Farklı dozlarda aminoasit ve çinko uygulamalarının nohutun verim ve kalitesi üzerine etkileri
The effects of different doses of amino acid and zinc application on the production and quality of chick pea
- Tez No: 906667
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, çinko, aminoasit, verim, kalite, Chickpea, zinc, amino acid, yield, quality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma Konya Kadınhanı ekolojik şartlarında Azkan tescilli nohut çeşidine farklı dozlarda uygulanan çinko [Zn0 (0 g/da) , Zn1 (100 g/da), Zn2 (150 g/da), Zn3 (200 g/da), Zn4 (300 g/da)] ve aminoasit içerikli [aa0 (0 ml/da) , aa1 (100 ml/da), aa2 (200 ml/da), aa3 (300 ml/da)] içerikli gübrelerin tane ve protein verimi, verim unsurları ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak 2022 yılında kurulmuştur. Araştırma sonucunda çinko ve aminoasit uygulamalarına göre tane verimi 242,66-274,66 kg/da, protein oranı %21,41-%21,44, protein verimi 56,03-56,14 kg/da, yüz tane ağırlığı 44,36-44,78 g, bitki boyu 42,11-41,48 cm, bitkide bakla sayısı 37,65-41,98 adet/bitki, ilk bakla yüksekliği 17,83-18,24 cm ve ana dal sayısı 8,90-8,46 adet/bitki arasında değişmiştir. Yapılan varyans analizi sonucuna göre bitkide bakla sayısı bakımından aminoasit dozları arasındaki fark istatistiki olarak %1 seviyesinde önemli çıkarken diğer özellikler ve uygulamalar ile ilgili varyans analiz sonuçları istatistiki olarak önemli çıkmamıştır. Varyans analizine göre önemli çıkmasa da en yüksek tane verimi, en fazla çinko ve aminoasit dozlarının uygulandığı parsellerden elde edilmiştir. Çinko ve amino asit uygulamalarının tane verimini artırdığı için kullanılmasına ihtiyaç vardır. Bu alanda yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of zinc [Zn0 (0 g/da) , Zn1 (100 g/da), Zn2 (150 g/da), Zn3 (200 g/da), Zn4 (300 g/da)] and amino acid [aa0 (0 ml/da) , aa1 (100 ml/da), aa2 (200 ml/da), aa3 (300 ml/da)] containing fertilizers applied at different doses to the Azkan registered chickpea variety in Konya Kadinhanı ecological conditions on the yield, yield elements and quality characteristics. It was established in 2022 according to the Factorial Trial Design in blocks with 3 replications. As a result of the research, according to zinc and amino acid applications, grain yield is 242.66-274.66 kg/da, protein rate is 21.41%-21.44%, protein yield is 56.03-56.14 kg/da, hundred grain weight is 44.36 - 44, 78 g, plant height 42.11-41.48 cm, number of pods per plant 37.65-41.98 pieces/plant, first pod height 17.83-18.24 cm and number of branches 8.90- It varied between 8.46 units/plant. According to the results of the variance analysis, the difference between the amino acid doses in the number of pods in the plant was statistically significant at the 1% level, while the variance analysis results for other features and applications were not statistically significant. According to the variance analysis, the highest grain yield was obtained from the parcels where the highest zinc and amino acid doses were applied, although it was not found to be significant. Zinc and amino acid applications need to be used because they increase grain yield. New studies are needed in this field.