Psikanalitik kuram perspektifinden sinemada gerçeği Haneke filmleri ile görmek
Seeing reality in cinema through Haneke films from the perspective of psychoanalytic theory
  1. Tez No: 906272
  2. Yazar: ALİ ÜSTDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ EMRE BİLİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Gerçek, Gerçeklik, İnsanlara Yaklaşma, İnsanların Aksine Gitme, İnsanlardan Uzaklaşma, Cinema, Real, Realty, Approaching People, Going Against the People, Distancing from People
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sinemanın sonsuz serüveni içerisinde gerçeğin olduğu gibi yansıtıldığı ve yeni bir gerçeklik yaratıldığı zamanları olmuştur. Zaman içerisinde de bu durum belli noktalarda ayrılan zaman zaman da görülmesi güçleşen bir noktaya gelmiştir. Fakat sinema gerçeği göstermekten ne dün ne de bugün vazgeçmiştir. Bu vazgeçmeme durumunda da üretimin insan eli ile yapılması etkendir. Zira filmler bilim kurgu, dram, komedi, korku, psikolojik gerilim vb. ne olursa olsun her daim insana dair birtakım veriler barındırmıştır. İşte bu noktada çalışma kendi içerisinde ayrıldığı bölümler ile tarihsel serüvende ve sinema ve psikoloji ekseninde bunun nasıl yaptığını irdelemek için ele alınarak faydalı olmayı amaçlamaktadır. Bunu yaparken de Karen Horney'in kavramlarından Michael Haneke'nin filmlerine ve oradan da sinema tarihine değinmiştir. Nitekim çalışmada güçlü bir veri ortaya çıkarmak için psikanalitik yöntem bağlamında Horney'in çevresel faktörler neticesinde ortaya çıkan insanlara yaklaşma, insanların aksine gitme ve insanlardan uzaklaşma kavramları ele alınmıştır. Bu yöntem sonucunda da ileri sürülen sinema gerçeği göstermektedir hipotezi, Haneke'nin ele alınan Funny Games (Ölümcül Oyunlar, 1997), The White Ribbon (Beyaz Bant, 2009) ve Benny's Video (Benny'nin Videosu, 1992) filmlerindeki karakterlerin üzerlerine sirayet etmiş olan nevrotik bozuklukların yoğun olarak görülmesi neticesinde doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the endless adventure of cinema, there have been times when reality was reflected as it is, and times when a new reality was created. Over time, this situation has reached such a point that it has become difficult to see at certain points. But cinema has never stopped showing the truth, neither yesterday nor today. The fact that production is carried out by human hands is also a factor in this refusal to give up. Because movies, regardless of whether they are science fiction, drama, comedy, horror, psychological thriller, etc., have always contained some data about human beings. At this point, the study aims to be useful by analyzing how this is done in the historical adventure and in the axis of cinema and psychology in its own sections. In doing so, she touches on Karen Horney's concepts, Michael Haneke's films and the history of cinema. As a matter of fact, in the context of psychoanalytic method, Horney's concepts of approaching people, opposing people and distancing from people, which arise as a result of environmental factors, were discussed in the study in order to provide strong data. As a result of this method, the hypothesis that cinema shows reality as a result of the intense neurotic disorders permeating the characters in Haneke's Funny Games (1997), The White Ribbon (2009) and Benny's Video (1992) was confirmed.