Vitamin-mineral premiksiyle zenginleştirilmiş sütle beslemenin buzağı sağlığı ve performansına etkisi
Effect of feeding milk enriched with vitamin-mineral premix on calf health and performance
- Tez No: 906666
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAĞAN HAYIRLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Buzağı sağlığı, büyüme performans, vitamin-mineral premiksi, Calf health, growth performance, vitamin-mineral premix
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Bu çalışma, vitamin-mineral premiksi ile ZS ile beslenen buzağıların sağlık ve performansı üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Araştırma, zenginleştirilmiş sütün buzağı büyümesi, bağışıklık fonksiyonu ve genel sağlık üzerindeki etkilerini inceleyerek sürdürülebilir buzağı yetiştirme uygulamaları hakkında bilgi sunmayı hedeflemektedir. Materyal ve Metot: Çalışma, 38 yeni doğan buzağı ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna (n = 18) vitamin-mineral premiksi ile ZS verilmiş, kontrol grubu (n = 18) ise normal sütle beslenmiştir. Vücut ölçümleri, sağlık performansı, kan örnekleri ve yem alımı analiz edilmiştir. Premiksin etkilerini değerlendirmek amacıyla serum vitamin, makro-mineral ve mikro-mineral seviyeleri ölçülmüştür. Bulgular: ZS'le beslenen buzağılar, kontrol grubuna kıyasla (0.9 kg/gün) ortalama günlük canlı ağırlık kazancında önemli bir artış göstermiştir (1.1 kg/gün). Ayrıca, ZS grubunda serum kalsiyum seviyelerinde %20, serum E vitamini seviyelerinde ise %25 artış gözlenmiştir. Sağlık skorları %30 oranında iyileşmiş ve ishal insidansı kontrol grubuna göre %40 azalmıştır. Ek olarak, zenginleştirilmiş grubun başlangıç yem tüketimi %15 artmış ve solunum hızı ile rektal sıcaklık stabilitesi anlamlı derecede iyileşmiştir (p< 0.01). Sonuç: Vitamin-mineral premiksi ile ZS ile beslenen buzağıların büyüme performansı önemli ölçüde artmış, bağışıklık fonksiyonu güçlenmiş ve hastalık insidansı azalmıştır. Bu strateji, buzağı sağlığını ve verimliliği artırmak için etkili bir yaklaşımdır. Zenginleştirilmiş sütün uzun vadeli etkilerinin ve süt üretimine olan katkılarının araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of milk enriched with a vitamin-mineral premix on the health and performance of calves. The research sought to investigate the impact of enriched milk on calf growth, immune function, and overall health, providing insights into sustainable calf-rearing practices. Materials and Methods: The study was conducted on 38 newborn calves. The experimental group (n = 18) received enriched milk with a vitamin-mineral premix, while the control group (n = 18) was fed regular milk. Body measurements, health performance, blood samples, and feed intake were analyzed. Serum vitamin, macro-mineral, and micro-mineral levels were assessed to evaluate the effects of the premix on calf health and growth. Results: Calves fed with EM showed a significant increase in average daily weight gain (1.1 kg/day) compared to the control group (0.9 kg/day). Additionally, the EM group exhibited a 20% increase in serum calcium levels and a 25% increase in serum vitamin E levels. Health scores improved by 30%, and the incidence of diarrhea was reduced by 40% compared to the control group. Furthermore, the EM group had a 15% increase in starter feed intake, and both respiratory rate and rectal temperature stability significantly improved (p< 0.01). Conclusion: Feeding calves with milk enriched with a vitamin-mineral premix significantly enhanced growth performance, strengthened immune function, and reduced disease incidence. This strategy is an effective approach for improving calf health and productivity. Further studies are recommended to assess the long-term effects of enriched milk on dairy production and overall herd performance.