Holonic modelling of robot hands
Robot ellerin holonik modellemesi
- Tez No: 90678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Öz-Yenidenyapılanabilir Robotik Dizgeler, Çok Parmaklı Robot El, Holonik Dizgeler, Çizge Teorisi, Özeksizleştirilmiş ve Yaygınlaştırılmış Denetim, Çoklu- Aktif Elemanlı Robotik Dizgeler. VI, Self-Reconfigurable Robotic Structures, Multi-Fingered Robot Hand, Holonic Systems, Graph Theory, Decentralized Control, Distributed Control, Multi- Agent Robotic Systems. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz ROBOT ELLERİN HOLONIK MODELLEMESI Duma, Mehmet Yüksek Lisans., Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan M. Erkmen Aralık 1999, 184 sayfa Bu tez ile robot ellerin holonik modellemesi sunulmaktadır. Holonik robot eller bkbirinin eşi kendinden akıllı robotik alt birimlerden oluşurlar. Bu alt birimler birbirleri ile olan fiziksel bağlarım, verilen bir kavrama işini başarabilmek için yeniden düzenleyebilir ve bu iş için kinematik olarak daha uygun yapılara dönüşebilirler. Bu çalışmada ikiyönlü bir problem ortaya konmuştur: Holonik elin özeksel yönetimi ve dağıtık yönetimi. Bu denetim dizgesi, Çizge Teorisi yöntemleri ile modellenmiş ve çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOLONIC MODELLING OF ROBOT HANDS Duma, Mehmet M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan M. Erkmen December 1999, 184 pages This thesis contributes the idea of holonic modelling of robotic hands. The holonic robotic hands can be divided into autonomous and intelligent robotic agents which cooperate together to achieve a given global grasping task. The main property of those systems is self-reconfigurability. The agents have the ability to change their interconnections to other agents dynamically to achieve new structures with better kinematical properties for the task. This work states a twofold problem on the reconfiguration and task execution of such systems: centralized control and decentralized control. The system is modelled and analyzed in the Graph Theoretical Framework. Ill