Acil servise başvuran zehirlenme vakalarının adli tıbbi açıdan incelenmesi
Forensic medical evaluation of poisoning cases admitted to the emergency department
  1. Tez No: 907209
  2. Yazar: ŞUAYIP GÜLÜMSER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH HİTAMİ USLUOĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, zehirlenme, adli vaka, PSS, Yaralanma Kılavuzu, Emergency department, poisoning, forensic case, PSS, Injury Guide
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Acil Servise Başvuran Zehirlenme Vakalarının Adli Tıbbi Açıdan Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada; acil servise başvuran ve adli vaka olarak değerlendirilen 18 yaş üstü zehirlenme vakaların adli raporlarını düzenlenirken Zehirlenme Şiddet Skoru'nda yer alan Evreleme sisteminin (Poisoning Severity Score-PSS) 'Türk Ceza Kanunu'nda Tanımlanan Yaralama Suçlarının Adlî Tıp Açısından Değerlendirilmesi Kılavuzu ile birlikte kullanılıp kullanılamayacağını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 01.06.2021-31.05.2024 tarihleri arasında başvuran ve adli olarak değerlendirilen zehirlenme vakası olan 1360 hasta alındı. Hastalar retrospektif olarak acil kayıt formları, adli raporlar, tüm tedavi ve tetkik evrakları ve muayene notları incelendi. Olgular cinsiyet, yaş, başvuru mevsimi, ayı, zehirlenmenin kökeni, başvuru şekli, başvuru süresi, maddenin vücuda giriş yolu, maddenin türü, madde tür sayısı, ilaç tür sayısı, ilaç çeşidi, ilacın kime ait olduğu, alkol birlikteliğinin varlığı, konsültasyon istenme durumu ve konsültasyon istenilen bölüm, tıbbi sonuç açısından ele alınmış ve GKS puanları da incelenmiştir. Ayrıca olguların tamamı hem Kılavuz'da belirtilen kriterlere hem de“Zehirlenme Şiddet Skoru”tablosunda (PSS) belirtilen kriterlere göre yeniden değerlendirilmiştir. Bulgular: Acil servise toplam başvuru sayısı 825.796 idi. Adli olarak değerlendirilen vaka sayısı ise 40.487'di. Zehirlenme sebebiyle adli rapor düzenlenen vakaların acil servise başvuran tüm vakalara oranı % 0,16, adli olarak değerlendirilen vakalara oranı % 3,3 olaral bulundu. 1360 olgunun %55,6'sı (756) kadın %44,4'ü (604) erkekti. Kılavuz'da belirtilen yaralanmanın hayat fonksiyonlarına etkisi ile PSS Evreleme sistemi pozitif yönlü güçlü bir ilişki vardı. Sonuç: Zehirlenmeler içi adli rapor düzenlenirken PSS Evreleme sisteminde yer alan kriterlerin Türk Ceza Kanunu'nda Tanımlanan Yaralama Suçlarının Adlî Tıp Açısından Değerlendirilmesi Kılavuzu'na destek olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we investigated whether the staging system in the Poisoning Severity Score (PSS) could be used in conjunction with the 'Forensic Medicine Guide for the Evaluation of Injuries Defined in the Turkish Penal Code' when preparing forensic reports for poisoning cases over the age of 18 admitted to the emergency department. Materials and Methods: A total of 1360 patients with poisoning cases who were admitted to Marmara University Pendik Training and Research Hospital Emergency Department between June 1, 2021, and May 31, 2024, and were evaluated as forensic cases were included. The patients were retrospectively reviewed through emergency registration forms, forensic reports, treatment and examination documents, and medical examination notes. The cases were evaluated in terms of gender, age, season of admission, month, origin of poisoning, method of admission, time to admission, route of entry of the substance into the body, type of substance, number of substance types, number of drug types, type of drug, ownership of the drug, presence of alcohol, consultation requests, consultation department, medical outcome, and GCS scores. All cases were also re-evaluated based on both the criteria specified in the Guide and the criteria specified in the PSS table. Results: The total number of admissions to the emergency department was 825,796, and the number of cases evaluated as forensic was 40,487. The proportion of cases for which forensic reports were prepared due to poisoning was 0.16% of all admissions and 3.3% of forensic cases. Of the 1360 cases, 55.6% (756) were female and 44.4% (604) were male. A strong positive correlation was found between the impact of injuries on vital functions, as specified in the Guide, and the PSS staging system. Conclusion: It is suggested that the criteria in the PSS staging system may support the Forensic Medicine Guide for the Evaluation of Injuries Defined in the Turkish Penal Code when preparing forensic reports for poisonings.