Akne vulgaris tanısı almış hastalarda oral izotretinoin tedavisinin sistemik immün inflamasyon indeksi (SII), pan immün inflamasyon değeri (PIV) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) üzerine etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of oral isotretinoin treatment on systemic immune- inflammation index (SII), pan- immune inflammation value (PIV), and systemic inflammation response index (SIRI) in patients diagnosed with acne vulgaris: a retrospective study
- Tez No: 906488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, Pan immün inflamasyon değeri, Sistemik immün inflamasyon indeksi, Sistemik inflamasyon yanıt indeksi, Sistemik izotretinoin, Acne vulgaris, Pan immune inflammation value, Systemic immüne inflammation index, Systemic inflammation response index, Systemic isotretinoin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Akne vulgaris, pilosebase birimlerin enflamasyonundan kaynaklanan lezyonlarla tanımlanan, yaşam boyu insidansı yaklaşık %100 olan yaygın, puberte ile ilişkili bir deri hastalığıdır. Lezyonların patogenezi multifaktöriyeldir ve sebase bezlerin hormonal aktivasyonunun ve Cutibacterium acnes bakterisi ile ilişkili folikül inflamasyonunun katkıları büyüktür. Patogenezde 4 farklı unsur rol almaktadır bunlar; 1- Sebum üretiminde artış, 2- Anormal foliküler keratinizasyon, 3- Cutibacterium acnes kolonizasyonu, 4- İnflamasyondur. Akne vulgaris tanısı konulmuş hastalarda tedavi sürecinde hastalık aktivasyonunu takip ettiğimiz bir laboratuvar parametresi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, sistemik immün enflamasyon indeksi (SII), pan-immün inflamasyon değeri (PIV) ve sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) henüz tam olarak araştırılmamış yeni, tam kan sayımı bazlı immün enflamasyon biyobelirteçleridir. Akne Vulgaris tedavisinde sık kullanılan izotretinoin, antienflamatuvar etkileri ortaya konmuş bir tedavi ajanıdır. Bilgimiz dahilinde literatürde akne vulgaris tanısı konulup sistemik izotretinoin başlanan hastalarda SII, PIV ve SIRI değişimlerinin aynı anda değerlendirildiği bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı antienflamatuvar etkili olan sistemik izotretinoinin SII, SIRI ve PIV üzerinde meydana getirdiği değişimleri incelemektir. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine Nisan 2022- Nisan 2023 tarihleri arasında başvurmuş, global akne skorlama sistemine göre orta-şiddetli akne vulgaris tanısı konulmuş ve 120-150 mg/kg kümülatif dozunda izotretinoin tedavisini tamamlamış 18–40 yaş aralığındaki 217 hasta ve benzer yaş ve cinsiyetteki 202 sağlıklı kontrol grubu dosyalar taranarak çalışmaya dahil edildi. Vaka grubunun tedavi öncesi ve tedavi verildikten sonraki 3. ve 6. aydaki PIV (nötrofil x platelet x monosit / lenfosit), SII (platelet x nötrofil/ lenfosit) ve SIRI (nötrofil x monosit/ lenfosit) değerleri, kontrol grubu için ise tek bir SII, PIV ve SIRI değeri ve aynı zamanda eğer sistemde mevcutsa sedimentasyon ve CRP değerleri kaydedildi. Bulgular: Polikliniğe başvuran 217 vakanın ortalama yaşı 20,4 (SS=4,22), ortanca yaşı 19 (en küçük = 18 – en büyük = 40) olarak saptandı. Vakaların %71,9'u (n=156) kadındı. Tedavi grupları arasındaki analizlerde PIV ve SII tedaviyle birlikte azalma göstermiş olup bu azalma istatistiksel olarak anlamsızdır. SIRI ise tedavi başlangıcına kıyasla 6. ayda azalma göstermiş olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda izotretinoinin antienflamatuvar etkilerini değerlendirmede SIRI, SII ve PIV değerlerine göre üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acne vulgaris is a common, puberty-related skin disease characterized by lesions resulting from the inflammation of pilosebaceous units, with a lifetime incidence of nearly 100%. The pathogenesis of these lesions is multifactorial, with significant contributions from hormonal activation of the sebaceous glands and follicular inflammation associated with the bacterium Cutibacterium acnes. Four distinct factors play a role in the pathogenesis: 1) Increased sebum production, 2) Abnormal follicular keratinization, 3) Colonization by Cutibacterium acnes, 4) Inflammation. There is currently no laboratory parameter to monitor disease activity in patients diagnosed with acne vulgaris during the treatment process. However, the Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Pan-Immune Inflammation Value (PIV), and Systemic Inflammation Response Index (SIRI) are newly emerging, complete blood count-based immune inflammation biomarkers that have not yet been fully studied. Isotretinoin, frequently used in the treatment of acne vulgaris, is a therapeutic agent with demonstrated anti-inflammatory effects. To our knowledge, there is no study in the literature that simultaneously evaluates changes in SII, PIV, and SIRI in patients diagnosed with acne vulgaris and started on systemic isotretinoin therapy. The aim of this study is to investigate the changes in SII, SIRI, and PIV induced by systemic isotretinoin, which has anti-inflammatory effects. Material and methods: The records of 217 patients aged 18–40 who presented to the Dermatology and Venereology outpatient clinic of Elazığ Fethi Sekin City Hospital, University of Health Sciences, between April 2022 and April 2023, were diagnosed with moderate to severe acne vulgaris according to the global acne grading system, and completed isotretinoin treatment at a cumulative dose of 120–150 mg/kg, were reviewed and included in the study. Additionally, the records of 202 healthy controls, matched for age and sex, were also reviewed. The PIV (neutrophil x platelet x monocyte / lymphocyte), SII (platelet x neutrophil / lymphocyte), and SIRI (neutrophil x monocyte / lymphocyte) values of the case group were recorded before treatment, as well as at the 3rd and 6th months after treatment. For the control group, a single value for SII, PIV, and SIRI was recorded, along with sedimentation and CRP values if available in the system Results: The average age of the 217 cases who presented to the outpatient clinic was determined to be 20.4 years (SD = 4.22), with a median age of 19 (minimum = 18 – maximum = 40). Of the cases, 71.9% (n=156) were female. In the analyses between the treatment groups, PIV and SII values showed a decrease with treatment but were not statistically significant. However, SIRI showed a decrease at the 6th month compared to the beginning of the treatment, which was found to be statistically significant. Conclusion: In our study, the SIRI value was found to be more effective than SII and PIV values in evaluating the anti-inflammatory effects of isotretinoin.