Studies on carnivores of Düzlerçamı game reserve, Antalya
Antalya-Düzlerçamı av koruma sahasındaki etçiller üzerine çalışmalar
  1. Tez No: 90717
  2. Yazar: AYŞEGÜL CEREN BİRAND
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. C. CAN BİLGİN, PROF. DR. ORHAN ADALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Karakulak, çakal, tilki, yabanileşmiş köpek, dışkı analizi, safra asitleri, Türkiye. VI, Caracal, Red Fox, Golden Jackal, Feral Dog, Scat Analysis, Thin-layer chromatography, Fecal bile acids, Turkey. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz 'ANTALYA-DÜZLERÇAMI AV KORUMA SAHASINDAKİ ETÇİLLER ÜZERİNE ÇALIŞMALAR" BİRAND, Ayşegül Yüksek Lisans, Biyolojik Bilimler Tez Yöneticisi: Doç. Dr. C. Can Bilgin Tez Yardımcı Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan Adalı Aralık 1999, 50 sayfa Dünya üzerinde bir çok çalışma yapılmasına rağmen Türkiye'de etçiller üzerine pek çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma Düzlerçamı Av Koruma Sahasındaki etçillerin dağılımları ve yoğunluklarını tespit etmeyi amaçlamıştır. Etçillerin varlığına dair direkt gözlemlerin yanı sıra, izler, dışkılar gibi etçillerle ilgili bilgi verebilecek dolaylı metodlar da kullanıldı. Park görevlileri ve yöre halkıyla yapılan görüşmeler diğer bilgi kaynakları oldu. Arazi çalışmaları sırasında karşılaşılan bütün etçil dışkıları toplandı. Dışkıları bırakan türlerin tesbiti görsel olarak ve ince tabaka kromatografısi kullanılarak bulunana safra asitleri dağılımına göre yapıldı.55 örnekten 39 tanesi tilki (Vulpes vulpes), yabanileşmiş köpek (Canis familıaris) ve bilinmeyen bir köpekgilin (Canidae) dışkıları olarak tespit edildi. Tanımlanan örnekler dışkı analizine tabi tutuldu. Üç grubun da diyetlerinde fırsatçı olduları görüldü. Tilki diyetlerinde böceklerin ve meyva/tohumların, diğer köpekgillerde leşlerin önemli bir yeri olduğu görüldü. Memeli ve çöp kalıntılarına bütün gruplarda rastlanıldı. Tilkilerin çalışma alanının içindeki farklı habitat tipleri için bir tercih göstermediler. Populasyon tahminleri karakulak (Caracal caracal) için 2-4, çakal (Canis aureus) için 2-4 ve tilki (Vulpes vulpes) için 4-12 bireydir. Populasyon tahminlerinde karakulak, tilki ve çakal populasyonlarının park görevlileri tarafından söylenenden çok daha farklı oldukları gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON CARNIVORES OF DÜZLERÇAMI GAME RESERVE, ANTALYA BİRAND, Ayşegül M.Sc, Department of Biological Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. C. Can Bilgin Co-Supervisor: Prof. Dr. Orhan Adah December 1999, 50 pages Although carnivores have been a major research topic in the world, they have not received much attention in Turkey. This study aimed to provide information on distribution and abundance of carnivores in Düzlerçamı Game Reserve. Information was gathered through direct and indirect evidences like signs, tracks, and scats. Questionnaires carried out with officials, game wardens and local residents were the second source of information. During field surveys scats were collected whenever encountered. The defecator species was identified both visually and by bile acid patterns obtained through thin-layer chromatography. IllRed fox (Vulpes vulpes), feral dog (Canis familiaris) and unknown canids (Canidae) were identified as defecator species of 39 scats out of a total of 55 scats. The scats were then subjected to dietary analysis. All three taxa showed opportunistic feeding behavior, with insects and fruits/seeds being important for foxes, and scavenging important for canids. Garbage and vegetation occurred in different proportions in all taxa. Foxes showed no particular preference for different habitat types in the study site. Population estimates for caracal (Caracal caracal), golden jackal (Canis aureus) and red fox were 2-4, 2-4, and 4-12 individuals respectively, in the study area. These estimates are very different from those suggested by the park authorities.