Kamu sağlık yöneticilerinin hukuki sorumluluk konusundaki deneyimleri
A qualitative research on the awareness of legal responsibility of public health administrators
  1. Tez No: 906898
  2. Yazar: AHMET EKİZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Yönetimi, Sağlık Hukuku, Kamu Sağlık Yöneticileri, Hukuki Sorumluluk, Health Management, Health Law, Public Health Managers, Legal Liability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tez çalışmasında kamu sağlık yöneticilerinin hukuki sorumluluk tanımlamaları, yaşanan hukuki sorunların kaynakları, deneyimlediği hukuki sorunların yöneticilik süreçlerindeki etkileri, sağlık hizmeti sunumunda yaşanan sorunlar ve hukuki çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Literatür taramasında çalışmaya benzerlik gösteren başka bir çalışmaya rastlanmamış olması nedeniyle çalışma ayrı bir önem arz etmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılarak hazırlanan bu çalışmada kamu sağlık yöneticilerinin hukuki sorumluluk konusundaki tecrübelerini anlamak, açıklamak ve yorumlamak amacıyla veriler toplanmıştır. Katılımcılardan ayrıntılı bilgi toplamak amacıyla araştırmacı yüz yüze görüşmeler gerçekleştirmiştir. Kullanılan yöntemde geçerliğinin ve güvenirliğinin sağlanması konusunda titiz bir yaklaşım sergilenmiştir. Çalışmanın bulgularında katılımcıların kamu sağlık yöneticilerinin hukuki deneyimleri analiz edilmiştir. Literatürde ki benzer çalışmalarla karşılaştırılarak tartışılmıştır. Çalışmanın sonucunda; sağlık yöneticilerinin hukuki sorumluluk konusunu nasıl tanımladıkları, sağlık yöneticilerinin yaşadığı hukuki sorunların kaynakları, yaşanan hukuki sorunların yönetici davranışlarına etkisi, yöneticilerin mevzuatta uygun davranma konusundaki hassasiyetleri, mali sorumluluk konularında duyarlılıkları, eğitim ve liyakat konusundaki görüşleri, katılımcıların sağlık yöneticilerinin gelişimi konusunda önerileri ve katılımcıların hukuki sorumluluk algılarının farklılık gösterdiği konularında önemli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the legal responsibility definitions of public health managers, the sources of legal issues they encounter, the impact of these legal issues on their management processes, and the problems experienced in the delivery of health services along with legal solutions are emphasized. The fact that no similar study has been found in the literature search makes this study particularly significant. In this study, which was prepared using the phenomenology design, one of the qualitative research methods, Data were collected to understand, explain, and interpret the experiences of public health managers regarding legal responsibility. To gather detailed information from participants, the researcher conducted face-to-face interviews. A rigorous approach was adopted to ensure the validity and reliability of the method used. The findings of the study analyzed the legal experiences of public health managers. These findings were discussed in comparison with similar studies in the literature. As a result of the study, significant conclusions were reached regarding how health managers define legal responsibility, the sources of the legal issues they face, the impact of these legal issues on managerial behavior, their sensitivity to acting in accordance with regulations, their awareness of financial responsibility, their views on education and merit, their suggestions for the development of health managers, and the areas where participants' perceptions of legal responsibility differ.