Ord. Prof. Cemil Bilsel'in hayatı, faaliyetleri ve eserleri
Ord. Prof. Cemil Bilsel's life, activities and works
- Tez No: 906495
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Cemil Bilsel, Devletler Hukuku, Ankara Hukuk Fakültesi, İstanbul Üniversitesi, Lozan, Samsun, Türk Boğazları, Mehmet Cemil Bilsel, International Law, Ankara Faculty of Law, Istanbul University, Lausanne, Samsun, Turkish Straits
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Ord. Prof. Cemil Bilsel, 1879 yılında Şam'da dünyaya gelmiş, Manastır İdadisinde eğitimini tamamlamıştır. 1898 yılında girdiği İstanbul Hukuk Mektebi'ndeki yüksek öğrenimini 1903 yılında bitiren Bilsel, uzmanlık alanı olarak devletler hukukunu tercih etmiştir. Osmanlı Devleti'nin son dönemine tanıklık eden Bilsel, Cumhuriyet'in ilk yıllarından vefatına kadar geçen sürede dekanlık, rektörlük ve milletvekili olarak önemli faaliyetler yürütmüştür. Bilsel, Milletler Cemiyeti ve sonraki süreçte Birleşmiş Milletler bünyesinde düzenlenen on beş uluslararası toplantıya Türkiye'yi temsilen katılmıştır. Bilsel, yukarıda sözü edilen görevleri ifa ederken önemli eserler de kaleme almıştır. Bunların başında iki ciltten oluşan Lozan adlı eseri gelmektedir. Türk Boğazları, İstanbul Üniversitesi Tarihi, Devletler Hukuku, Cemiyet-i Akvam, Milletlerarası Hava Hukuku gibi sahasında birbirinden değerli kitaplar yazan Bilsel, hukuk ve siyaset bilimi alanlarındaki literatüre önemli katkılar sağlamıştır. 2 Eylül 1949 yılında Ankara'da vefat etmiştir. Bilsel'in hayatı ve faaliyetleri arşiv belgeleri, dönemin gazeteleriyle kendi yazdığı eserlerden hareketle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ord. Prof. Cemil Bilsel was born in Damascus in 1879 and completed his education at Manastır İdadi. In 1903, Bilsel completed his higher education at the Istanbul Law School, which had entered in 1898, and chose the law of states as his specialty. Bilsel who had witnessed the last period of the Ottoman Empire, carried out important activities as a dean, rector and deputy from the early years of the Republic until his death. Bilsel represented Turkey in fifteen international meetings organized by the League of Nations and later on the United Nations. While performing the above-mentioned duties, Bilsel also wrote important works. The most important of these is his two-volume work titled“Lausanne / Lozan”. Bilsel, who wrote valuable books such as Turkish Straits, History of Istanbul University, International Law, League of Nations, and International Air Law, made significant contributions to the literature in the fields of law and political science. He died on September 2, 1949, in Ankara. Bilsel's life and activities are analyzed based on archival documents, newspapers of the period and his own works.