Sustainable solid waste management in campus: M.E.T.U. as a case study
Kampüs içinde sürdürülebilir katı atık idaresi: O.D.T.Ü. kampüsü çalışma alanı
- Tez No: 90658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sustainability, Solid Waste Management, Campus, Waste Reduction, Waste Reuse, Waste Recovery m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz KAMPUS İÇİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KATI ATIK İDARESİ: O.D.T.Ü. YERLEŞKESİ ÇALIŞMA ALANI ÖZBAY, Serdar Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Adnan Barlas December, 1999,133 pages Sürdürülebilir Gelişme kavramı son birkaç ony ildir birçok insan aktivitesini etkisi altına almıştır. İnsanın içinde bulunduğu her türlü müdahalede çevre ile olan ilişkisinin öncelik kazanmasını amaçlayan kavram, bir kentsel işlev olan katı atık idaresinde de yapısal değişikleri gündeme getirmiştir. Bu çalışmada, üretilen atığın azaltılması, yeniden kullanımı ve yeniden kazanımı gibi işlevlerin önem kazandığı sürdürülebilir katı atık idaresinin, kentsel tasarıma sağlayabileceği girdiler sorgulanmıştır. Bunun için öncelikle, bu kentsel işlev, atığın oluşumundan bertarafına kadar bir süreç olarak ele alınmış, ve bu süreç içinde yer alan elemanlar ve işleyişlerini etkileyen değişkenler saptanmıştır. Sonrasında, bu kentsel işlevin gerçekleştirilmesi sırasında elemanların ekonomik ve mekansal ilişkileri ele alınmıştır. Ayrıca, çalışma alanı olan O.D.T.Ü. Kampüsü'nün karşılaştırmalı bir analizinin yapılabilmesi için kampus uygulamaları incelenmiştir. Kampüsler, sahip oldukları fırsatlar göz önünde bulundurulduğunda, teknik olarak elverişli mekanlardır. Dolayısıyla, bu çalışma, sahip olduğu potansiyeller ile O.D.T.Ü. Kampusu için bu fırsatarı belirlemeyi amaçlamıştır. Anahtar Kelimeler Sürdürülebilirlik, Katı Atık İdaresi, Kampus, Atık Azaltma, Atık Yeniden Kullanımı, Atık Yeniden Kazanımı iv L
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUSTAINABLE SOLID WASTE MANAGEMENT IN CAMPUS: METU CAMPUS AS A CASE STUDY ÖZBAY, Serdar M.S. City and Regional Planning Department Supervisor: Assist. Prof. Dr. Adnan Barlas December, 1999, 133 pages Sustainable Development concept impacted on many human activities during the last decades. The concept-aimed at giving priority to the relationship between man and environment in any intervention that man makes-caused structural changes in the solid waste management as an urban function. In this study, the outcomes of sustainable solid waste management for urban design are examined, where issues such as waste reduction, reuse and recovery gained importance. Thus firstly, from the generation to the disposal of waste, this urban function is handled as a process, and the elements taking place in it and the variables impacting on the operation are examined. Then, the economic and spatial relationships during the realisation of this urban function are taken into consideration. Besides, the campus implementations are examined in order to make a comparative analysis of the case, M.E.T.U. campus. Campuses are technically relevant places in terms of opportunities. Thus, this study aims at identifying those opportunities for M.E.T.U. campus by the help of potentials it has.