İklim değişikliğinin çalışma yaşamına etkileri: Dünya ve Türkiye'ye ilişkin bir durum analizi
The impacts of climate change on working life: A situation analysis of the world and Türkiye
- Tez No: 985472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Küresel iklim değişikliği, Çalışma yaşamı, Dünya, Türkiye, İstihdam, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, Çalışma ekonomisi, Global climate change, Working life, World, Türkiye, Employment, Labour Economics and Industrial Relations Departments, Labour economics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasının amacı; küresel iklim değişikliğinin çalışma yaşamı üzerindeki etkilerini ortaya koymak, bu konuda öngörülerde bulunmak ve bu etkinin olumsuz sonuçlarının en aza indirilebilmesine katkıda bulunacak önerilerde bulunmaktır. Yine, bu çalışma kapsamında ilgili sürecin iş yaşamında yaratabileceği fırsatlara da değinilmiştir. Bu tez çalışması esas olarak literatürden elde edilen veriler çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Tez, konu ile ilgili verilerin değerlendirilerek dünyada ve Türkiye'de iklim değişikliğinin çalışma yaşamı üzerindeki etkilerine dair ayrıntılı analizler içermektedir. Bu tez çalışmasının temel bulgusu, küresel iklim değişikliğinin dünyada ve Türkiye'de çalışma yaşamı üzerinde önemli etkileri olacağıdır. Bu etkiler özellikle, işin yapısı ve nitelikleri, iş türleri, sektörler, sektörel dönüşüm, iş verimliliği - bireysel ve örgütsel verimlilik, iş sağlığı ve güvenliği ile insan kaynakları politikaları başlıkları üzerinde gerçekleşecektir. Yapılan değerlendirmeler, bu etkilerin olumlu ya da olumsuz olabileceğini ortaya koymuştur. Sürecin olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi için alınabilecek önlemler belirlenmiştir. Bu çerçevede, insanlığın süreçte ortak hareket edebilmesi, güçlerin birleştirilmesi, uluslararası anlaşmaların ve sözleşmelerinin gereğinin eksiksiz olarak yerine getirilmesi, bilimsel yol ve yöntemlerin tereddütsüz izlenmesi, ortak eylem planlarına bağlı kalınması, yapılması gerekenleri içermektedir. Bu kapsamda, karbon emisyonun en aza indirilmesi ortak bir orta vadeli hedeftir. Literatürden toplanan veriler ve yapılan değerlendirmeler konunun göç kuramları ve insan kaynakları kuramları çerçevesinde değerlendirilebileceğini ortaya koymuştur. Bu çerçevede, göç kuramlarından neo-klasik ekonomi: makro göç kuramı, neo-klasik ekonomi: mikro göç kuramı, yeni ekonomi kuramı, ikiye ayrılmış emek piyasası kuramı, dünya sistemleri kuramı, ağ kuramı ve kurumsal kuramın temel varsayımları, küresel iklim değişikliğiyle ilişkilendirilebilmekte ve bu kuramların temel varsayımları iklim değişikliğinin çalışma yaşamına olan etkilerini açıklayabilmektedir. Benzer şekilde, insan sermayesi kuramı, kaynak yaklaşımı, evrensel yaklaşım-en iyi uygulamalar yaklaşımı, koşul bağımlılık yaklaşımı, sibernetik sistemler, kurumsal işlem maliyeti kuramı, kaynak bağımlılığı kuramı, örgütsel ekoloji kuramı ve örgütsel ağlar kuramı da küresel iklim değişikliğinin çalışma yaşamına olan etkilerini farklı yönleriyle açıklayabilmektedir. Buna ek olarak; bu insan kaynakları yönetimi kuramlarının temel varsayımlarının iklim değişikliği süreci ve çalışma yaşamı ilişkisi kapsamında değerlendirmeleri destekleyici yaklaşımlar ortaya koyduğu savunulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this thesis is to reveal the impacts of global climate change on working life, to make predictions about this issue, and to offer suggestions that will contribute to minimizing its negative consequences. The study also addresses the opportunities this process may create in working life. This thesis was primarily conducted using data obtained from the literature. The thesis evaluates relevant data and provides detailed analyses of the impacts of climate change on working life globally and in Türkiye. The key finding of this thesis is that, global climate change will have significant impacts on working life globally and in Türkiye. These impacts will particularly on the job structure and characteristics, job types, sectors, sectoral transformation, job efficiency - individual and organizational productivity, occupational health and safety, and human resources policies. Assessments have revealed that, these impacts can be both positive and negative. Measures that can be taken to minimize the negative impacts of the process have been outlined. Within this framework, the necessary actions in this process include the collective action of humanity, the joining of forces, the full implementation of international agreements and conventions, the unwavering pursuit of scientific principles and methods, and the adherence to joint action plans. In this context, minimizing carbon emissions is a common medium-term goal. Data collected from the literature and the evaluations made have revealed that the issue can be evaluated within the framework of migration theories and human resources theories. Within this framework, the fundamental assumptions of migration theories - neoclassical economics: macro migration theory, neoclassical economics: micro migration theory, new economic theory, dual labor market theory, world systems theory, and institutional theory - can be linked to global climate change, and that these fundamental assumptions can explain the impacts of climate change on working life. Similarly, human capital theory, the resource based theory, the universal approach-best practices approach, the contingency approach, cybernetic systems, institutional transaction cost theory, resource dependence theory, organizational ecology theory, and organizational networks theory can explain the impacts of global climate change on working life from different perspectives. In addition, it can be argued that, the fundamental assumptions of these human resource management theories provide supportive approaches to the assessments within the context of the relationship between climate change process and the working life.