Sermaye şirketlerinde payın miras yoluyla geçmesi
Acquisition of shares by inheritance in capital companies
- Tez No: 906864
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sermaye şirketleri, nama yazılı pay, pay devri, miras, kaçış klozu, Capital companies, registered shares, transfer of shares, lnheritance, Escape-Clause
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Sermaye şirketlerinde pay, satış, bağışlama, trampa gibi bir iradi işlemle kazanılabileceği gibi miras, cebri icra, mal rejimi hükümleri uyarınca kanun gereği de kazanılabilir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) payın kanuni bir hüküm uyarınca edinilmesi, iradi devirle iktisap edilmesinden farklı şekilde düzenlenmiştir. Tezimizde, sermaye şirketlerinde payın, kanuni intikal hallerinden biri olan miras yoluyla geçmesi inceleme konusu yapılacaktır. Konunun incelenmesi, istenmeyen mirasçının pay sahibi olmasına engel olunarak, şirketin kendine has niteliklerini ve bağımsızlığını koruma, yabancılaşmaya karşı koruma gibi menfaatleri karşısında; payı miras yoluyla iktisap eden kişinin Anayasa ile güvence altına alınan mülkiyet ve miras hakları arasında adil bir dengenin kurulması açısından büyük bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
In capital companies, shares may be acquired through voluntary transactions such as sale, donation, or barter, or they may also be acquired by operation of law under the provisions related to inheritance, compulsory execution, and property regimes. The acquisition of shares by operation of law is regulated differently from voluntary transfers under the Turkish Commercial Code No. 6102 (TCC). In this thesis, the acquisition of shares in capital companies through inheritance, which is one of the cases of statutory transfer, will be analyzed. Examining this subject is of great importance in terms of establishing a fair balance between the property and inheritance rights of the person who acquires the shares by inheritance, as guaranteed by the Constitution, and the company's interests in protecting its unique qualities and independence, as well as guarding against alienation by preventing unwanted heirs from becoming shareholders.