Hidradenitis süpürativa hastalarında serum zonulin seviyesi ile bağırsak geçirgenliğinin değerlendirilmesi, hastalık şiddeti ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
Evaluation of serum zonulin levels and intestinal permeability inhidradenitis suppurativa patients: Relationship with disease severity and quality of life
- Tez No: 906646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Hidradenitis süpürativa, bağırsak geçirgenliği, zonulin, Hidradenitis Suppurativa, intestinal permeability, zonulin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Hidradenitis süpürativa (HS) inflamatuar nodül, apse ve sinüs traktüsleri ile karakterize, yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. HS için birden çok tetikleyici ajan tanımlanmış olsa da patogenezi hala tam olarak aydınlatılamamıştır. Zonulin enterositlerden salgılanan, sıkı bağlantı komplekslerinin işlevlerini ve bağırsak geçirgenliğini düzenleyen bir sinyal proteinidir. Bağırsak bariyerinin bozulması ile kanda seviyeleri artmaktadır ve bağırsak geçirgenliğini gösteren bir biyomarker olarak kullanılmaktadır. Günümüzde, bağırsak geçirgenliği artışının dermatolojik hastalıkların hem patogenezinde hem de hastalık şiddetinde rol oynadığı düşünülmektedir ve bu konu birçok dermatolojik hastalık için araştırma konusu olmuştur. Bu çalışma ile HS hastalarında bağırsak geçirgenliğinin hastalık patogenezindeki rolünü belirlemek amacıyla serum zonulin seviyelerinin ölçülmesi, ayrıca bağırsak geçirgenliği ile hastalık şiddeti arasındaki ilişkiyi incelemek için serum zonulin seviyelerinin hastalık şiddetiyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. İkincil amacımız ise, HS hastalarının sosyodemografik ve klinik özelliklerini, yaşam kalitesini ve inflamatuar parametrelerini değerlendirerek, bunların hastalık ve hastalık şiddeti ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'ne başvuran, HS tanısı almış, araştırmaya dahil olma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 32 hasta ile yaş ve cinsiyet olarak uyumlu, sistemik ve dermatolojik hastalığı olmayan 32 kontrol dahil edildi. Tüm katılımcıların sosyodemografik bilgileri (yaş, cinsiyet, sigara, alkol kullanımı) ve hastaların klinik verileri (aile öyküsü, hastalık başlangıç yaşı, tanı yaşı, hastalık süresi, tutulum bölgeleri, daha önce uygulanan tedaviler) kaydedildi. Kilo, boy, vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi, kan basıncı, hemogram, glikoz, C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimantasyon hızı (ESH), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), total kolesterol ve trigliserid değerleri ölçüldü. İnflamatuar indekslerden nötrofil lenfosit oranı (NLR), trombosit lenfosit oranı (PLR), sistemik inflamasyon indeksi (SII) değerleri hesaplandı. Serum zonulin değerleri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELİSA) yöntemiyle çalışıldı. Hastalığın şiddeti; Hurley evrelemesi, Hekimin Global Değerlendirme Skoru (HS-PGA) ve Uluslararası HS Şiddet Skor Sistemine (IHS4) göre değerlendirildi. Ayrıca hastalara dermatolojik yaşam kalite indeksi (DYKİ) uygulandı ve vizüel analog skala (VAS) ile ağrı düzeyi derecelendirildi. Bulgular: HS hastalarında ortalama serum zonulin değeri 473,53 ± 690,5 ng/ml, kontrol grubunda ise 182,04±75,11 ng/ml olarak tespit edilmiştir. Kontrollerle kıyaslandığında, HS hastalarında serum zonulin seviyesi anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,019). Ancak serum zonulin seviyeleri ile cinsiyet, sigara kullanma durumu, HS aile öyküsü, VKİ, bel çevresi, metabolik sendrom, inflamatuar parametreler, Hurley evrelemesi, HS-PGA ve IHS4 sistemleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, HS'de bağırsak mukozal bariyerin bozulduğunu, buna bağlı olarak bağırsak geçirgenliğinin arttığını; bu durumun hastalık patogenezinde rolü olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca bağırsak geçirgenliğini gösteren bir biyomarker olan zonulinin; HS hastalarında kanda düzeyinin arttığı, ancak hastalık şiddetinden etkilenmediği ve hastalık şiddeti için bir belirteç olamayacağı sonucuna varmaktayız. Bağırsak geçirgenliğinin düzenlenmesine yönelik geliştirilecek yeni tedavi yaklaşımları, gelecekte HS için alternatif bir tedavi seçeneği sunabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Hidradenitis Suppurativa (HS) is a chronic inflammatory skin disease characterized by inflammatory nodules, abscesses, and sinus tracts, which significantly affects the quality of life. Although multiple triggering agents have been identified for HS, its pathogenesis is still not fully understood. Zonulin is a signaling protein secreted by enterocytes that regulates the function of tight junction complexes and intestinal permeability. The levels of zonulin increase in the blood with the disruption of the intestinal barrier and it is used as a biomarker indicating intestinal permeability. Currently, it is believed that increased intestinal permeability plays a role in both the pathogenesis and disease severity of dermatological diseases, and this topic has become the subject of research for many dermatological conditions. This study aims to determine the role of intestinal permeability in the pathogenesis of Hidradenitis Suppurativa (HS) by measuring serum zonulin levels, and to examine the relationship between intestinal permeability and disease severity by comparing serum zonulin levels with disease severity. Our secondary aim is to evaluate the sociodemographic and clinical characteristics, quality of life, and inflammatory parameters of HS patients, and to investigate their relationship with the disease and disease severity. Materials and Methods: The study included 32 patients diagnosed with HS who met the inclusion criteria and agreed to participate, all of whom were from the Dermatology Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. In addition, 32 age and gender matched controls without any systemic or dermatological diseases were included. The sociodemographic information (age, gender, smoking, alcohol use) of all participants and the clinical data of the patients (family history, age at disease onset, age at diagnosis, disease duration, affected areas, previous treatments) were recorded. Weight, height, body mass index (BMI), waist circumference, blood pressure, hemogram, glucose, C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL), total cholesterol, and triglyceride levels were measured. Inflammatory indices, including neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet-lymphocyte ratio (PLR), and systemic inflammation index (SII), were calculated. Serum zonulin levels were measured using the Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. Disease severity was assessed according to Hurley staging, the Physician's Global Assessment (HS-PGA), and the International Hidradenitis Suppurativa Severity Score System (IHS4). Additionally, the Dermatology Life Quality Index (DLQI) was applied to the patients, and pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). Results: The average serum zonulin level in HS patients was 473.53±690.5 ng/ml, while in the control group it was 182.04±75.11 ng/ml. Compared to the controls, serum zonulin levels were significantly higher in HS patients (p=0.019). However, no statistically significant differences were found between serum zonulin levels and gender, smoking status, HS family history, BMI, waist circumference, metabolic syndrome, inflammatory parameters, Hurley staging, HS-PGA, or IHS4 scoring systems. Conclusion: The results of our study suggest that in HS, the intestinal mucosal barrier is disrupted, leading to increased intestinal permeability, which may play a role in the pathogenesis of the disease. Additionally, we conclude that zonulin, a biomarker of intestinal permeability, is elevated in the blood of HS patients, but is not influenced by disease severity and therefore cannot serve as a marker for disease severity. Future therapeutic approaches aimed at regulating intestinal permeability may offer an alternative treatment option for HS.