Development of a two-dimensional navier-stokes solver for laminar flows using cartesian grids
Kartezyen hesaplama ağları kullanılarak laminer akışlar için iki boyutlu bir navıer-stokes çözücüsü geliştirilmesi
- Tez No: 285556
- Danışmanlar: PROF. DR. M. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kartezyen Ağ Üretimi, Dörtgen Ağ Üretimi, Navier-StokesDenklemleri, Yeniden Yapılandırma, Akı Vektör Ayrıstırması, Roe'nun YaklasıkRiemann Çözücüsü, Çoklu Ağ Yöntemi, Cartesian Grid Generation, Quad Grid Generation, Navier-StokesEquations, Least Squares Reconstruction, Flux Vector Splitting, ApproximateRiemann Solver of Roe, Multigrid
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Dıs akıs için tamamen otomatiklestirilmis Kartezyen/Dörtgen hesaplama ağıüreticisi ve laminer akıs çözücüsü, C++ programlama dili kullanılarak gelistirilmistir.Ağsal noktalar ile geometri tanımlandıktan sonra, uyarlamalı Kartezyen hesaplamaağları otomatik olarak yaratılmıstır. Kartezyen hücreleri birbirine bağlamak içindörtlü ağaç veri yapısı kullanılmıstır. Viskoz akısları simule etmek için, gövdeuyumlu dörtgen hücreler isteğe bağlı olarak yaratılmıstır. Hücreler arasındaki iliski,sisirilmis geometrinin çevresindeki Kartezyen hücrelerin kesim noktalarını en dıssıradaki dörtgenlerin köseleri ile çakıstırarak kurulmustur. Geometri çevresinde vebu bölgedeki çok eğimli yerlerde, düzenli hesaplama ağına geometri bazlıuyarlamalar uygulanmıstır. Çalısma alanında yeterli bir çözünürlük elde edildiktensonra, çözüm hücre merkezli bir yaklasımla, çok kademeli zaman uygulamasıkullanılarak elde edilmistir. Yüksek gradyanlı bölgeleri sıklastırmak ve buralardayeterli bir çözünürlük elde etmek için çözüme bağlı uyarlamalar program çalısırkengerçeklestirilmistir. Ayrıca, yakınsamanın arttırılması için çoklu ağ yöntemi kodaeklenmistir. Kodun doğruluğu ve verimliliğini doğrulamak için viskoz olmayanakıslar ve laminer akıslar için bazı testler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
A fully automated Cartesian/Quad grid generator and laminar flow solverhave been developed for external flows by using C++. After defining the inputgeometry by nodal points, adaptively refined Cartesian grids are generatedautomatically. Quadtree data structure is used in order to connect the Cartesian cellsto each other. In order to simulate viscous flows, body-fitted quad cells can begenerated optionally. Connectivity is provided by cut and split cells such that theintersection points of Cartesian cells are used as the corners of quads at the outmostrow. Geometry based adaptation methods for cut, split cells and highly curvedregions are applied to the uniform mesh generated around the geometry. Afterobtaining a sufficient resolution in the domain, the solution is achieved with cellcenteredapproach by using multistage time stepping scheme. Solution based gridadaptations are carried out during the execution of the program in order to refine theregions with high gradients and obtain sufficient resolution in these regions.Moreover, multigrid technique is implemented to accelerate the convergence timesignificantly. Some tests are performed in order to verify and validate the accuracyand efficiency of the code for inviscid and laminar flows.