Identification of hydrogenase from rhodobacter species and hydrogen gas production in photobioreactors
Rhodobacter türlerinde hidrojenaz enziminin belirlenmesi ve fotobiyoreaktörlerde hidrojen gazı üretimi
- Tez No: 90718
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL, PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fotobiyolojik hidrojen üretimi, fotobiyoreaktör, Hidrojenaz, Rhodobacter sp. vı, Photobiological Hydrogen Production, Photobioreactor, Hydrogenase, Rhodobacter sp. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz RHODOBACTER TÜRLERİNDE HİDROJENAZ ENZİMİNİN BELİRLENMESİ VE FOTOBİYOREAKTÖRLERDE HİDROJEN GAZI ÜRETİMİ TÜRKARSLAN, Serdar Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk Gündüz Aralık 1999, 101 sayfa Hidrojen gazı, üretimi ve kullanımı itibariyle sağlık ve çevresel sorunların bir çoğunu doğrudan ortadan kaldırabilecek tek yakıttır. Güneşin sınırsız enerji sağlaması sebebiyle, güneş enerjisinin fotosentetik mikroorganizmalar tarafından kullanılarak hidrojen üretilmesi oldukça ilgi çekmektedir. Fotosentetik işlemler hidrojenaz ve nitrojenaz tarafından kataliz edilen reaksiyonlarla hidrojen üretmek için birleştirilebilirler. Her iki enzime de sahip olan mor sülfürsüz bakteriler fotobiyolojik hidrojen üretiminin geliştirilmesi için en uygun aday olmaktadırlar.Nitrojenaz ve hidrojenaz enzimlerinin varlıklarının saptanması ve tanımlanmasının yanısıra, hidrojen üretimi ve bu işlemin verimliliği açısından en verimli susun belirlenmesi önemlidir. Dört değişik Rhodobacter susu, su-ceketli silindirik cam-kolon fotobiyoreaktörde üretildiler (400 mi). Verimli hidrojen üretimi için belirlenmiş molar oranda Malat ve glutamat karbon ve azot kaynağı olarak kullanıldı. Bakterilerin üreme özellikleri ve hidrojen üretim hızı belirlendi. Değişik Rhodobacter suşları arasındaki karşılaştırma hidrojen üretim hızı, süresi ve toplam gaz hacmine göre yapıldı. Suşlarda aynı zamanda hidrojenaz enziminin varlığına bakıldı. Yapılan deneylerde en iyi suş olarak 0.0042 LH2/h/Lküıtür gaz üretim hızı ve 350 mi toplam gaz hacmi ile R. sphaeroides L bulundu. Aynı zamanda hızlı hidrojenaz görüntüleme deneylerinde bu suş en yüksek aktiviteyi göstermiştir. Diğer 2 suş düşük hidrojenaz aktivitesi göstermişler ve hidrojen gazı üretimi gözlenmemiştir. Bu parametreler karşılaştırıldı ve büyük ölçekli hidrojen üretimindeki uygulamaları açısından tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION OF HYDROGENASE FROM RHODOBACTER SPECIES AND HYDROGEN GAS PRODUCTION IN PHOTOBIOREACTORS TÜRKARSLAN, Serdar M. S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-Supervisor: Prof. Dr. Ufuk Gündüz December 1999, 101 pages Hydrogen gas is the only fuel whose production and use can directly eliminate many of the environmental, and health problems. Utilisation of solar energy by photosynthetic microorganisms for H2 production attracts much more interest due to unlimited supply of energy. The photosynthetic process could be coupled to enzymatic reactions catalyzed by hydrogenase or nitrogenase to produce H2. Having both enzymes, purple non-sulfur bacteria become a candidate for development of photobiological hydrogen production. It is important to identify the most effective strain from the viewpoint of hydrogen production and feasibility of process as well as detection and m YÜKSEKÖ?RETİM KUKUJUi midentification of hydrogenase and nitrogenase. Four different strains of Rhodobacter sp. were grown in a water-jacketed cylindrical glass- column photobioreactor (400-ml). Malate and glutamate were carbon and nitrogen sources, respectively with a specific molar ratio for effective hydrogen production. Growth characteristics and hydrogen production rates were determined. Comparison between different strains of Rhodobacter sp. was based on hydrogen production rate, its duration and the total volume of gas. Strains were also tested for presence of hydrogenase enzyme. From the results of experiments, the best strain was found to be R. sphaeroides L with a gas production rate of 0.0042 L^/h/l-cuiture and total gas volume of 328 ml. It also showed highest activity in rapid screening of hydrogenase. The other two strains R. sphaeroides ATCC and R. capsulatus showed lowest hydrogenase activity and no H2 gas production was also observed. These parameters were compared and discussed in relation to applications for large-scale hydrogen production.