Ekzotropik duane retraksiyon sendromunda demografik özellikler ve yönetim
Demographic characteristics and management of exotropic duane retraction syndrome
- Tez No: 906631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI İNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anormal baş pozisyonu, duane retraksiyon sendromu, ekzotropik duane retraksiyon sendromu, glob retraksiyonu, Abnormal head position, Duane retraction syndrome, exotropic Duane retraction syndrome, globe retraction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı ekzotropik Duane Retraksiyon Sendromu (DRS) tanısı konan hastalarda uygulanan cerrahi tedavi yöntemlerinin etkinliğini değerlendirmek ve bu hastaların demografik ve klinik özelliklerini incelemektir. DRS, doğuştan gelen bir göz hareket bozukluğu olup, horizontal göz hareketlerinde kısıtlılık ve göz küresinde retraksiyon ile karakterizedir. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde ekzotropik DRS tanısı almış ve cerrahi müdahale uygulanmış hastalar retrospektif olarak incelenmiştir. Tedavi yöntemleri arasında geriletme-rezeksiyon cerrahisi, Y-'split' cerrahisi, transpozisyon ve botulinum toksin enjeksiyonu yer almıştır. Klinik başarı; anormal baş pozisyonu, göz kayma açısı ve vertikal hareket anomalilerinin düzeltilmesi kriterleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Kliniğimizde incelenip çalışmamıza dahil edilen 109 ekzotropik DRS'lu olgunun 79'u kadın (%72.5), 30'u erkek (%27.5) idi. Ortalama yaş 12.57 ± 9.03 (2-45) olup, kadın olgularda yaş ortalaması 12.59 ± 9.24 iken erkeklerde 12.50 ± 8.63 olarak saptandı. Sol göz tutulumu %74.3 (81 olgu), sağ göz tutulumu %23.8 (26 olgu) olup, her iki taraflı tutulum %1.8 (2 olgu) olarak saptandı. Olguların ortalama takip süresi 24.79±30.03 (6 ay–17 yıl) ay idi. Olguların ortalama sferik ekivalan değerleri (SE) sağ göz için 0.59 ± 1.88, sol göz için ise 0.89 ± 2.97 olarak belirlenmiştir. En iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri taraf göz için 0.10±0.24 olup değerlendirmeye uygun olguların %28'inde (30 hasta) ise ambliyopi saptanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 36 Tip 1 DRS'lu, 17 Tip 2 DRS'lu, 6 Tip 3 DRS'lu olguya operasyon uygulanmıştır. Cerrahi müdahaleler sonucunda, hastaların %57.1'inde anormal baş pozisyonunda belirgin düzelme, %66'sında kayma açılarında iyileşme gözlenmiştir. Botulinum toksin enjeksiyonu, cerrahi müdahale planlanmayan vakalarda etkili bulunmuş ve vertikal göz hareket anomalilerinde anlamlı düzelme sağlanmıştır. Ayrıca, komplikasyon oranları düşük seviyede kalmıştır. Sonuç: Ekzotropik DRS'nin cerrahi tedavisinde taraf ve/veya diğer göze uygulanan geriletme-rezeksiyon, Y-split ve transpozisyon prosedürleri etkili olmuş, bazı olgularda botulinum toksin enjeksiyonu ile de olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışma, ekzotropik DRS'nin yönetimi ve cerrahi tedavisinin uzun dönem sonuçlarının incelenmesi açısından literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of surgical treatment methods applied to patients diagnosed with exotropic Duane Retraction Syndrome (DRS) and to examine the demographic and clinical features of these patients. DRS is a congenital eye movement disorder characterized by limitation in horizontal eye movements and globe retraction. Materials and Methods: Patients diagnosed with exotropic DRS and who underwent surgical intervention in our hospital were retrospectively analyzed. Treatment methods included recession-resection surgery, Y-split surgery, transposition, and botulinum toxin injection. Clinical success was evaluated based on the correction of abnormal head position, deviation angle, and vertical movement anomalies. Results: Of the 109 patients with exotropic DRS included in our study, 79 (72.5%) were female and 30 (27.5%) were male. The mean age was 12.57 ± 9.03 years (range: 2–45), with a mean age of 12.59 ± 9.24 years in females and 12.50 ± 8.63 years in males. Left eye involvement was observed in 74.3% (81 cases), right eye involvement in 23.8% (26 cases), and bilateral involvement in 1.8% (2 cases). The mean follow-up period was 24.79 ± 30.03 months (range: 6 months–17 years). The mean spherical equivalent (SE) values were 0.59 ± 1.88 for the right eye and 0.89 ± 2.97 for the left eye. Best corrected visual acuity for the affected eye was 0.10 ± 0.24, and amblyopia was detected in 28% (30 patients) of the cases eligible for evaluation. Surgery was performed on 36 Type 1 DRS cases, 17 Type 2 DRS cases, and 6 Type 3 DRS cases. Following surgical interventions, significant improvement was observed in 57.1% of patients with abnormal head positions and in 66% of patients with deviation angles. Botulinum toxin injection was found to be effective in cases where surgical intervention was not planned, and significant improvement in vertical eye movement anomalies was achieved. Furthermore, complication rates were low. Conclusion: Recession-resection, Y-split recession technique and transposition procedures applied to the affected and/or contralateral eye were effective in the surgical treatment of exotropic DRS, and positive results were obtained in some cases with botulinum toxin injection. This study contributes to the literature by examining the long-term results of exotropic DRS management and surgical treatment.