Sağlık kurumlarındaki yöneticilerin hukuki sorumlulukları
Legal liabilities of managers in health care institutions
  1. Tez No: 407503
  2. Yazar: AYŞE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇINARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Kurumlarında Yöneticiler, İdari Malpraktis, Hukuki Sorumluluk, Health Care Institutions, Administrative Malpractice, Legal Liability, Health Care Institutions Managers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
1970'lerin ortasından beri batılı ülkelerde yeni kamu yönetimi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Daha verimli kamu hizmeti sunulması için tüm dünyada büyük önem verilen bu uygulamalar Türkiye'de de uygulanmaya çalışılmaktadır. Kamuda kayda değer bir dönüşüm sürecini gerekli kılan bu uygulamalar sağlık alanını da kapsamaktadır. Özellikle 2000'li yılların başından itibaren ülkemizde sağlık alanında dönüşüm süreci hız kazanmış, Avrupa Birliği müktesebatına uyum sürecinin etkisiyle daha verimli sağlık hizmeti sunumu açısından önemli olan yasal düzenlemeler gerçekleştirilmiş, Sağlık Bakanlığının ve bağlı kuruşların hiyerarşik yapısında önemli değişiklikler yapılmıştır. Düzenlemelerin bir kısmı ise sağlık kurumlarındaki yöneticilerin görev ve sorumluluklarını içine alacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Yapılmış olan düzenlemelerle birlikte hastane yöneticilerinin görev ve sorumluluk alanı genişletilmiş, hasta ve çalışan sağlığı, çevreye uyumlu sağlık hizmeti sunumu, güvenlik, evrakların düzenli tutulması vb. konularda alınması gereken yeni önlemler belirlenmiştir. Bu önlemler alınmadığı takdirde meydana gelen idari malpraktisler nedeniyle hasta ve çalışanların veya kurumların zarara uğramaları sağlık kurumlarının tazmin sorumluluğunu ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
New Public Order Management arrangements which take a great importance all over the world for more efficient public services are being implemented in Turkey too. These applications require a significant transformation in public and also cover the health services area. Especially, since the beginning of the 2000s, transformation process in the field of health has been accelerated. Significant changes have been made in health care delivery in terms of the adoption process to the EU acquis. Some of the arrangements were carried out with including duties and responsibilities of the health institutions managers. Hospital managers' duties and responsibilities expanded with this arrangement, patient and employee health, consistent health care delivery with the environment, security, regular documentation, etc. has been identified as new measures that must be taken.