The chain of puzzles: Pronouns, anaphors and complementation in Turkish
Bulmacalar zinciri: Türkçede zamirler, artgönderimler ve tamlayıcılar
  1. Tez No: 906204
  2. Yazar: AYŞENUR COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARTINA GRAČANIN YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: gizli özne, adıl, tamlayıcılar, Bağlama Teorisi, faz, null pro, pronouns, complementation, Binding Theory, phase
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez, Türkçede gizli öznenin (null subject) özelliklerini araştırmaktadır. Gizli öznenin gönderim olasılıkları, -mA ve -DIK isimleştiricileri (nominalizer) bulunan içe yerleşik tümcecikteki özne pozisyonlarında farklılık göstermektedir. -DIK cümlelerinde, içe yerleşik (embedded) tümceciğin ve ana (matrix) cümlenin öznesi arasında eşgönderge (coindexation) mümkündür, oysa -mA cümlelerinde öznelerin eşgönderimli olması imkansızdır. Bu tezde gizli öznenin eşgöndergesel farklılıkların, -mA ve -DIK isimleştiricileri bulunan içe yerleşik tümceciklerin sözdizimsel (syntactic) yapılarındaki farklılıklardan kaynaklandığı öne sürülmektedir. İstek kipine sahip (subjunctive mood) ana cümle fiilleri, içe yerleşik tümcecikde -mA isimleştiricisini seçerken; bildirme kipine (indicative mood) sahip ana cümle fiilleri ise -DIK isimleştiricisini seçmektedir. -mA cümlelerinde ana ve içeyerleşik özne arasındaki zorunlu eşgönderimsizlik (non-coreference), -mA cümlelerinin zaman kipine (tense) sahip olmamaları ve bir faz TümÖ (complementizer phrase) oluşturmamaları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan, -DIK cümleleri zaman kipine sahip olup güçlü bir faz TümÖ'dür. -mA cümlelerindeki faz oluşturmayan TümÖ, ayrı bir bağlama etkisel alanı (binding domain) oluşturmaz; dolayısıyla içe yerleşik tümceciğin ve ana cümlenin özneleri aynı bağlama alanında yer aldığından, eşgönderge Bağlama Teorisi'nin B İlkesi'ni ihlal eder ve Dilek Kipi Zorunlu Eşgönderimsizlik (DKZE) (Subjunctive Disjoint Reference - SDR) etkisini doğurur. -DIK cümlelerindeki faz TümÖ, ana cümleden ayrı bir bağlama etkisel alanı oluşturduğundan, içeyerleşik özne teorik olarak ana cümle öznesi ile eşgönderimli olabilir. Türkçede içe yerleşik tümcelerdeki gizli özne, Bağlama Teorisi'nin B İlkesi'ne tabi olduğu için onun adıl (pronominal) doğaya sahip olduğu, yani bir gizli adıl olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the properties of the null subject in Turkish. Referential possibilities of the null subject differ in the embedded subject position in clauses headed by the nominalizers -mA and -DIK. The embedded and matrix subjects can be coindexed in -DIK clauses, while the coindexation of the subjects is impossible in -mA clauses. I propose that the differences in the coindexation of the null subject result from the difference in the syntactic structures of the embedded clauses. The subjunctive matrix verbs select the nominalizer -mA in the embedded clause, while the indicative matrix verbs select the nominalizer -DIK. The obligatory non-coreference of matrix and embedded subjects in -mA clauses is caused by the fact that -mA clauses do not have tense and constitute a non-phase CP. On the other hand, -DIK clauses have tense and are strong phase CPs. The defective CP in -mA clauses does not form a separate binding domain; thus, since the embedded and matrix subjects are in the same binding domain, their coindexation results in a violation of the Principle B of the Binding Theory giving rise to the obligatory disjoint reference. Since the phase CP in –DIK clauses is a separate binding domain from the matrix clause, the embedded subject can be coindexed with the matrix subject. Given that the null subject in Turkish embedded clauses seems to be subject to the Principle B of the Binding Theory, it is concluded that it is pronominal in nature, i.e., that it is a null pro.