Kesayet di helbestên Feqîyê Teyran da
Feqîyê Teyran'ın şiirlerinde geçen şahsiyetler
- Tez No: 906430
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feqîyê Teyran, Şahsiyetler, Feqîyê Teyran'ın Şiirleri, Feqîyê Teyran'ın Hayatı, Kürtçe Şiirler, Klasik Kürt Edebiyatı, Feqîyê Teyran, Personalities, Feqîyê Teyran's Poems, The Life of Feqîyê Teyran, Kurdish Poems, Classical Kurdish Literature
- Yıl: 2024
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, klasik Kürt edebiyatının önemli temsilcilerinden biri olan Feqîyê Teyran'ın şiirlerinde yer alan şahsiyetler incelenmiştir. Feqîyê Teyran, 16. yüzyılda yaşamış ve klasik Kürt edebiyatına derin etkilerde bulunmuş bir şairdir. Şiirlerinde tarihî, mitolojik, dinî ve folklorik öğelere sıkça yer vermiştir. Çalışma, Feqîyê Teyran'ın şiirlerinde geçen şahsiyetlerin anlamını, tarihî ve kültürel bağlamda nasıl kullanıldıklarını, telmih ve sembol unsuru olarak ne şekilde yer aldıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde, Feqîyê Teyran'ın hayatı, edebî kariyeri ve eserleri genel bir çerçevede ele alınmıştır. Bu bölümde, Feqîyê Teyran'ın Kürt klasik edebiyatındaki edebi kişiliği ve diğer şairlerden farkı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, Feqîyê Teyran'ın şiirlerinde yer alan şahsiyetler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu şahsiyetler, tarihî, mitolojik ve dinî karakterlerden oluşmakta olup, her birinin şiirdeki anlam derinliğine yaptığı katkı ayrı ayrı ele alınmıştır. Çalışmada, bu şahsiyetlerin kullanıldığı şiirlerde hangi tarihî ya da kültürel olaylara atıf yapıldığı belirlenmiş ve bu öğelerin sembolik anlamları ortaya konulmuştur. Ayrıca, şahsiyetlerin Feqîyê Teyran'ın şiirlerinde hangi telmih ve teşbih öğeleriyle ilişkili oldukları analiz edilmiştir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, Feqîyê Teyran'ın şiirlerinde yer alan şahsiyetlerin edebî, tarihî ve sembolik işlevlerini ortaya çıkarmak, bu şahsiyetler aracılığıyla şairin şiirlerine kattığı anlam derinliğini incelemektir. Feqîyê Teyran'ın bu şahsiyetleri seçerek şiirlerinde nasıl bir bağlam ve mesaj oluşturduğu araştırılmış, bu bağlamda Kürt edebiyatı içinde nasıl bir miras bıraktığı değerlendirilmiştir. Çalışma, klasik Kürt edebiyatının anlaşılabilmesi için Feqîyê Teyran'ın şiirlerindeki bu dinî, tarihî ve mitolojik öğelerin doğru bir şekilde kavranması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on Feqîyê Teyran, one of the prominent and renowned figures of classical Kurdish literature. The research delves into the various characters that appear in his poems and examines their significance. Feqîyê Teyran, who lived in the late 16th century, had a profound influence on classical Kurdish literature. His poems frequently feature elements of religion, history, mythology, and folklore. The aim of this study is to analyze and interpret these figures within their historical, cultural, and literary contexts, while also exploring their role as allusions and metaphors. The first section of the study provides a general overview of Feqîyê Teyran's life, literary career, and works. It highlights the poet's position within classical Kurdish literature and examines his distinctiveness compared to other poets of the era. Additionally, this section sheds light on the unique literary qualities that set Feqîyê Teyran apart from his contemporaries. In the second section, the focus shifts to the specific figures that appear in Feqîyê Teyran's poems. These figures include religious, mythological, and historical characters, and each one's symbolic and metaphorical role within the poems is analyzed. The study identifies how these significant historical and legendary characters are used in Feqîyê Teyran's poetry and what symbolic meanings they convey. The purpose of this research is to uncover the literary, historical, and symbolic functions of the figures found in Feqîyê Teyran's poems and to explore how these characters deepen the meaning of his poetry. Through this analysis, the study seeks to demonstrate how Feqîyê Teyran used these figures to convey messages and create a rich literary and historical context within Kurdish classical literature.