İnflamatuar bağırsak hastalarındatiopurin metiltransferaz varyantları
TPMT gene variants in inflammatory bowel disease patients
- Tez No: 907106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YÖNDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: TPMT, Gen Varyantları, İnflamatuar Bağırsak Hastalığı, Biyokimyasal Markerler, Advers Olaylar, Lökopeni, Pankreatit, TPMT, Gene Variants, Inflammatory Bowel Disease, Biochemical Markers, Adverse Events, Leukopenia, Pancreatitis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Tıp) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH) hastaları tedavi için sıklıkla tiopürin ilaçları almaktadır, ancak yanıt ve yan etkiler büyük ölçüde değişmektedir. Bu çalışma, İBH popülasyonlarında TPMT varyantlarının yaygınlığını, tiopürin metabolizması, tedavi yanıtı ve advers reaksiyonlar üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmadaki klinik araştırma yöntemi bir kesitsel (cross-sectional) çalışma tasarımını içermektedir. Bu çalışmanın istatistiksel popülasyonu inflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) olan kişilerdir. Katılımcılar, demografik ve hastalık özellikleri açısından mümkün olduğunca çeşitli bir yelpazeyi temsil edecek şekilde kesitsel bir yöntem kullanılarak seçilmiştir. Katılımcılar hastalık şiddeti ve TPMT genotipine göre katmanlaştırılmıştır. Çalışma süreçleri arasında genomik DNA izolasyonu, numune hazırlama, DNA amplifikasyonu, Yüksek Çözünürlüklü Erime Analizi (HRMA), veri analizi ve teşhisi, istatistiksel analiz ve nihai yorumlama yer almaktadır. Bulgular: İBH hastalarında en yaygın olarak tespit edilen TPMT genotipi, vakaların %90'ini oluşturan doğal tip (wild type) TPMT1/1'dir. İBH hastalarında görülen TPMT2/2, TPMT1/2, TPMT1/3B, TPMT1/3A, ve TPMT1/3C genotipleri sırasıyla %3, %4, %1, %1 ve %1 prevalans ile daha nadir görülmektedir. Özellikle, TPMT2 genotipi yüksek advers olay (lökopeni ve pankreatit) insidansıyla (%100) dikkat çekmektedir, bu durum tedavi öncesi genetik taramanın önemini artırmaktadır. Sonuç: Bu çalışma, TPMT genotiplerinin IBD hastalarında farklı biyokimyasal ve klinik sonuçlar doğurduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle, TPMT2, TPMT1/2, ve TPMT3A genotipleri lökopeni ve pankreatit gibi ciddi advers olaylarla güçlü bir ilişki göstermektedir. Bu genotiplerle ilişkili yüksek TRAE insidansı, bu hastalar için özelleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesinin kritik önem taşıdığını göstermektedir. TPMT2, TPMT3B ve TPMT3A genotipleri, bazı biyokimyasal parametrelerde farklı değerlere sahip olup, bu farklılıkların ilgili parametrelerin metabolizması üzerindeki etkilerinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak, genetik faktörlerin IBD tedavisinde dikkate alınması, hem terapötik yanıtın optimize edilmesi hem de potansiyel yan etkilerin minimize edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Patients with Inflammatory Bowel Disease (IBD) frequently use thiopurine drugs for treatment, yet responses and side effects vary significantly. This study aims to investigate the prevalence of TPMT variants in IBD populations and their impact on thiopurine metabolism, treatment response, and adverse reactions. Materials and Methods: This clinical research employed a cross-sectional study design. The statistical population comprised individuals with inflammatory bowel disease (IBD). Participants were selected using a cross-sectional method to represent a diverse range of demographic and disease characteristics. They were stratified by disease severity and TPMT genotype. The study processes included genomic DNA isolation, sample preparation, DNA amplification, High-Resolution Melting Analysis (HRMA), data analysis and interpretation, statistical analysis, and final interpretation. Results: The most common TPMT genotype found in IBD patients was the wild type (TPMT1/1), accounting for 90% of cases. The TPMT2/2, TPMT1/2, TPMT1/3B, TPMT1/3A, and TPMT1/3C genotypes were less frequent, with prevalences of 3%, 4%, 1%, 1%, and 1%, respectively. Specifically, the TPMT2 genotype stands out with a high incidence of adverse events (leukopenia and pancreatitis) at 100%, underscoring the importance of genetic screening prior to treatment. Conclusion: This study reveals that different TPMT genotypes result in distinct biochemical and clinical outcomes in IBD patients. Specifically, the TPMT2, TPMT1/2, and TPMT3A genotypes are strongly associated with severe adverse events such as leukopenia and pancreatitis. The high incidence of TRAEs associated with these genotypes underscores the critical need for personalized treatment strategies. The TPMT2, TPMT3B, and TPMT3A genotypes exhibit different values in certain biochemical parameters, which may be attributed to their impact on the metabolism of these respective parameters. In conclusion, considering genetic factors in IBD treatment is essential for optimizing therapeutic responses and minimizing potential side effects.