Kronik boyun ağrısı çeken hastaların kayropraktik uygulama sonrasında iyilik durumunun incelenmesi
Examination of the well-being of patients with chronic neck pain after chiropractic treatment
  1. Tez No: 906572
  2. Yazar: GHAZAL NASİRPOUR ALAVİAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Boyun Ağrısı, Kayropraktik, İyilik Durumu, Chronic Neck Pain, Chiropractic, Well-being
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, kayropraktik tedavi sonrasında kronik boyun ağrısı olan hastaların iyi hali incelenmiştir. Çalışma tek merkezli, öntest-sontest tasarımıyla yapılmıştır. Katılımcıların ağrı düzeyi ve yaşam kalitesi düzeyi kayropraktik tedavi öncesi ve sonrası ölçülmüştür. Çalışmaya toplam 60 adet kronik boyun ağrılı birey dahil edilmiştir. Katılımcıların 30'una (%50) kayropraktik uygulama yapılmıştır. Çalışmamız sonucunda kayropraktik uygulama yapılan kronik boyun ağrılı hastalarda uygulama sonrası ağrı düzeyinin kayropraktik uygulama yapılmayan kronik boyun ağrılı hastalara kıyasla anlamlı şekilde düşük olduğu görülmüştür. Yine çalışmamız sonucunda kayropraktik uygulama sonrasındaki VAS skorlarının, dolayısıyla da ağrı düzeyinin kayropraktik uygulamadan önceki VAS skorlarına, dolayısıyla da ağrı düzeyine kıyasla anlamlı şekilde daha düşük olduğu görülmüştür. Çalışmamız sonucunda kayropraktik uygulama yapılan kronik boyun ağrılı hastalarda yaşam kalitesi düzeyinin kayropraktik uygulama yapılmayan kronik boyun ağrılı hastalara kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görüldü. Çalışmamız sonucunda kayropraktik uygulama sonrasında kronik boyun ağrılı hastaların yaşam kalitelerinin kayropraktik uygulama öncesine kıyasla anlamlı şekilde arttığı görülmüştür. Bu çalışma, kayropraktik tedavinin kronik boyun ağrılı hastalarda ağrı yönetimini iyileştirip yaşam kalitesini artırmada etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the well-being of patients with chronic neck pain after chiropractic treatment was examined. The study was conducted as a single-center, pre-test and post-test design. The pain level and quality of life of the participants were measured before and after chiropractic treatment. A total of 60 individuals with chronic neck pain were included in the study, with 30 of them (50%) receiving chiropractic treatment. The results showed that in patients with chronic neck pain who received chiropractic treatment, the pain level after treatment was significantly lower compared to those who did not receive chiropractic treatment. Additionally, the VAS scores (and thus the pain levels) after chiropractic treatment were significantly lower compared to the VAS scores before the treatment. The quality of life levels of patients who received chiropractic treatment were also significantly higher compared to those who did not receive chiropractic treatment. Overall, this study demonstrated that chiropractic treatment is effective in improving pain management and enhancing quality of life in patients with chronic neck pain.