İç hastalıkları servisinde yatan geriatrik hastalarda nutrisyonel prognostik indeksler ile el kavrama kuvvetinin kısa dönem mortalite ve tekrarlayan yatışlarla ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between nutritional prognostic indices and handgrip strength with short-term mortality and readmission in geriatric patients hospitalized in the internal medicine ward
  1. Tez No: 906656
  2. Yazar: AYŞE HÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKARSU, DR. TUĞÇE EMİROĞLU GEDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, İç Hastalıkları, Geriatrics, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malnutrisyon, GNRI, PNI, CONUT skoru, El kavrama kuvveti, Malnutrition, GNRI, PNI, CONUT Score, Handgrip Strength
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Tüm dünyada yaşlanan nüfus giderek artmaktadır. Bu nedenle geriatrik sendromlarda daha sık gözlenmektedir. Malnutrisyon hastaneler ve huzurevleri de dahil olmak üzere toplum içinde birçok ortamda karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yaşlı hastaların birçoğu hastaneye yatış anında malnutredir veya malnutrisyon açısından büyük risk altındadır. Bu çalışmada İç Hastalıkları servisine yatışı yapılan geriatrik hastaların nutrisyonel prognostik indeksleri ve el kavrama kuvvetleri ile kısa dönem mortalite, morbidite arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2024-31.04.2024 tarihleri arasında herhangi bir sebeple iç hastalıkları servisine yatışı yapılan 65 yaş üzeri 121 hasta dahil edildi. Tüm katılımcılara ait demografik veriler, laboratuvar parametreleri, eşlik eden komorbid hastalıklar, kullandıkları ilaçlar kaydedildi. Malnutrisyon prognostik değerlendirmesi için hastaların PNI, GNRI ve CONUT skoru yatış esnasında hesaplandı. El kavrama kuvveti, her iki el 1 dakikalık dinlenme süresi ile bir el dinamometresi kullanılarak 3 kez ölçüldü ve en yüksek değer kaydedildi. Hastaların 1. ve 6. aylardaki tekrarlayan yatışları ile ölüm bilgileri hastane otomasyon sisteminden ya da hasta yakınlarının beyan ettikleri iletişim numaralarından öğrenilerek kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların %51,2'sinin (n=62) kadın, %48,8'inin (n=59) erkek olduğu tespit edildi. Hastaların yaş ortalaması 77,46±7,58, BMI ortalaması 26,83±5,84 kg/m² olarak saptandı. CONUT skoruna göre %51,2'si (n=62), PNI'ya göre %76,86'sı (n=93), GNRI'ya göre %30,58'i (n=37) orta ve ağır riskli olarak saptandı. HGS'ye göre %60,33'ünün (n=73) el kavrama kuvvetinin düşük olduğu tespit edildi. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p92 olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0.025, p=0.045). HGS düşük olan hastaların 1. ve 6. aydaki ölüm oranları HGS yüksek olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu ( p=0.03, p=0.02). CONUT ≥ 5 olan hastaların 1. ve 6. aydaki ölüm oranları CONUT44 olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.796, p=0.839). Sonuç: Sonuç olarak, GNRI'nın geriatrik hasta grubunda taburculuk sonrası mortalite ve morbiditeyi tahmin etmede diğer skorlama sistemlerine göre daha üstün olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aging population is steadily increasing worldwide. Along with the growing elderly population, the issues associated with this demographic are also on the rise. Malnutrition is more commonly observed in elderly individuals. Malnutrition occurs in many settings within the community, including hospitals and nursing homes. In particular, many elderly patients are either malnourished or at high risk of malnutrition at the time of hospital admission. This study aims to investigate the relationship between the prognostic indices and hand grip strength of geriatric patients admitted to the Internal Medicine department and their short-term mortality and morbidity. Materials and Methods: A total of 121 patients aged 65 and older who were admitted to the Internal Medicine department for any reason between January 1, 2024, and April 31, 2024, were included in the study. Demographic data, laboratory parameters, comorbidities, and medications used by all participants were recorded. For the prognostic assessment of malnutrition, the patients' PNI, GNRI, and CONUT scores were calculated using routine laboratory tests ordered at the time of admission. Hand grip strength was measured three times with a hand dynamometer for each hand, with a 1-minute rest period between measurements, and the highest value was recorded. Information about patients' readmissions at the 1st and 6th months, as well as mortality data, was obtained from the hospital's automation system or by contacting the patients' relatives through the provided phone numbers and was subsequently recorded. Results: It was determined that 51.2% (n=62) of the patients included in our study were female and 48.8% (n=59) were male. The average age of the patients was 77.46±7.58 years, and the average BMI was 26.83±5.84 kg/m². According to the CONUT score, 51.2% (n=62) were classified as medium and high risk, according to the PNI score, 76.86% (n=93) were classified as medium and high risk, and according to the GNRI score, 30.58% (n=37) were classified as medium and high risk. According to HGS, 60.33% (n=73) had low handgrip strength. The results were evaluated with a 95% confidence interval, and statistical significance was set at p92 (p=0.025, p=0.045). The mortality rates at the 1st and 6th months of patients with low HGS were found to be statistically significantly higher than those with high HGS (p=0.03, p=0.02). The mortality rates at the 1st and 6th months of patients with CONUT ≥ 5 were not statistically significantly different from those with CONUT < 5 (p=0.344, p=0.230). The mortality rates at the 1st and 6th months of patients with PNI ≤ 44 were not statistically significantly different from those with PNI > 44 (p=0.796, p=0.839). Conclusion: In conclusion, it has been shown that GNRI may be superior to other scoring systems in predicting undesirable clinical outcomes after discharge in the geriatric patient group.