Hidradenitis süpürativa hastalarında serum ve doku düzeyinde TL1A,IL-17,IL-22,IL-13,IL-4,IL-11,IL-34,IL-9,TGF-beta seviyelerinin araştırılması
Investigation of TL1A,IL-17,IL-22,IL-13,IL-4,IL-11,IL-34,IL-9,TGF-beta levels at serum and tissue in hidradenitis suppurativa patients
- Tez No: 924072
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE SEVİL KARSTARLI BAKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: TL1A, Hidradenitis Suppurativa, IL-4, IL-13, IL-34
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Hidradenitis Süpürativa Hastalarında Serum Ve Doku Düzeyinde Tl1a, Il-17, Il-22, Il- 13, Il-4, Il-11, Il-34, Il-9, Tgf-Beta Seviyelerinin Araştırılması Hidradenitis süpürativa(HS), derin yerleşimli, deri ve deri altı dokuları etkileyen, ağrılı nodüller, drene olan apseler ve sinüslerle karakterize multifaktöriyel bir hastalıktır; genellikle 18-34 yaş arasındaki genç bireylerde görülür. Gluteal bölge, kasıklar, koltuk altı, anogenital bölge ve saçlı deri en sık etkilenen bölgelerdir. HS patogenezi karmaşık olup genel görüş olarak foliküler oklüzyonun süreci başlattığı ve inflamasyon sürecini ve ilişkili sitokinlerin salınımını yol açtığı düşünülmektedir. TNF-alfa ve IL-17 gibi sitokinlerin rolü çok fazla çalışmada gösterilmiş. TL1A da birçok inflamatuar süreçte rol aldığı ve çeşitli inflamatuar hastalıklarda yükseldiği gösterilmiş. HS ile patogenez açısından benzer olan CH'da ve psöriazisde yüksek saptanması ilham kaynağı oldu. Çalışmamızda başta TL1A olmak üzere IL-17, IL-22, IL-13, IL4, IL-11, IL-34, IL-9, TGF-BETA sitokinlerinin hasta ve kontrol grubunda serum seviyelerini ve hasta grubunda lezyonel ve perilezyonel sağlam dokudaki ekspresyonlarını değerlendirip hastalık şiddeti ve inflamatuar parametrelerle korelasyonu incelemek amaçlandı. Çalışmamıza 25 HS hastası ve 25 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Serum sitokin seviyeleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Tüm sitokinlerin doku örneklerinde ekspresyon analizi yapıldı. Hasta ve kontrol gruplarında vücut kitle indeksi, bel çevresi, C-RP, ESR, rutin biyokimya ve lipid parametreleri kaydedildi. Serum TL1A seviyeleri hasta ve kontrol grubunda anlamlı farklılık saptanmadı. Perilezyonel dokuda lezyonel dokuya göre daha fazla oranda TL1A ekspresyonu saptandı. ). Serum TL1A seviyeleri yükseldikçe lezyonel deride IL-17-22-13-9 expresyonlarının da arttığı gözlemlenmiştir. Serum IL-17-22 ve TGF-beta seviyeleri hasta grubunda anlamlı derecede yüksek saptandı. Serum IL-9-11-13-34 seviyeleri hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Serum IL-4 düzeyi hasta grubunda anlamlı derecede daha düşük bulundu. Lezyonel dokuda perilezyonel gruba göre IL-11 (-6.74), IL-13 (-3.78), IL-17 (-2.16), IL-22 (-1.83), IL-34 (-3.73), IL-4 (-5.13),IL-9 (-1.83),TL1A (-2.29) daha az eksprese edildi ,yalnızca TGF-β (+1.28) lezyonel dokuda daha fazla ekspresyonu saptandı. . Serum IL-22 ile lezyonel TL1A,IL17-22-11 arasında negatif korelayon saptandı 80 Bunun yanında serum IL-22 ile NLR düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. IL-22 ile TL1A arasında negatif korelasyon bulunmuştur. yalnızca IL-22 ile Hurley evrelemesi arasında anlamlı korelasyon saptandı.Serum crp değerleri ile IHS4 ve serum TGF-β ile anlamlı korelasyon saptandı. Çalışmamızdaki sonuçlar HS patogenezine ışık tutacağını ve ileri çalışmalar ile bu sitokinlerin patogenezdeki yerini netleşeceğini , hastalığın tedavisinin geliştirilmesinde de önemli rol oynayacaktır. Anahtar Kelimeler :TL1A,Hidradenitis Süpürativa,IL-4,IL-13,IL-34
Özet (Çeviri)
Investigation of Serum and Tissue Levels of TL1A, IL-17, IL-22, IL-13, IL-4, IL-11, IL-34, IL-9, and TGF-β in Hidradenitis Suppurativa Patients Hidradenitis suppurativa (HS) is a multifactorial disease characterized by deep- seated, painful nodules, draining abscesses, and sinus tracts affecting the skin and subcutaneous tissues. It predominantly occurs in young individuals aged 18-34 years. The most commonly affected sites include the gluteal region, groin, axillae, anogenital area, and scalp. The pathogenesis of HS is complex, with follicular occlusion being considered the initial trigger, leading to inflammation and cytokine release. The role of cytokines such as TNF-α and IL-17 has been demonstrated in multiple studies. TL1A (TNFSF15) is known to play a role in various inflammatory processes and has been reported to be elevated in inflammatory diseases such as Crohn's disease and psoriasis, which share pathogenetic similarities with HS. Inspired by these findings, our study aimed to evaluate the serum levels and tissue expression (lesional and perilesional) of TL1A, IL-17, IL-22, IL-13, IL-4, IL-11, IL-34, IL-9, and TGF-β in HS patients and their correlation with disease severity and inflammatory parameters. Our study included 25 HS patients and 25 healthy volunteers. Serum cytokine levels were measured using ELISA, and expression analysis was performed on tissue samples. Body mass index, waist circumference, C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), routine biochemistry, and lipid parameters were recorded in both groups. No significant difference was found in serum TL1A levels between HS patients and healthy controls. However, TL1A expression was higher in perilesional tissue than in lesional tissue. Increased serum TL1A levels were associated with higher IL-17, IL- 22, IL-13, and IL-9 expression in lesional skin. Serum IL-17, IL-22, and TGF-β levels were significantly elevated in HS patients, whereas IL-9, IL-11, IL-13, and IL-34 showed no significant difference between groups. Serum IL-4 levels were significantly lower in HS patients. In lesional tissue, the expression of IL-11, IL-13, IL-17, IL-22, IL-34, IL-4, IL-9, and TL1A was lower than in perilesional tissue, whereas TGF-β expression was higher. Serum IL-22 showed a negative correlation with lesional TL1A, IL-17, IL-22, and IL-11, and a significant correlation with neutrophil-to- lymphocyte ratio (NLR). Additionally, IL-22 negatively correlated with TL1A, and 82 only IL-22 was significantly correlated with Hurley staging. Serum CRP correlated with IHS4, while serum TGF-β correlated significantly with disease severity. Our findings contribute to the understanding of HS pathogenesis, suggesting that further research may clarify the role of these cytokines and their potential therapeutic implications in HS treatment.