Prodromal parkinson ile parkinson hastalarında nucleus caudatus, putamen ve globus pallidus'un volümetrik değerlendirilmesi
Volumetric evaluation of nucleus caudatus, putamen and globus pallidus in patients with prodromal parkinson's and parkinson's
  1. Tez No: 907163
  2. Yazar: MUAZZEZ BEGÜM BURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Globus Pallidus, Nucleus Caudatus, Parkinson Hastalığı, Prodromal Parkinson Hastalığı, Putamen, Globus Pallidus, Nucleus Caudatus, Parkinson Disease, Prodromal Parkinson Disease, Putamen
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Parkinson Hastalığı (PH), ikinci sıklıkta görülen nörodejeneratif hastalıktır. Parkinson Hastalığında nörodejenerasyona bağlı erken semptom ve bulguların görüldüğü ancak tanının henüz kesinleşmediği evre Prodromal Parkinson Hastalığı (PPH) olarak değerlendirilir. Bu latent faz 5 yıldan 20 yıla kadar değişmektedir ve mevcut tanı kriterlerine göre, PH tanısı konulduğunda hastalık zaten ilerlemiş durumdadır. PH subkortikal yapılar olan bazal gangliyonların bozulmalarıyla ortaya çıkmaktadır. Nörogörüntüleme ve nörofizyolojik yöntemler Parkinson hastalarında, hastalık patofizyolojisinin anlaşılması için çok değerli bilgiler sağlar. Bu çalışmanın amacı Prodromal Parkinson ile Parkinson hastalarında Nucleus Caudatus, Putamen ve Globus Pallidus'un manyetik rezonans görüntüleri kullanılarak ölçülen volümlerinin değerlendirilmesi, bu yapıların PPH ve PH hastalarında nasıl etkilendiğinin karşılaştırmalı olarak ortaya konulmasıdır. Bu amaçla Parkinson's Progression Markers Initiative (PPMI) veri tabanından PH tanısı almış 73 hastanın başlangıç, 1., 2. ve 4. yıldaki MR görüntüleri ile PPH tanısı almış 93 hastanın MR görüntüleri değerlendirmeye alınmıştır. Günümüzde otomatik, güvenilir ve niceliksel olarak hacim değerlendiren MRG yazılımları birçok nörolojik hastalığın görüntülemesinde ve tanı koyulmasında önemli rollere sahiptir. Bu çalışmada, web tabanlı yazılımlardan biri olan VolBrain kullanılmış ve Nucleus Caudatus, Putamen ve Globus Pallidus'un hacimleri cm3 cinsinden ölçülmüştür. Bulguların analizi için SPSS V21 paket programı kullanılmıştır. Literatürde benzer bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışmadan elde edilecek verilerle beyin yapılarındaki olası hacim değişikliklerini saptamanın; hastalığın tanısı, ilerleyişi ve seviyesi hakkında bilgi vereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Parkinson's Disease (PD) is the second most common neurodegenerative disease. The stage in which early symptoms and signs related to neurodegeneration are seen in Parkinson's Disease, but the diagnosis is not yet finalized, is considered as Prodromal Parkinson's Disease (PPD). This latent phase ranges from 5 to 20 years and according to current diagnostic criteria, the disease is already advanced at the time of diagnosis of PD. PD is characterized by disruption of the basal ganglia, which are subcortical structures. Neuroimaging and neurophysiological methods provide invaluable information for understanding disease pathophysiology in Parkinson's patients. The aim of this study is to evaluate the volumes of Nucleus Caudatus, Putamen and Globus Pallidus measured using magnetic resonance images in patients with Prodromal Parkinson's Disease (PPD) and Parkinson's Disease (PD), and to present comparatively how these structures are affected in patients with PPD and PD. For this purpose, baseline, 1st, 2nd and 4th years MR images of 73 patients who were diagnosed with PD and MR images of 93 patients who were diagnosed with PPD from Parkinson's Progression Markers Initiative (PPMI) were evaluated. Nowadays, automatic, reliable and evaluating volume as quantitatively MRG softwares has important roles in the imaging and diagnosis of many neurological diseases. In this study, VolBrain, one of the web-based softwares, was used and the volumes Nucleus Caudatus, Putamen and Globus Pallidus was measured in cm3. SPSS V21 package program was used for the analysis of the data. No similar study was found in the literature. Therefore, it is being considered that this study will provide information about the diagnosis, progression and level of the disease by determining possible volume changes in brain structures with the data obtained from the study.