Elektronik vergi uygulamalarının vergi idaresi açısından vergilendirme sürecine etkileri
Effects of electronic tax applications on the taxation process in terms of tax administration
  1. Tez No: 906331
  2. Yazar: SÜREYYA KARAÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK EGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Vergi, Vergi İdaresi, Vergilendirme Süreci, Electronic Tax, Tax Administration, Taxation Process
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde teknoloji ve dijitalleşmenin hızla ilerlemesi, pek çok alanda olduğu gibi vergilendirme süreçlerinde de önemli etkiler meydana getirmiştir. Elektronik vergi uygulamaları, vergi mükelleflerinin beyan, ödeme ve belge düzenine ilişkin işlemlerini daha hızlı, güvenilir ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirmelerine imkan sağlamaktadır. Bu gelişmeler, vergi idaresinin vergilendirme süreci içerisindeki işleyişini doğrudan etkilemektedir. Elektronik vergi uygulamaları, geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında pek çok avantaj sunmaktadır. Vergi beyannamelerinin elektronik ortamda hazırlanıp sunulması, mükelleflerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmalarına olanak tanırken, idarenin de vergilendirme ve denetim süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca vergi kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de önemli bir rol oynamaktadır. Elektronik vergi uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, vergi mükelleflerinin ve vergi idaresi çalışanlarının elektronik sistemlere adaptasyonu ve bu sistemlerin getirdiği yeniliklere uyum sağlama süreçleri de önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, elektronik vergi uygulamalarının vergi idaresi işleyişine nasıl etki ettiğini ve bu etkilerin vergilendirme sürecinin genel işleyişi üzerindeki sonuçlarını detaylı bir şekilde analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
Today, the rapid advancement of technology and digitalization has had significant effects on taxation processes, as in many areas. Electronic tax applications enable taxpayers to carry out their declaration, payment and document transactions in a faster, more reliable and transparent manner. These developments directly affect the functioning of the tax administration within the taxation process. Electronic tax applications offer many advantages compared to traditional methods. Preparing and submitting tax returns electronically allows taxpayers to save time and costs, while also helping the administration manage taxation and audit processes more effectively. In addition, electronic tax applications play an important role in the fight against tax evasion and the informal economy. With the spread of electronic tax applications, the adaptation of taxpayers and tax administration employees to electronic systems and the innovations brought by these systems are also gaining importance. In this context, the aim of the study is to analyze in detail how electronic tax applications affect the functioning of tax administration and the consequences of these effects on the general functioning of the taxation process.