ST yükselmeli akut koroner sendromda elektrokardiografi ile suçlu damarın tespiti ve minoca sıklığının belirlenmesi
Determination of the infarct related artery and minoca frequency in St elevated acute coronary syndrome by electrocardiography
- Tez No: 639910
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: ST Yükselmesi, Miyokart İnfarktüsü, MINOCA, Elektrokardiyografi, ST Elevation, Myocardial İnfarction, MINOCA, Electrocardiography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Akut ST yükselmeli miyokart infarktüsünde tıkanıklığın yeri miyokardiyal nekroz alanı ve prognoz ile yakından ilişkilidir. Çalışmamızdaki temel amaç, akut ST yükselmeli miyokart infarktüsü ile başvuran hastalarda 12 derivasyonlu elektrokardiyografinin suçlu arteri öngörme potansiyelini değerlendirmek ve böylece suçlu damara girişimde diyagnostik yerine guiding katateriyle işleme başlanılarak zaman kazanmaktır. Aynı zamanda bu hasta grubu içerisinde koroner arterlerinde ciddi darlık saptanmayan (MİNOCA) hastaların sıklığını ve tahminedici faktörlerini saptamaya çalışmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız retrospektif olarak tasarlandı. 1 yıl boyunca hastanemize akut ST yükselmeli miyokart infarktüsü tanısıyla kabul edilen hastaların dosyalarından verileri tarandı ve 2 tanı grubu göz önünde bulundurularak analiz edildi: akut ST yükselmeli anteriyor miyokart infarktüsü (n = 47), akut ST yükselmeli inferiyor miyokart infarktüsü (n = 82). Hastaların elektrokardiyografileri ve koroner anjiyografi bulguları analiz edilerek bu gruplar arasında karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Çalışmamızdaki inferiyor miyokart infarktüslü hastaların % 72'sinde sağ koroner arterde,% 25,6'sında sol sirkumfleks arterde, anteriyor miyokart infarktüslü hastalarınsa % 35,6'sınde birinci septal dal öncesinde (proksimalde), % 64,4'ünde birinci septal dal sonrasında (distalde) infarkttan sorumlu (suçlu) lezyon bulundu. Hastaların %3,7'sinde ST yüksekliği olmasına rağmen tıkayıcı olmayan koroner arter hastalığı (MİNOCA) saptandı. Elektrokardiyografi kriterlerinden, aVL'de > 2 mm ST çökmesi olması sağ koroner arter tıkanıklığı tanısında, aVL'de R/S > 1 olmasıysa sol sirkumfleks arter tıkanıklığında, V1'de > 2,5 mm ST yükselmesi ve aVR'de ST yükselmesi sol ön inen arter proksimal tıkanıklığında, D2, D3, aVF'de ST çökmesi ise distal tıkanıklıklığında daha duyarlı bulundu. Sonuç: Akut ST yükselmeli miyokart infarktüsü hastalarının başvuru elektrokardiyografisi, suçlu lezyon hakkında önemli bilgiler sağlayabilir ve klinik karar verme sürecini hızlandırarak reperfüzyon tedavisini yönlendirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The location of obstruction in myocardial infarction with ST elevated acute coronary syndrome is closely related to the area of myocardial necrosis and prognosis. Therefore, many studies using ST segment elevation or reciprocal ST depression have been performed to determine the location of the infarct-related lesion. The rates of predicting lesion location in these studies vary widely. The aim of our study is to determine the location of the lesion and also the frequency of patients without severe coronary stenosis by using electrocardiography in ST elevated acute coronary syndrome. Material and Methods: In our study, patients admitted to our hospital with a diagnosis of myocardial infarction with acute ST elevation for 1 year were retrospectively screened. Patients were divided into 2 groups according to ST elevation type: Patients with acute ST elevated anterior myocardial infarction (n = 47), patients with acute ST elevated inferior myocardial infarction (n = 82). Coronary angiography findings were analyzed and compared between both groups. Results: In our study, 72% of patients with inferior myocardial infarction were in the right coronary artery, 25.6% of them were in the left circumflex artery, 35.6% of patients with anterior myocardial infarction before the first septal branch (proximal), and 64.4% of the first septal branch later (distally) the (culprit) lesion responsible for infarction was found. Although 3.7% of the patients had ST elevation, no obstructive coronary artery disease (MINOCA) was detected. Among the criteria of electrocardiography, the presence of > 2 mm ST depression in aVL in the diagnosis of right coronary artery occlusion, if R / S> 1 in aVL, in the left circumflex artery occlusion,> 2.5 mm ST elevation in V1 and ST elevation in aVR were more susceptible to proximal occlusion of the left anterior descending artery, and ST depression in D2, D3 and aVF were more susceptible to distal occlusion. Conclusion: Baseline electrocardiographic findings of patients with ST-elevated acute coronary syndrome can provide important information about the culprit lesion and can speed up clinical decision making and also direct the reperfusion therapy.