İlişkisel ihtiyaçların ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algıları üzerine etkisi
The effect of the relational needs felt by mothers on their self-perception of the parental role
- Tez No: 906355
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN OZAN ŞAVKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişkisel İhtiyaçlar, Ebeveyn Rolüne İlişkin Kendilik Algısı, İntegratif Psikoterapi, Relational Needs, Self-Perception of the Parental Role, Integrative Psychotherapy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, 35-55 yaş arası annelerin ilişkisel ihtiyaçlarının ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algıları üzerine etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Tuzla ilçesinde ikamet eden 258 anne oluşturmaktadır. Verilerin toplanması amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”,“İlişkisel İhtiyaçlar Doyum Ölçeği”ve“Ebeveyn Rolüne İlişkin Kendilik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler yüz yüze dağıtılan formlar aracılığı ile toplanmıştır. Analizlerde ölçekler arasındaki ilişki düzeyi ve yönünü bulmak amacıyla Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Buna ek olarak ölçeklerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Bağımsız Gruplar t-testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Çalışmaya katılan gönüllüler 35-55 yaş arası annelerden oluşmaktadır. Katılımcıların büyük çoğunluğu evlidir (%94,2) ve iki çocuğa (%50,4) sahiptir. Katılımcıların çoğu eşi ve çocukları (%95,0) ile yaşamaktadır. Ve katılımcıların çoğunu anne ve babası (%46,9) büyütmüştür. Katılımcıların ortalama ilişki süresi 16.88±7.14 olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak en kısa ilişki 3 yıl, en uzun ilişki ise 40 yıl olarak belirtilmiştir. Yapılan araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda ilişkisel ihtiyaçlar ile ebeveyn rolüne ilişkin kendilik algısı arasında pozitif yönlü ilişki saptanmıştır. İlişkisel ihtiyaçları karşılanmayan anneler ebeveyn rolünde de yetersiz ve doyumsuz hissetmektedirler. Gelir düzeyi arttıkça ilişkisel ihtiyaçlardan alınan doyumun da arttığı gözlemlenmiştir. Dolaylı olarak ebeveyn rolüne dair kendilik algısı da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of the relational needs of mothers aged 35-55 on their self-perception of the parental role. The sample of the research consists of 258 mothers residing in Tuzla district of Istanbul.“Personal Information Form”,“Relational Needs Satisfaction Scale”and“Parental Role Self-Perception Scale”were used to collect data. Data were collected through forms distributed face to face. Pearson Correlation analysis was used in the analysis to find the level and direction of the relationship between the scales. In addition, Independent Groups t-test and ANOVA tests were applied to determine whether the scales differ according to demographic variables. Volunteers participating in the study consist of mothers between the ages of 35-55. The majority of participants are married (94.2%) and have two children (50.4%). Most of the participants live with their spouse and children (95.0%). And most of the participants were raised by their parents (46.9%). The average relationship duration of the participants was determined as 16.88±7.14. In addition, the shortest relationship is stated as 3 years and the longest relationship is 40 years. As a result of the findings of the research, a positive relationship was found between relational needs and self-perception of the parental role. Mothers whose relational needs are not met feel inadequate and unsatisfied in their parental role. It has been observed that as income level increases, satisfaction from relational needs also increases. Indirectly, the self-perception of the parental role also increases.