Güner Sümer'in tiyatroları ve tiyatroculuğu
Güner Sümer's theaters and theater
- Tez No: 906320
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: tiyatro, edebî tahlil, oyun yazarlığı, Güner Sümer, theatre, literary review, scriptwriting, Güner Sümer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Güner Sümer, ilerici toplumcu hareketin yanında olan bir sanatçı olması dolayısıyla tiyatro eserleri de bu doğrultuda şekillenmiştir. Sümer, oyunlarının dinamiğini orta tabakadan seçtiği, küçük insanının mücadelesi üzerine kurmuştur. Sümer'in yönetmenlik alanında daha çok ön plana çıkması diğer çalışmalarının gölgede kalmasına sebep olmuştur. Bu tezin yazılmasındaki amaç, Güner Sümer'in tiyatro eserlerinin yapı ve muhteva bakımından incelenmesi ve bu yolla onun tiyatro edebiyatımıza katkısını gözler önüne sermektir. Bu tez, sanatçıya ait tüm tiyatro eserlerini ihtiva eden ve oyunları her yönüyle inceleyen ilk çalışma olması bakımından özgün bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Since Güner Sümer is an artist who supports the progressive social movement, his theater works were shaped in this direction. He base the dynamics of his plays on the struggle of people he chose from middle class. The fact that Sümer has come into prominence in the field of directing has caused his other works to be overshadowed. This thesis has been written to examine Güner Sümer's theatre works in terms of structure and to reveal the artist's contribution to our literature with his theatre works. Moreover, this thesis is an original study in that it is the first study that includes all of the artist's theater works and examines every aspect of his plays.