Tiroid foliküler neoplazisinde malignite riskini arttıran prediktif faktörler
Predictive factors that increase the risk of malignancy in thyroid follicular
  1. Tez No: 907091
  2. Yazar: FATMA ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGÜR AYTAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Foliküler Neoplazi, Nodül Boyutu, Yaş, Cinsiyet, Follicular Neoplasia, Nodule Size, Age, Gender
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
iroid nodülü tespit edilen ve FNAB yapılan hastaların %22-42'si Bethesda kategori IV“Foliküler Neoplazi (FN)”tanısı almaktadır. Bu kategori; sistemdeki en tartışmalı grupların başında gelmektedir. Çünkü bu kategoride yer alan FN tanısında benign veya malign hastalık ayırımı sitolojik olarak mümkün değildir. Foliküler neoplazide önerilen tedavi yöntemi hemitiroidektomi (HT) olsa da hasta veya hastalığa ait bazı özellikler bu tedavi seçimin total tiroidektomi (TT) yönünde olmasına neden olmaktadır. Ayrıca, günümüzde hem teknolojik olanakların daha fazla kullanılması, hem de tiroid kanser insidansında genel bir artışın görülmesi, kanser dışı tiroid cerrahilerinde bile insidental kanser vakalarının artışı FN'de daha geniş bir cerrahi uygulamak gerekli mi? sorusunu düşündürmektedir. Bu çalışma planını oluşturmamızdaki amacımız; FN tespit edilen ve cerrahi uygulanan hastalardaki klinik sonuçlarımızı değerlendirmek, patoloji sonucu malign gelen hastalarda prediktif risk faktörlerini belirlemek ve tedavi yönetimini buna göre belirlemektir. FN'de malignite için olası risk faktörleri belirlendi ve hastalar klinik, radyolojik ve patolojik özellikleri ve sonuçlar açısından değerlendirildi. Çalışmaya 364 hasta dahil edildi. FNAB sonucu FN olan nodül“hedef nodül”olarak tanımlandı. Hastalar, hedef nodülde cerrahi sonrası malignite saptanmayan (Grup 1) ve saptanan (Grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. İki grubun demografik, radyolojik ve klinik özellikleri belirlendi. Hastalara HT veya TT olarak iki ayrı tür cerrahi işlem uygulandı. HT uygulanan ve patoloji sonucu malignite açısından risk kategorisinde olan hastalara daha sonra tamamlayıcı tiroidektomi uygulandı. Hasta sayısı, Grup 1'de 199 (%54,7), Grup 2'de 165 (%45,3) idi. Hastaların 138 (%37,9)'inde hedef nodül dışında insidental olarak malignite saptandı. Malignite riskini etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile yapılan tek değişkenli lojistik regresyon analizi sonucunda 45 yaşın malignite için belirleyici bir kestirim olabileceği gözlendi. 45 yaş altında malignite riski 45 ve üzerindekilere göre daha fazla bulundu. Kadın hastaların 123'ünde (%42,7), erkek hastaların ise 42'isinde (%55,3) malignite görüldü. Erkek hastalarda malignite oranı istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha yüksekti. Sonuç olarak; FN olgularında erkek cinsiyette, 2 cm ve üzerinde olan nodüllerde, genç yaşlarda malignite riski artmaktadır. Bizim verilerimize göre FN'de malignite riski %45,3'tür. Ayrıca hedef nodül malign olanların dışında insidental tiroid kanseri oranı %37,9'dur. Bu oranların literatürdeki verilerden fazla olmasını bölgemizde tiroid kanser sıklığının fazla olmasına bağlamaktayız. Aynı zamanda eşlik eden Hashimato hastalığının fazla olması, USG incelemelerinde çoklu nodül varlığı, hastaların bir kısmında tiroid kanser öyküsünün olması cerrahi seçimimizde TT'nin daha sık seçilmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
22-42% of patients who are diagnosed with thyroid nodules and undergone FNAB are diagnosed with Bethesda category IV“Follicular Neoplasia (FN)”. This category; It is one of the most controversial groups in the system. Because in the diagnosis of FN in this category, it is not possible to distinguish benign or malignant disease cytologically. Although the recommended treatment method for follicular neoplasia is hemithyroidectomy (HT), some characteristics of the patient or the disease cause this treatment choice to be total thyroidectomy (TT). In addition, today, with the increased use of technological opportunities, a general increase in the incidence of thyroid cancer, and the increase in incidental cancer cases even in non-cancer thyroid surgeries, is it necessary to perform a more extensive surgery in FN? It makes you think about the question. Our purpose in creating this work plan is; Our aim is to evaluate our clinical results in patients who were diagnosed with FN and underwent surgery, to determine predictive risk factors in patients with malignant pathology results, and to determine treatment management accordingly. Possible risk factors for malignancy in FN were identified and patients were evaluated in terms of clinical, radiological and pathological features and outcomes. 364 patients were included in the study. The nodule with FN as a result of FNAB was defined as the“target nodule”. The patients were divided into two groups: those with no malignancy detected after surgery in the target nodule (Group 1) and those with malignancy detected (Group 2). Demographic, radiological and clinical characteristics of the two groups were determined. Two different types of surgical procedures were performed on the patients: HT or TT. Complementary thyroidectomy was then performed on patients who underwent HT and whose pathology results were in the risk category for malignancy. The number of patients was 199 (54.7%) in Group 1 and 165 (45.3%) in Group 2. Malignancy outside the target nodule was incidentally detected in 138 (37.9%) of the patients. As a result of the univariate logistic regression analysis performed to determine the factors affecting the risk of malignancy, it was observed that age 45 could be a decisive predictor for malignancy. The risk of malignancy was found to be higher in people under the age of 45 compared to those aged 45 and over. Malignancy was observed in 123 (42.7%) of the female patients and 42 (55.3%) of the male patients. The malignancy rate was higher in male patients, although it was not statistically significant. In conclusion; In FN cases, the risk of malignancy increases in male gender, in nodules that are 2 cm or more, and at younger ages. According to our data, the risk of malignancy in FN is 45.3%. Additionally, the rate of incidental thyroid cancer, excluding those whose target nodule is malignant, is 37.9%. We attribute the fact that these rates are higher than the data in the literature to the high frequency of thyroid cancer in our region. At the same time, the high number of concomitant Hashimoto's disease, the presence of multiple nodules in USG examinations, and the fact that some of the patients have a history of thyroid cancer have caused TT to be chosen more frequently in our surgical selection.