Adsorption of fructose and glucose on zeolites sodium x and sodium, calcium and decationated forms of y
Sodyum formunda zeolit x ve sodyum, kalsiyum ve katyonu giderilmiş formdaki zeolit y'de glikoz ve fruktoz adsorplanması
- Tez No: 90697
- Danışmanlar: PROF. DR. N. SUZAN KINCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fructose, Glucose, Adsorption, Zeolite Y, Zeolite X IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz SODYUM FORMUNDA ZEOLİT X VE SODYUM, KALSİYUM VE KATYONU GİDERİLMİŞ FORMDAKİ ZEOLİT Y'DE GLİKOZ VE FRUKTOZ ADSORPLANMASI Atalay, Banu Didem Yüksek lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Suzan Kıncal Aralık 1999, 85 sayfa. Bu araştırmada glikoz ve fruktozun kesikli sistemde zeolit X ve değişik tip zeolite Y de adsorplanması incelenmiştir. Ön denemelerde çok fazla sapmalar olduğu için iki farklı fruktoz analiz yöntemi kullanılmıştır. Adsorpsiyon üzerine sıcaklığın ve konsantrasyonun etkisi değerlendirilmiştir. Deneyler 20, 30, 40, 50°C sıcaklıklarda ve 3 ile 20 g şeker / lOOml başlangıç çözelti konsantrasyonlannda yapılmıştır. Çok sayıda deney yapılarak adsorpsiyon hızı verileri elde edilmiş ve tüm zeolitlerde dengeye ulaşma için 26 saat sürenin yeterliolduğu belirlenmiştir. Zeolit Y de glikoz adsorplanması hızlı iken zeolit X de glikoz ve fruktoz adsorpsiyonu daha düşük ve birbirine benzer hızlarda gerçekleşmektedir. 20 °C de adsorpsiyon kinetiği sıvılarda adsorpsiyonda beklenen eğriyi verirken sıcaklık yükseldikçe adsorpsiyon kinetiği olağan dışı olmaktadır ve sonuçta S şeklinde bir eğriye dönüşmektedir. Denge adsorplanma miktarları olarak 26 saatteki adsorplanan miktarların kullanımı ile değişik sıcaklıklarda adsorpsiyon izotermleri elde edilmiştir. Glikoz adsorplanma izotermleri tipik Langmuir adsorplanma izotermi şeklinde bulgulanmıştır. Zeolit Y de fruktoz izotermleri 20 °C de doğrusal iken sıcaklığın yükselmesi ile bu eğriler giderek daha belirgin biçimde S şeklini almıştır. Anahtar kelimeler : Fruktoz, Glikoz, Adsorpsiyon, Zeolit Y, Zeolit X VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADSORPTION ON FRUCTOSE AND GLUCOSE ON ZEOLITES SODIUM X AND SODIUM, CALCIUM AND DECATIONATED FORMS OF Y Atalay, Banu Didem M. Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. N. Suzan Kincal December 1999, 85 pages In this study, the adsorption behaviour of fructose and glucose on zeolite X and different types of zeolite Y were investigated using a batch system. Two different analytical methods were used for fructose determination because of scatters obtained in the first analysis method. The effect of temperature and concentration on adsorption were determined. The temperatures used were 20, 30, 40, 50°C and the concentrations were 3-20 g sugar/lOOml of solution. By doing several experiments adsorption rate data was obtained and 26 h was found to be sufficient for the attainment of equilibrium for all type zeolites. Illsignificantly faster. While the kinetics of adsorption behaviour of fructose on Y zeolites at 20°C was found to be as expected, adsorption kinetics became quite peculiar with increasing temperature, resulting in S shaped curves of amount adsorbed versus time. The adsorption isotherms were determined for different temperatures using the equilibrium amounts. Glucose adsorption isotherms had the typical Langmuir adsorption isotherm shape. The isotherms of fructose on Y type zeolites was found to be almost linear at 20°C, but they became more and more S shape with increasing temperature.