İleri evre kalp yetersizliği hastalarında üriner sonda yolu ile ölçülen indiretk intraabdominal basınç ile kardiyak kateterizasyon verilerinin korelasyonu
Correlation of indirect intra abdominal pressure measured by urinary caseter and cardiac catheterization data in patients with advanced heart failure
- Tez No: 906649
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇAĞAN EFE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: kalp yetersizliği, kardiyak kateterizasyon, intraabdominal basınç, heart failure, cardiac catheterization, intra-abdominal pressure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Son dönem kalp yetersizliği tedavi seçenekleri sınırlıdır ve bu seçenekler arasında kalp nakli altın standarttır. İleri evre kalp yetersizliği hastalarında yapılan kardiyak kataterizasyon ile elde edilen ölçüm parametrelerinin bu hastaların mortalite ve hastaneye yatışları ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda üriner katerer yardımı ile indirekt olarak intrabdominal basınç ölçümü yapıp bu durumun kardiyak kateterizasyon verileri ile de korele edilerek bu hastaların mortalite ve hastaneye yatışları ile ilişkisi araştırılacaktır. Bu çalışma ile ilerleyen dönemlerde acil basvurusu olan ileri evre kalp yetersizliği hastalarında üriner sonra yolu ile ölçülen intra abdominal basınc değerlerinin hasta takibinde ve mortalite belirlemede kullanılabilirliği amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif olarak düzenlenmiş olup çalışmaya 2023 Eylül ve 2024 Aralık dönemi arasında Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nakil konseyine sunulan son dönem kalp yetersizliği hastaları dahil edilmiştir. Hastaların kan ekokardiyografi kalp kateterizasyonu ve üriner sonda aracılı indirekt intraabdominal basınçtetkikleri ve ölçümleri yapıldı. Üriner sondası olmayan 18 yaş altı bireyler çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Çalışmamız tek merkezli olup toplamda 59 hasta alınmıştır. Dışlama kriterleri sonrasında çalışma grubunu 47 hasta oluşturmaktadır. Hastaların %89 u erkek cinsiyette olup ortalama yaşları 51,811,6 dır. Hastaların %17 sinde hipertansiyon%19,2 sinde diyabet %36,2 sinde koroner arter hastalığı bulunmaktadır. Bu hastalarsemptomatik kalp yetersizliği ile acil servise başvurup takiplerinde medikal stabilizasyosonrası kardiyak kateterizasyon ile birlikte eş zamanlı olarak indirekt intraabdominal basınç ölçümü yapılan hastalardır. Hastalar intraabdominal basınç değerlerine göre iki gruba ayrılmıştır(Grup 1 : 8mmHg n:18). Yapılan korelasyon analizinde intraabdominal basınç artışı ile sol ventrikül end diyastolik basıncı ve sağ atriyum basıncı değerlerinin pozitif korele olduğu görülmüştür. Sonuç: İleri evre kalp yetersizliği hastalarında sık hastane yatışı önemli bir problemdir.Bu hastaların hemen hepsine diürez takibi için sonda takılmaktadır. İnvaziv yolla kardiyakkateter yapılması her zaman mümkün olmamakta veya gerekli olmamaktadır. Ancak acil serviste takılan sondadan yapılacak bir basınç ölçümü ile hastanın klinik ciddiyeti arasında önemli veriler elde edilebilir. Üriner sonda yardımı ile yapılan intraabdominal basınç ölçümünün lvedp ve rap ile korele olması günlük pratikte kullanım açısından önemli bir bulgu olarak çalışmamızda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: End-stage heart failure treatment options are limited, and among these options, heart transplantation is the gold standard.It is known that the measurement parameters obtained through cardiac catheterization in patients with advanced heart failure are associated with the mortality and hospitalization of these patients.In our study, intra-abdominal pressure will be measured indirectly with the help of a urinary catheter and this situation will be correlated with cardiac catheterization data to investigate the relationship between these patients' mortality and hospitalization.This study aimed to evaluate the usability of intra-abdominal pressure values measured via urinary tract in patients with advanced-stage heart failure who present to emergency departments in the follow-up of patients and in determining mortality. Materials and methods: The study was designed prospectively and included end-stage heart failure patients who were presented to the transplant council at Koşuyolu High Specialization Training and Research Hospital between September 2023 and December 2024. Blood echocardiography, cardiac catheterization and urinary catheter-mediated indirect intra-abdominal pressure tests and measurements were performed on the patients. Individuals under the age of 18 without a urinary catheter were not included in the study. Results: Our study was single-center and included 59 patients in total. After the exclusion criteria, the study group consisted of 47 patients. 89% of the patients were male and their average age was 51.811.6. 17% of the patients had hypertension, 19.2% had diabetes, and 36.2% had coronary artery disease. These patients were those who applied to the emergency department with symptomatic heart failure and underwent indirect intra-abdominal pressure measurement simultaneously with cardiac catheterization after medical stabilization. The patients were divided into two groups according to their intra-abdominal pressure values (Group 1: 8mmHg n:18). In the correlation analysis, it was seen that the intra-abdominal pressure increase was positively correlated with the left ventricular end diastolic pressure and right atrial pressure values. Conclusion: Frequent hospitalization is a significant problem in advanced heart failure patients.Almost all of these patients are catheterized for diuresis monitoring.Invasive cardiac catheterization is not always possible or necessary. However,important data can be obtained from a pressure measurement made from a catheter inserted in the emergency room regarding the clinical severity of the patient.The correlation of intraabdominal pressure measurement made with the help of a urinary catheter with lvedp and rap has been shown as an important finding in terms of daily practice in our study.