Sitolojik olarak bethesda kategori III tiroidnodulü olan hastalarda tırads skorlamasisteminin malignite öngördürmepotansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the malignancy predictive potential of the tirads scoringsystem in patients with bethesda category III thyroid nodules cytologically
  1. Tez No: 906657
  2. Yazar: HAZAL PİŞKİN URAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAZHAR MÜSLÜM TUNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: AUS, Bethesda kategori III, Malignite, Tiroid nodülleri, AUS, Bethesda category III, Malignancy, Thyroid nodules
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı tiroid nodüllerinin klinik yönetiminde yol gösterici olan tiroid ultrason bulgularından yola çıkılarak tasarlanan ACR TIRADS skorlama sistemi ve diğer risk faktörlerinin, postoperatif patoloji bulguları ile karşılaştırılarak malignite öngördürme potansiyellerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, kesitsel, tek merkezli olarak tasarlanmıştır. 2018-2024 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tiroid nodülü İİAB sonucu Bethesda III olarak raporlanan ve EndokrinCerrahi konseyi kararınca tiroidektomi olan 285 hastadan 294 nodül çalışmaya dahil edilmiştir. Hastanemizde yapılan ultrason verilerinden nodül lokalizasyonu, boyutu, ekojenitesi, kompozisyonu, sınır özellikleri, kalsifikasyon özellikleri, vaskülarizasyonu kaydedildi. Bu veriler aracılığı ile TIRADS skoru hesaplanarak, ultrason bulguları dışında yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, tiroid otoantikorları ve TSH düzeyleri değerlendirildi. Tiroid cerrahisi sonrası patoloji raporlarına göre nodüller malign ve benign olarak iki gruba ayrılarak belirtilen nodül usg özellikleri ve diğer risk faktörlerinin malign nodüllerdeki oranları hesaplandı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen nodüllerin %39.8'i (n=117) malign, %60.2'si (n=177) benign görüldü. Taller-than-wide (TTW) oranı ≥1 (p=0.005) , hipoekojenite (p=0.018) ve mikrokalsifikasyon (p=0.001) malignite üzerinde etkisi olan bağımsız birer risk faktörü olarak tespit edilmiştir. Hipoekoik nodüllerde malignite riskinde 2.923 kat (%95 CI: 1.391-6.143), mikrokalsifikasyon görülen nodüllerde malignite görülme riskinde 3.651 kat (%95 CI: 1.581-8.427) artış saptanmıştır. TIRADS 2 nodüllere kıyasla TIRADS 5 nodüllerde 13.067 kat (%95 CI: 4.330-39.436) malignite riskinde artış olduğu görülmüştür. Sonuç: Bethesta kategori III tiroid nodüllerinde TIRADS skorlamasının kullanılmasının cerrahiye yönlendirme sürecinde etkili bir araçtır. TIRADS 4-5 nodüllerin yüksek malignite oranları nedeni ile cerrahiye karar verme sürecinde bu grup nodüller öncelikli olarak değerlendirilebilir. Ancak TIRADS-2 ve 3 nodüllerde malignite riskinin halen yüksek saptanması nedeniyle bu hasta grubunun yönetiminde tek başına skorlama sisteminin kullanılması tedavi sürecini olumsuz etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to evaluate the malignancy predictive potential of the ACR TIRADS scoring system, designed based on thyroid ultrasound findings that guide the clinical management of thyroid nodules, and other risk factors by comparing them with postoperative pathology findings. Materials and Methods: Our study was designed as retrospective, crosssectional, and single-center. A total of 294 nodules from 285 patients who underwent thyroidectomy based on the decision of the Endocrinology-Surgery council and were reported as Bethesda III by fine-needle aspiration biopsy (FNAB) at Ümraniye Training and Research Hospital between 2018 and 2024 were included in the study. Ultrasound data from our hospital, including nodule location, size, echogenicity, composition, margin characteristics, calcification features, and vascularization, were recorded. Using this data, TIRADS scores were calculated, and in addition to ultrasound findings, age, gender, smoking status, thyroid autoantibodies, and TSH levels were evaluated. According to the pathology reports after thyroid surgery, the nodules were divided into two groups: malignant and benign. The rates of the specified nodule ultrasound features and other risk factors in malignant nodules were calculated. Results: Of the nodules included in our study, 39.8% (n=117) were found to be malignant and 60.2% (n=177) benign. Taller-than-wide (TTW) ratio ≥1 (p=0.005), hypoechogenicity (p=0.018), and microcalcification (p=0.001) were identified as independent risk factors affecting malignancy. The risk of malignancy was found to be 2.923 times higher (95% CI: 1.391-6.143) in hypoechoic nodules and 3.651 times higher (95% CI: 1.581-8.427) in nodules with microcalcifications. Compared tO TIRADS 2 nodules, the risk of malignancy was found to be 13.067 times higher (95% CI: 4.330-39.436) in TIRADS 5 nodules. Conclusion: The use of TIRADS scoring in Bethesda Category III thyroid nodules is an effective tool in the surgical decision-making process. Due to the high malignancy rates of TIRADS 4-5 nodules, this group of nodules can be prioritized during surgical decision-making. However, as the malignancy risk in TIRADS 2 and 3 nodules is still found to be high, relying solely on the scoring system in the management of this patient group may negatively impact the treatment process.