Renal glomerüler hastalıklar ile sonoelastografi bulguları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between renal glomerular diseases and sonoelastography findings
- Tez No: 907090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK KEMAL ALTINBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Renal glomerüler hastalıklar, Shear Wave Elastografi, renal parankim elastisitesi, Renal glomerular diseases, Shear Wave Elastography, renal parenchymal elasticity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Renal glomerüler hastalıkların sonoelastografi bulgularını sağlıklı popülasyon ile karşılaştırma ve elastografinin bu olguların tanısında alternatif bir teknik olma ihtimalini araştırma. Gereç ve Yöntem: Ekim 2023 – Eylül 2024 tarihleri arasında renal glomerüler hastalık ön tanısı ile biyopsi planı bulunan 50 hasta ve 40 sağlıklı gönüllüde 2 D Shear Wave Elastografi ile renal parankim sertliği ölçülmüştür. Sol böbrek orta kesimde renal parankime yerleştirilen ROI ile hastanın uyum kapasitesine göre 6- 12 arasında ölçüm, tek radyolog tarafından yapılmıştır, yapılan ölçümler kPa cinsinden ortalama değer olarak kaydedilmiştir. Ayrıca hastane kayıt sisteminden hastaların patoloji ile belirlenen etiyolojileri, kreatin ve GFR değerlerine ulaşılıp not edilmiştir. Hasta ve sağlıklı kontrol grubu arasında renal parankim sertliği açısından bir ilişki olup olmadığı değerlendirilmiştir. Ayrıca elastisite değerleri ile hastaların etiyolojileri, kreatin ve GFR değerleri arasında bir korelasyon olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hasta ve sağlıklı grup olmak üzere toplam 90 kişide, 6 ile 12 arasında elastisite ölçümü yapılıp ölçümlerin ortalaması Ortalama elastisite (Eort) değeri olarak kaydedilmiştir. Hasta grubunda saptanan en küçük elastisite (Eort) değeri 9,4 kPa, en büyük elastisite (Eort) değeri 81,9 kPa, ortanca değer 18,6 olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda saptanan en küçük elastisite (Eort) değeri 10,1 kPa, en büyük elastisite (Eort) değeri 30,8 kPa, ortanca değer 16,7 olarak saptanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda gruplara göre anlamlı farklılık saptanmamıştır(p=0,211). Ayrıca Eortalama değerlerinin yaş, cinsiyet ve böbrek fonksiyon değerleri (Kreatin ve GFR) ile ilişkisi incelenmiştir. İstatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,050). Sonuç: Renal glomerüler hastalıklar patogenezi farklılık gösteren bir grup spesifik alt tipi içermektedir. Elde ettiğimiz değerler hasta grubu içerisinde ve gruplar arasında homojen dağılım göstermemektedir. İstatiksel açısından anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Patolojik mekanizmaların çeşitliliğine oranla hasta sayımızın az olması ile açıklanabilir. Bu nedenle daha geniş sayıda hasta grubu veya daha spesifik bir hasta grubu ile yapılacak çalışmaların faydalı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the findings of sonoelastography in renal glomerular diseases with those of a healthy population and to investigate the potential of elastography as an alternative diagnostic technique for these conditions. Materials and Methods: Between October 2023 and September 2024, renal parenchymal stiffness was measured using 2D Shear Wave Elastography in 50 patients with a preliminary diagnosis of renal glomerular disease scheduled for biopsy and 40 healthy volunteers. Measurements were taken by a single radiologist with 6 to 12 readings based on patient cooperation, using a region of interest (ROI) placed in the renal parenchyma of the left kidney's mid-section. The measurements were recorded in kilopascals (kPa) as an average value. Additionally, the patients' etiology, determined by biopsy pathology, as well as their creatinine and glomerular filtration rate (GFR) values, were obtained from the hospital records. The relationship between renal parenchymal stiffness and the subject's group (patient or control) was evaluated. Furthermore, correlations between elasticity values and the patients' etiologies, creatinine, and GFR values were investigated. The collected data were analyzed using IBM SPSS V23. Results: Elastography measurements were performed in a total of 90 individuals, including both patient and healthy control groups, with 6 to 12 measurements per subject. The mean of these measurements was recorded as the mean elasticity (Eort) value. In the patient group, the lowest Eort value was 9.4 kPa, the highest Eort value was 81.9 kPa, and the median value was 18.6 kPa. In the control group, the lowest Eort value was 10.1 kPa, the highest Eort value was 30.8 kPa, and the median value was 16.7 kPa. Based on the obtained data, no significant difference between the groups was found (p = 0.211). Additionally, the relationship between the mean elasticity values and the participants' age, gender, and renal function parameters (creatinine and GFR) was examined, but no statistically significant relationship was identified (p > 0.050). Conclusion: Renal glomerular diseases encompass a group of conditions with varying pathogenesis. The elasticity values obtained did not show a homogenous distribution within the patient group or between groups. No statistically significant relationship was found. The lack of significance may be explained by the relatively small sample size compared to the diversity of pathological mechanisms. Therefore, we believe that studies conducted with a larger patient cohort or a more specific subgroup of patients would be beneficial.