılarak, restorasyonlar tüm kriterler için mükemmel (skor 1)- kötü (skor 5) olacak şekilde değerlendirildi. Gruplar içi üç ve üzeri zamana göre ikili skorların karşılaştırılmasında Cochrans's Q testi ve üç ve üzeri skorlamaların karşılaştırılmasında Friedman testi kullanıldı ve çoklu karşılaştırmalar Bonferroni düzeltmesi ile incelendi. Anlamlılık düzeyi p0.05). Restorasyonların tamamı tüm kriterlerde klinik olarak mükemmel (skor 1), iyi (skor 2) ve yeterli (skor 3) olarak değerlendirildiğinden başarılı bulunmuştur. Estetik anatomik form, proksimal form, postoperatif hassasiyet, periodontal yanıt ve komşu mukoza kriterlerinde büyütme kullanılan gruplar, çıplak göz grubuna kıyasla daha iyi skorlar alsa da bu fark istatistiksel olarak anlamlılık göstermemiştir. Okluzal kontur ve aşınma kriterinde çıplak göz (p=0.022), 3x lup (p=0.002), 5x lup (p=0.022) ve mikroskop gruplarında (p=0.039) grup içi skorlarda zamana bağlı istatistiksel farklılık bulunmuştur. Hasta görüşü kriterinde 5x lup grubunda (p=0.022). komşu mukoza kriterinde ise çıplak göz grubunda 12.ay skorları, 1.ay skorlarına kıyasla anlamlı derecede iyileşme göstermiştir (p=0.007). Sonuç: Restorasyon başarısının değerlendirildiği bu çalışmada 12 ay sonunda tüm gruplardaki restorasyonlar başarılı bulunmuştur. Büyütme kullanımıyla estetik anatomik form, proksimal form, postoperatif hassasiyet, periodontal yanıt ve komşu mukoza kriterlerinde daha iyi skorlar elde edildiğinden, restoratif prosedürlerde büyütme kullanımı tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Aim of this clinical study was to investigate the effect of using a loupe and dental operating microscope with different magnifications on the success of class II direct composite restorations. Methods: A total of 130 class II, D2 deep caries teeth of 85 patients were randomly distributed to the naked eye, 3x magnification loupe, 5x magnification loupe, 8.5x magnification dental operating microscope (DOM) groups, and direct composite restorations were performed with these magnification aids. The restorations were evaluated using FDI criteria at 1,6 and 12-month periods, and restorations were scored between 1 and 5 for all criteria. Cochrans's Q test was used to compare pairwise scores three or more times within groups, and the Friedman test was used to compare scores of three or more, and multiple comparisons were analyzed with Bonferroni correction. The significance level was taken as p0.05). Aesthetic anatomical form, proximal form, post-op sensitivity, periodontal response, and adjacent mucosa criteria showed better scores in the augmented groups compared to the naked eye group, but this difference was not statistically significant. Conclusion: In this study, in which the success of restoration was evaluated, restorations in all groups were found to be successful at the end of 12 months. The use of augmentation in restorative procedures is recommended because better scores are obtained in aesthetic anatomical form, proximal form, post-op sensitivity, periodontal response, and adjacent mucosa criteria with the use of augmentation.