تحقيق ودراسة كتاب مستحسن الطرائق نظم كنز الدقائق
Müstahsenü't-Tarâik fî Nazmi Kenzi'd-Dekâik adlı eserin tahkik ve incelenmesi
  1. Tez No: 906175
  2. Yazar: MUHAMMED ELCEDAB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İMAM RABBANİ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hanefi fıkhı, muhtasar, manzum, İbnü'l-Fasîh, Müstahsenü't-Tarâik fî Nazmi Kenzi'd-Dekâik, Hanafi substantive law, concise text, poetry, Ibn al-Fasīḥ, Mustaḥsan al-Tarā'iq fî Naẓm Kanz al-Deqā'iq
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
Bu çalışmada, İbnü'l-Fasîh'in (ö. 755/1354) Müstahsenü't-Tarâik fî Nazmi Kenzi'd-Dekâik isimli kitabı tahkik edilmiştir. Hanefi mezhebinin önemli ve muteber muhtasarlarından Kenzü'd-dekâik'in manzum hâli olan bu eser; ibâdât, muamelât, terikât ve ukûbât konularının tamamını kapsamakla birlikte eserde delil ve gerekçelendirmeye (talîl) başvurulmamıştır. Söz konusu kitap, nesr türünün aksine öğrencilerin kolaylıkla ezberleyebileceği elfiyye türünde yazılmış bir manzûmedir. Bu kitabı kıymetli kılan husus, remz, lafız ve meselelerde aslına uygun olması gibi pek çok özelliğiyle diğer manzûmelerden ayrılmasıdır. Bunun sebebi muhtemelen müellif İbnü'l-Fasîh'in, yarım asırdan fazla bir süre Meşhed-i Ebû Hanîfe, Kassâin ve Reyhâniyye medreselerinde ilimle iştigal etmiş bir âlim olmasıdır. Bu kitap, yöneticilerin ilmî faaliyetleri desteklediği ve eser telifinde hareketliliğin yaşandığı Memlükler döneminde kaleme alınmıştır. Tez iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde müellifin özgeçmişine ve ilmi hayatına değinilmiştir. Ardından eserle ilgili kısma geçilerek eserin önemi ve Hanefi fıkhında muhtasar ve manzûm eserler arasındaki yeri ile eserin müellife nispeti konularına yer verilmiştir. Daha sonra eser üzerine yazılmış mevcut şerhlere ve eserin yazma nüshalarına değinilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise ondan fazla nüsha arasından dikkat ve titizlikle seçilen üç nüsha üzerinden eserin tahkiki yapılmıştır. Tahkik yapılırken Türkiye İslam Araştırmaları Merkezi'nin (İSAM) Tahkikli Neşir Esasları (İTNES) takip edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a critical edition and analysis of Ibn al-Fasīḥ's (d. 755/1354) Mustaḥsan al-Tarā'iq fî Naẓm Kanz al-Deqā'iq. This classical work is a poetic adaptation of Kanz al-Deqā'iq, one of the most important and authoritative concise texts in the Hanafi madhhab. Although this work comprehensively addresses all major areas of Islamic substantive law, including ibādāt (acts of worship), muʿāmalāt (interpersonal transactions), tarikāt (inheritance law), and ʿuqūbāt (criminal law), the author refrains from providing evidential support or reasoning (taʿlīl) for the positions he presents. In contrast to prose texts, this work is composed as a poem in the alfiyya genre, designed to be easily memorized by students. Its significance lies in its unique features, notably its precise adherence to the original work in terms of symbols (remz), expressions, and thematic content. This rigorous conformity is likely due to the expertise of its author, Ibn al-Fasīh, who was an esteemed scholar with over fifty years of experience teaching in the renowned madrasas of Mashhad Abū Hanīfa, Kaṣṣā'iyya, and Rayḥāniyya. Written during the Mamluk period—a time marked by strong royal patronage of scholarly endeavors—this work reflects a flourishing of academic and literary production encouraged by the ruling authorities. The thesis consists of two main chapters. In the first part, the author's biography and his scholarly life are discussed. Then, the importance of the work, its place among the works of Hanafi jurisprudence, and the attribution of the work to the author are discussed. Afterwards, the existing commentaries on the work and the manuscripts of the work were mentioned. In the second part of the thesis, the work was analyzed through three copies carefully and meticulously selected among more than ten copies. During the editing process, İSAM (Türkiye Diyanet Foundation's Center for Islamic Studies)'s editing standards (İSAM Edited Editions Guidelines [ITNES]) were followed.